18 °C Budapest
Group of mosquitoes flying against blue sky background

Kibírhatatlan a helyzet: lépett a Katasztrófavédelem, ezt nem tűrik tovább a magyarok

2023. június 26. 13:01

A héten Budapest mellett Bács-Kiskun, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala vármegyéket érinti a katasztrófavédelem által koordinált gyérítés. Az érintett terület nagysága 75 ezer hektár. Budapesten a III., IV., XIII., XXI., XXII. és XXIII. kerületben lépnek fel a vérszívók ellen.

A Duna mentén Komárom, Dunaújváros, Szekszárd, Budapest és a Csepel-sziget környékén végeznek földi gyérítéseket, de sor kerül a Balaton és a Velencei-tó part menti településeire is - írja közleményében a Katasztrófavédelem. Gyérítést végeznek a Bodrog, a Hernád és a Dráva mentén, Sopron környékén és Vas vármegye több településén. Csongrád-Csanád vármegyében a viharok miatt elmaradt múlt hétre tervezett kivitelezéseket pótolják.

Az esős, viharos időjárás kifejezetten kedvez a csípőszúnyogok szaporodásának. Olyan térségekben is nagy számban jelentek meg a vérszívók, ahol csak ritkán fordul elő komolyabb szúnyogártalom. A leginkább a folyók menti települések érintettek.

A kifejlett szúnyogok elleni védekezést platós autókra szerelt permetezőgépekkel végzik. A készítményt finom permetként, nagyon kis dózisban juttatják ki a települések belterületén az esti és éjszakai órákban, így a méhekre és más, nappal aktív beporzó rovarokra nincs hatással a beavatkozás. Az irtószer a szabadban néhány óra alatt lebomlik, a kijuttatott minimális dózisban pedig nem jelent veszélyt az emberekre, állatokra, növényekre. A katasztrófavédelem honlapján elérhető a részletes településlista a tervezett gyérítési időpontokkal.

Egy-egy vihar után a szúnyoglárvák fejlődéséhez ideális kisvizek jönnek létre a ház körül. Az árkokban, ereszcsatornákban, virágalátétekben, temetői virágtartókban, vödrökben, hordókban megálló vízben tömegesen fejlődnek a lárvák. Ezeken a helyeken, mivel magántelkeken vannak, nem lehet biológiai szúnyoggyérítést végezni. Mindannyiunk érdeke, hogy felszámoljuk, rendszeresen cseréljük, vagy lefedjük a kertben létrejött kisvizeket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm