4 °C Budapest
Black dog and baby standing beside each other and looking out of a large window.

Mi a szeparációs szorongás? Mikor kezdődik a szeparációs szorongás babáknál, kutyáknál?

2023. május 14. 17:00

A szeparációs szorongás egy természetes jelenség, ami embereknél és állatoknál is előfordul, ugyanis minden intelligens élőlény hajlamos szorongani, főként akkor, ha úgy érzi, elveszíti egy nélkülözhetetlen résztvevőjét sz életének. Járjunk utána, mi a szeparációs szorongás jelentése, mikor kezdődik a szeparációs szorongás baba esetében és mit tehetünk a kutya szeparációs szorongás ellen!

Cikkünkben a szeparációs szorongás témakörét járjuk körbe: tudd meg, mi az a szeparációs szorongás, mi a szeparációs szorongás jelentése és a szeparációs szorongás babáknál mikor kezdődik. Amellett, hogy eláruljuk, a szeparációs szorongás mikor kezdődik, azt is megtudhatod, a szeparációs szorongás meddig tart, hogyan nyilvánul meg a szeparációs szorongás kutya esetében (kutya szeparációs szorongás) és miben más a szeparációs szorongás baba szemszögből. Mit tehetünk a szeparációs szorongás ellen embergyermekeknél, kutyáknál?

Mi a szeparációs szorongás?

A szeparációs szorongás egy teljesen természetes jelenség, a legkisebb gyermekeknél és a háziállatoknál (különösen a hozzánk szorosan kötődő kutyáknál) is előfordul. Fontos különbség az emberi és a kutya szeparációs szorongás között azonban az, hogy az emberi szeparációs szorongás jellemzően babáknál alakul ki, a kutyáknál viszont az állat felnőtt korában is előforduló pszichés jelenségről van szó. A szeparációs szorongás lényege, hogy a kisbabában (vagy pl. kutyában) aggodalmat, szorongást okoz az, hogy talán elveszíthetik életük legfontosabb részét, az anyukájukat (vagy kutyáknál a gazdájukat), ami miatt különböző viselkedésbeli tüneteket produkálhatnak.

1. A szeparációs szorongás baba esetében

A szeparációs szorongás a baba esetében egy természetes, a személyiség és az intelligencia fejlődésével járó jelenség. A kisgyermekek szeparációs szorongásának az az oka, hogy a baba előbb utóbb fejlődni kezd, ami az anyától való eltávolodással jár (kúszik, mászik, majd járkál), viszont ez, ahogy a babában is tudatosul a távolság, megijeszti a kisgyermekeket, akik attól félnek, hogy a korábban vele egyet alkotó anya jelensége megszűnik – ez maga a szeparációs szorongás lényege.

Mik a szeparációs szorongás jelei babáknál?

A szeparációs szorongás baba esetében intenzív baba-mama kötődés és nyűgösség formájában nyilvánulhat meg: a baba sírni kezd, ha az anya leteszi, vagy ha kimegy a szobából, bizalmatlanná válik az idegenekkel szemben, de ez mind a kisbabák önállósodási folyamatának a része. A nagyobb, 1,5 év körüli gyerekeknél a szeparációs szorongás teljes kétségbeesésben nyilvánulhat meg: ha nem látja az anyját, átmenetileg elutasítóvá válhat a nagyszüleivel, sőt, az apjával szemben is.

A szeparációs szorongás babáknál mikor kezdődik?

A baba szeparációs szorongás jellemzően 2 hullámban következik be: először 8 hónapos kor körül, majd 1,5 éves kor tájékán – aggodalomra semmi ok, a szeparációs szorongás normális dolog, viszont tény, hogy a korábbi idilli baba-mama szimbiózisban zökkenőt okoz. Az első szorongásos időszakot tovább nehezíti, hogy a szeparációs szorongás éppen egybeesik az emésztőrendszeri, mozgásrendszeri és alvászavarokkal járó idegrendszeri fejlődések idejével, melyek még nyugtalanabbá tehetik a babát.

A szeparációs szorongás második időszaka 1,5 éves kor körül jön el újra: a baba ekkor éli a felfedezések korát, már tud járni, folyamatosan a határait feszegeti, de még megijed attól, hogy mi mindenre képes az anyja nélkül – ez a korszak a valódi szeparációs szorongás, azonban az ilyen korú gyerekek úgy szeretik a világot felfedezni, ha az anyjuk biztonságot ígérő jelenlétét is érzik közben. A megoldás a fokozatos szoktatásban rejlik, nagy körültekintéssel kell megszerveznünk a szeparációs szorongás idején külön töltött időszakokat.

Meddig tart a szeparációs szorongás babáknál?

A baba szeparációs szorongás egy néhány hónapig tartó folyamat (a szeparációs szorongás első szakasza általában 6-tól 10 hónapos korig befejeződik), hossza nagyban függ a baba természetétől, ugyanis míg egyesek bátrabbak, függetlenebbek, mindig akadnak olyan babák, akik „anyásabbak”. Érdekesség, hogy a korábban szorosan együtt töltött idő után az anya épp ilyenkor (6 hónapos kor környékén) érzi azt, hogy lazíthat a kötődésen, szívesebben hagyja rá a babát a nagyszülőkre például – azonban az időzítés nem ideális, ugyanis a szeparációs szorongás időszakában sokkal jobban megviseli a babát a külön töltött idő, mint egyébként.

A szeparációs szorongás második időszaka szintén egy néhány hónapot felölelő időintervallum, ami az anyaság nehezebb időszakai közé tartozik, azonban ilyenkor az anyák már tudják, mi az a szeparációs szorongás, mitől alakulnak ki ezek az érzések a gyermekben és hogyan kell a szeparációs szorongást kezelni.

Mit tehetünk a babák szeparációs szorongása ellen?

Így, hogy tudjuk, mi a szeparációs szorongás lényege, már érthetjük, miért alakul ki a szorongás a babákban. A szeparációs szorongás első szakasza megterhelő lehet az anyának, azonban fontos, hogy emiatt ne haragudjunk a babára, ez egy normális biológiai folyamat. Próbáljuk meg higgadtan kezelni a nyűgös helyzeteket, „beszélni” a babával, vagy olyan helyre tenni, ahol látja a napközben ténykedő anyukáját (ilyenkor már nyugodtan lehet például főzni a gyermekre való vigyázás közben, ráadásul végig együtt lehetünk velük).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szeparációs szorongás második hullámában már el lehet magyarázni a gyermeknek, hogy anya hazajön a vacsoráig vagy a fürdetésig, azonban fontos, hogy a gyereknek tett ígéreteket beváltsuk, különben bizalmatlan lesz az ilyen esetekkel szemben. Engedjük a gyermeket a szeparációs szorongás idején rendszeresen visszatérni az anyjához, hogy átjárja a biztonságérzet, de fokozatosan meg kell szoktatni vele, hogy anya nem tud mindig jönni, ha eltörik a mécses.

2. A szeparációs szorongás kutya esetében

Érdemes a szeparációs szorongás témakörét megvizsgálnunk a gazda-háziállat viszonyában is, ugyanis a szeparációs szorongás nem csak az embergyermekekre, hanem a kutyákra is jellemző jelenség, amit mindenképpen meg kell tanulnunk kezelni, ha nem szeretnénk egész nap a kutyusunk otthoni viselkedése miatt aggódni. A legnagyobb probléma jellemzően a lakásban tartott kutyáknál merül fel, akiket nem érik a kinn tartott állatokhoz hasonlóan ingerek, teljesen egyedül kell megvárniuk, amíg a gazdájuk hazaér (tipikus példa a korábban home office-ban dolgozó gazdi munkahelyváltása).

A szeparációs szorongás kutya esetében számos okra visszavezethető, nem csak akkor jellemző jelenség, amikor a kutyus (sokszor még kölyökként) megérkezik a családba. Lehet a szeparációs szorongás oka költözés, változás a családban, vagy egy kutyatárs elvesztése, napirendváltozás, túlzott egyedüllét, ami unalommal és magánnyal jár stb. Minden kutyus máshogy reagál arra, ha a gazdája elmegy otthonról: egyesek – a természetüktől függően – élvezik a nyugalmat (pl. sokgyermekes család kutyája), mások a legkisebb elszakadást is komoly lelki traumaként élik meg (más kutyák ellenben a kontrollvesztéstől szoronganak, úgy érzik, nem tudják megvédeni gazdájukat a távollétükben).

A kutya szeparációs szorongás mikor kezdődik, meddig tart?

Azt, hogy mikor kezdődik a szeparációs szorongás, nagyban befolyásolja a kutyánk természete: a tapasztalt ebeknél 4-5 óra várakozás után jön el a szeparációs szorongás időszaka, más kutyusokál rögtön azután, hogy a gazda magára hagyta őket – azonban általánosságban 20-40 percnyi egyedüllét szokta a szeparációs szorongást előidézni. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a szeparációs szorongás a kutyának nagy stresszel jár, ami sokszor napi 8-9 órán keresztül tart, ez idő alatt, hogy a kutya levezesse a feszültséget, sokszor ugat, nyüszít (mondhatni „sír”), de gyakori az ajtókaparás, a nyugtalan járkálás, sokak pedig rágásban, rombolásban vezetik le az idegességüket. A szeparációs szorongás jelei közé tartozik a bepisilés/bekakilás, a kinti kutyáknál az ásás vagy a szökési kísérletek, egyes kutyusok saját lábukat, farkukat kezdik rágni.

Mit tehetünk a kutya szeparációs szorongás ellen?

Ugyanúgy, ahogy az embergyermeknél, a szeparációs szorongás a kutyánál is egy természetes jelenség, ezért fontos, hogy a kutyus pánikjára ne haraggal reagáljunk, hiszen ő végig csak utánunk vágyakozott, így nem fogja megérteni, miért vagyunk rá mérgesek. A kutya szeparációs szorongás ellen ma már kiváló, jól tanulható napirend és egyéb gyakorlatok léteznek: fontos, hogy ügyeljünk a kutya rendszeres megmozgatására, lefárasztására, hogy ne energiával telve várjon minket egyedül napközben, emellett mentálisan is képeznünk kell őket, hogy szokják az egyedüllétet.

A szeparációs szorongás kutya esetében jól oldható a fokozatos szoktatással és az egész család együttműködésével, emellett arról is fontos gondoskodnunk, hogy a kutyus le legyen foglalva az egyedül töltött időszak alatt, ne unatkozzon, ami szintén újabb stresszforrás – ilyen esetekben jól jöhet egy kis rágcsálnivaló, néhány játék, sokaknál pedig egy kutyatárs oldja meg a problémát, akivel a közösen együtt töltött nap társasággal, játékkal, közös szundítással telik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm