14 °C Budapest

Aggasztó látlelet: minden harmadik magyar betegnek érzi magát

2019. április 5. 16:30

Az Eurostat statisztikái szerint az Európai Unió 16 év feletti lakosai közül 10-ből 7-en úgy érzik, jól vagy nagyon jól szolgál az egészségük. Magyarországon kevesebben vallották így, főként a nők: 40 százalékuk nem érzi egészségesnek magát.

A 2017-ben készített felmérés frissen megjelent adatai szerint az EU-ban a leginkább az írek (83 százalék), a ciprusiak (78 százalék), valamint az olaszok és a svédek (77 százalék) érzik jónak, vagy nagyon jónak az egészségi állapotukat. Ezen túl a hollandok (76 százalék) és a máltaiak (75 százalék) vannak az uniós top 5-ben. 

Magyarország a sereghajtók között

Magyarország sajnos a végén kullog a sornak: az EU-s 70 százalékos átlaghoz képest 59 százalékkal hazánk számára a hatodik legrosszabb eredményt hozta a felmérés. Csak Lengyelországban, Észtországban, Portugáliában és Litvániában érzik kevésbé egészségesebbnek magukat az emberek. 

Érdekes, hogy a városokban élők valamivel jobbnak értékelik az egészségüket: a városi magyarok 63százaléka nyilatkozta, hogy jól vagy nagyon jól szolgál az egészsége. A külvárosokban és vidéken élőknek már csak az 57 százaléka gondolja hasonlóképpen. 

Többet betegeskednek a nők?

Az EU-s átlag szerint míg a férfiak 72 százaléka, a nőknek csak 67 százaléka érzi egészségesnek magát. Magyarországon nagyobb az eltérés: a nők 55,5 százaléka, tehát majdnem a fele érzi csak úgy, hogy egészséges, a férfiak esetén 63,5 százalék nyilatkozta ugyanezt. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Életkor szerint is mutatkozik eltérés: az EU-ban a 16-44 éves korosztályban csak 12 százalék érzi kevésbé jónak, vagy rossznak az egészségét, míg a 45-64 éves korosztálynak már 33 százaléka nyilatkozott negatívan. A 65 felettiek közül már csak 42 százalék érzi magát egészségesnek.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem