2 °C Budapest
Modern apartment house flat building real estate concept. Outdoor residential home facilities.

Eljött végre a lakásvásárlók kánaánja: tényleg olcsóbbak lehetnek a budapesti lakások?

2022. szeptember 28. 12:03

Az elmúlt egy évet szinte mindenhol az áremelkedés jellemezte az ingatlanpiacot, ugyanakkor az eladási árak már nyár környékén megtorpantak. Az elmúlt hónapokban bekövetkezett változások hatására pedig úgy tűnik, hogy bizonyos szegmensekben akár árcsökkenéssel is lehet majd találkozni.

Az első negyedévben még áremelkedés volt tapasztalható az ingatlanpiacon, és csak helyenként jelentkezett stagnálás, esetleg némi csökkenés, míg a második negyedévet már az árak emelkedésének megtorpanása jellemezte, áresésről azonban még nem beszélhettünk sem a családi házaknál, sem a lakásoknál - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. irodájának szakmai vezetője.

Nagy Csaba, a hálózat dél-budai régiós vezetője is azt tapasztalta, hogy az ingatlanok eladási árainál már április vége, május eleje óta nem érzékelhető számottevő emelkedés, ugyanakkor a hirdetési felületeken jelentős szórással találkozhatunk. Ez azonban ne tévesszen meg senkit - figyelmeztetett a szakértő.

Ha az elmúlt egy évet tekintjük, akkor még mindig azt látjuk, hogy a belső kerületekben mintegy 15-20 százalékkal emelkedtek az árak, ugyanakkor most már érezhető a változás - hívta fel a figyelmet Garaba Gergely, az ingatlanközvetítő belvárosi irodájának szakmai vezetője is.

Így akár az is elképzelhető, hogy árcsökkenés indul be, legalábbis bizonyos szegmensekben. Ezt Rácz Gyula László arra alapozza, hogy az elmúlt hónapok változásainak hatására jelentősebb kínálatbővülés várható a családi házak körében, amit már most is lehet érezni. Márpedig, ha jelentősen bővül a kínálat, az árcsökkenést hozhat.

Szerinte az olyan ingatlanoknál, ahol szükség lenne korszerűsítésre, ott engednie kellene az eladónak annyit a vételárból, amennyiből egy ilyen - nem éppen olcsó - beruházás kivitelezhető. Ez átlagosan 20-35 százalékos árcsökkentést jelent, tekintve, hogy ezek az ingatlanok eddig is jellemzően túlárazottak voltak. Ő is úgy vélekedett, hogy a hirdetési árak sokszor irreálisan magasan alakultak: gyakran lehet találkozni most is a piaci árnál 10-15 százalékkal drágábban kínált ingatlanokkal.

Marosvölgyi Gabi, a hálózat csepeli és szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője szerint az elmúlt hónapokban azt lehet látni, hogy az eladók a használt ingatlanok hirdetési árait folyamatosan emelték, még olyan ingatlanoknál is, melyeket már korábban sem tudtak értékesíteni. Nyilván ezeket az ingatlanokat attól még nem lehet eladni, hogy magasabb az áruk, sokkal jellemzőbb, hogy a kompromisszumra hajlandó, alkuképes vevők tudnak sikeresen túladni ingatlanukon - tette hozzá.

Balla Frigyes, az ingatlanközvetítő IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy a tulajdonosok nehezen fogadják el az elmúlt hónapokban bekövetkezett előnytelen piaci változásokat. Több időre van szükségük, amíg reagálni tudnak a csökkenő keresletre, ezért az árakban még nem tapasztalható változás.

Ugyanakkor szerinte nem elképzelhetetlen valamiféle árkorrekció, annál is inkább, mert az elmúlt fél évben tapasztalt 15-20 százalékos áremelkedés hatására soha nem látott magasságokba emelkedtek az ingatlanárak, és már a külvárosokban sem ritka - elsősorban persze a keresettebb, jó helyen lévő használt ingatlanok esetén - az 1 millió forintos négyzetméterár. Azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a korrekció nem feltétlenül jelent kifejezett árcsökkenést - ezt inkább csak egy tartós recesszió tudná kiváltani -, hanem elsősorban azt, hogy a jelentős mértékű infláció mellett megáll az ingatlanárak emelkedése.

Rencsevics Mária, a hálózat XIX., XX. és XXIII. kerületi irodájának szakmai vezetője is úgy látja, hogy a mérséklődő kereslet mellett a kínálat várhatóan növekedni fog, melynek hatására az árak - legalábbis reálértékben - csökkenésnek indulhatnak. Utóbbi azt jelenti, hogy a hirdetési áraknál leginkább stagnálást láthatunk majd az elkövetkező időszakban.

Hozzátette, hogy egyelőre azt tapasztalják, hogy a hirdetési árak sok eladó ingatlan esetében lényegesen magasabbak, mint a tényleges eladási árak. Reális árakkal inkább csak ott találkoznak, ahol ingatlanközvetítő is részt vesz az eladásban, habár mint Rencsevics Mária rámutatott: sokszor ingatlanközvetítő tanácsa ellenére esetén is ragaszkodik a megbízó az általa elképzelt árhoz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?