18 °C Budapest
Wasps in a Wasp Nest in a Tree

Hatalmas bírságot kockáztatnak a kertes házak tulajdonosai: ez nemcsak tilos, hanem veszélyes is

2023. május 25. 08:13

Nem ritkaság, hogy nyáron a kertes házak körül fészket építenek a darazsak. Sokan darázsirtószerekkel próbálnak küzdeni a kellemetlen rovarok ellen, azonban egy óvatlan irtás következménye hatalmas bírság, sőt akár börtönbüntetés is lehet - írja a HelloVidék. Egyes védett darázsfajok természetvédelmi értéke példányonként 50 ezer forint is lehet!

Magyarországon a leggyakrabban a társas darázsfajok képviselővel találkozhatunk a lap szerint. Leggyakoribbak a kecskedarázs, a német darázs, a lódarázs, illetve a padlásdarázs, de felbukkanhat a kertekben lopódarázs, óriás fürkészdarázs, óriás-csőrösdarázs vagy óriás tőrösdarázs is. Azt kevesen tudják, hogy van néhány darázsfaj Magyarországon aminek az irtása jogszabályba ütközik. Gyakorta találkozhatunk velük akár a saját kertünkben is. Szakképesítéssel rendelkező rovarirtó felismeri ezeket a fajokat és ilyenkor bizony a megrendelő kérésére sem végez irtást! Ezeknek a példányoknak a büntetési tételei 5000 és 50 000 forint között van.

A védett darazsak közé tartoznak többek között a pompás útonállódarázs, az óriás-tőrösdarázs, a pompás fémdarázs, a szöcskeölő darázs és a nagy smaragdfémdarázs példányai is. Jó tudni, hogy ezek az állatok az emberekre, a társ- és háziállatokra teljesen ártalmatlanok, ugyanakkor segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is! Ezek a rovarok nem tévesztendők össze a családi közösségekben élő, a ház körül gyakori és valóban agresszív, jellegzetes fekete-sárga mintázatukkal jól elkülöníthető társas darazsakkal.

Irtásuk nem csak károsítja a természetet, hanem pénzbüntetést, sőt börtönbüntetést is vonhat maga után!

A szakszerűtlen darázsirtás ráadásul a testi épségre is veszélyes lehet. A megzavart állatok, főleg, ha egy egész fészeknyi van belőlük, az irtást végző emberre támadhatnak. Felmérések szerint nagyjából a gyerekek 0,4-0,8 százalékát, míg a felnőttek 3 százalékát érinti a méh-, vagy darázsméreg allergia. A szakemberek viszont mindig igyekeznek felhívni a figyelmet arra is, hogy nem csak azoknak fontos ez, akik allergiában szenvednek! A csípést követően bárkinél jelentkezhet allergiás reakció, súlyosabb esetben akár anafilaxiás sokk is.

"A méh vagy darázscsípés helyén kialakuló piros, fájdalmas duzzanat nagyon kellemetlen, leggyakrabban azonban veszélytelen. Fontos tudni ugyanakkor, hogy ha a rovarcsípést követő két napon belül a távolabbi bőrfelületen kiütések jelentkeznek, illetve légzési, keringési zavar és hasi panaszok lépnek fel, szakorvoshoz kell fordulni, mert ezek allergiás reakcióra utalnak. Legrosszabb esetben a csípés fél órán belül akár anafilaxiás sokkot is okozhat, ami azonnali sürgősségi ellátást igényel" - hívta fel a figyelmet dr. Mezei Györgyi, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika allergológus szakorvosa.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A rovarcsípésekkel méreganyag kerül a szervezetbe, ez pedig minden esetben kisebb-nagyobb helyi reakciót, akut gyulladást vált ki, ami gyerekek esetében még látványosabb lehet. Tragédiához vezethet, ha a csípést követő 30 percen belül életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, anafilaxia jelentkezik. Ilyenkor súlyos hasi görcs, hasmenés, hányás, testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, nyelési zavar, szédülés, ájulásérzés, szájban vagy szemben jelentkező duzzanat, köhögés, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, de akár eszméletvesztés is előfordulhat. Ez azonnali sürgősségi ellátást igényel, ilyen tünetek esetén azonnal mentőt kell hívni!

A teljes cikk a darazsak távol tartásáról a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem