25 °C Budapest
Little village at Lake Balaton,Hungary,Nikon D5000

Egyre többen vesznek házat a magyar tengernél: lassan a pénz sem számít?

2024. június 7. 13:36

A fokozódó kereslet mellé bővülő kínálat társul az idei évben a balatoni ingatlanpiacon. A tó környéki ingatlanok iránt érdeklődők 70%-a a megfizethetőbb, használt házak és lakások közül választana.

A Duna House elemzésében arra is rávilágít, hogy bár április folyamán minimálisan visszaesett a kereslet, a jó idő közeledtével azonban újra beindult az érdeklődés a balatoni ingatlanok iránt az északi parton: Balatonakarattyától-Tihanyig érezhető a legerősebb érdeklődés, a Tihany utáni területeken kevesebben keresnek ingatlant.

Az új tranzakciós adatok szerint az északi parton 10%-kal magasabb négyzetméterárakon lehet ingatlant vásárolni, mint a délin, a hirdetési árakat illetően pedig 17%-kal magasabb átlaggal az északi part nyeri az árversenyt.

Balatonakarattya, Balatonkenese, Balatonfűzfő főként a budapesti, átlagosabb pénztárcájú emberek körében népszerű, akik számára fontos, hogy 1 óra alatt a Balatonnál legyenek. Balatonfüred és közvetlen környezete továbbra is a nagyobb büdzsével rendelkező ügyfelek terepe, hiszen Balatonfüred, Tihany és Csopak számítanak a legdrágább lokációnak az északi parton

– tette hozzá az adatokhoz Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

A déli parton Siófok, illetve Zamárdi a legtávolabbi úti cél, amit gond nélkül bevállalnak a fővárosiak, az utána következő települések, Balatonföldvár, Szántód és Balatonszárszó kompromisszumos megoldásnak tekinthetők, azonban azok a települések, amelyek Balatonszárszó után következnek, már jóval a fővárosiak lélektani határán túl vannak, Fonyód, Balatonfenyves és Balatonmáriafürdő pedig még mindig őrzik a „régi” Balaton hangulatát.

A nagyvárosok lakóingatlanpiacának fellendülését követően a szakértői várakozások szerint a nyaralópiacon is számottevően élénkül majd az érdeklődés, így a tulajdonosok igyekeznek a korábban befektetésként vásárolt ingatlanjaik eladásával minél nagyobb haszonra szert tenni. Ennek is köszönhető, hogy az, aki az idei évben Balaton környéki ingatlant keres, a tavalyinál bővebb kínálatból választhat

– magyarázta Benedikt Károly.

A legfrissebb kínálati adatok vizsgálata során megállapítható, hogy közel azonos arányban oszlik el a két parton az elérhető használt ingatlanok választéka. A közvetlen partszakasszal rendelkező balatoni települések ingatlanpalettájának 52%-a a déli parton, 48%-a az északi parton helyezkedik el. A június eleji kínálati adatok alapján az északi és a déli part négyzetméterárai között 17%-os különbség jelentkezik, az északi part jelenleg hirdetett használt ingatlanjai 767 ezer forintos átlagos négyzetméteráron, míg a déli parti lokációval rendelkezők 653 ezer Ft/m2-es irányáron várják az érdeklődőket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Duna House közreműködésével értékesített otthonok adatai alapján 2023-ban 17%-os különbség jelentkezett az északi és a déli part négyzetméterárai tekintetében a használt ingatlanok piacán. Az északi parton 719 ezer forint volt az átlag, míg a déli part saját partszakasszal rendelkező településein 615 ezer Ft/m2-ért lehetett ingatlant vásárolni.

Az idei év első öt hónapjának értékesítési adatai alapján sincs ez másként, 2024-ben is az északi part nyeri az árversenyt, a különbség 10% a Balaton két partja között.  A déli parton stagnálás, minimális emelkedés érezhető, a tavalyi négyzetméterárakkal csaknem megegyező, 627 ezer forintos áron lehetett ingatlanhoz jutni idén, míg az északi part településeinek átlaga 4%-os irányárváltozással, 687 ezer forintra enyhült a használt ingatlanok szegmensében.

Az aktuális kínálati árakat összevetve a 2024-ben lezárult adásvételek adataival látható, hogy a legtöbb tulajdonos a piaci árak fölé pozícionálja az árazás során eladó ingatlanát. A déli parton a jelenlegi kínálati árakhoz mérten 4%-kal alacsonyabb négyzetméteráron keltek el az otthonok az idei év első öt hónapjában, míg az északi parton a hirdetési árnál átlagosan 10%-kal alacsonyabb összegért szerződnek négyzetméterenként a vevők. A hirdetési folyamat során árcsökkentésre nehezen hajlanak a tulajdonosok, holott jelentősen meggyorsítaná az értékesítést a reális ár, azonban komoly vevői szándék esetén az alku során már hajlandóak engedni a vételárból.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem