7 °C Budapest
Lido at lake Balaton.

3 milliós négyzetméterárakkal támad a Balaton: kinek van pénze ilyen lakásokra, házakra?

2022. május 27. 20:02

Nem állt meg a trend, de valamivel mérséklődött az áremelkedés a Balaton-parton, derült ki egy friss összesítéséből: a déli part hagyományosan drágább, de az árképzés legfőbb ökölszabálya továbbra is az ingatlan vízparttól való távolsága. Balatonakarattyán az új építésű lakások négyzetméterét átlagosan már hárommillió forintért kínálják a fejlesztők.

Mérséklődni látszik az elmúlt két-három évben megszokott durva áremelkedési ütem a Balaton térségében. Az előző év első feléhez képest idén 14 százalékkal nőttek az árak, ami nyilván tetemes, de a korábbi években tapasztalt áremelkedés átlagához viszonyítva nagyjából megfeleződött az emelkedés íve - volt olyan év, amikor az árnövekedés meghaladta a 20-30 százalékot is egy év alatt.

A legdrágábbak továbbra is a Balaton déli partjának nagyobb települései, itt gyakran találkozni 600-700 ezer forint közötti négyzetméterárakkal. Legfőképp Siófokon vagy Balatonlellén, de az északi parton a kiemelten kedvelt Balatonfüred és környéke is hasonló árfekvésű - derült ki az Otthon Centrum elelmzéséből.

Tapasztalataink szerint akár egy településen belül is lehet kétszeres árkülönbség az ingatlanok között. Meghatározó, hogy vízparti vagy vízparthoz közeli-e az ingatlan, illetve a település központjához képest hol helyezkedik el. Döntő az árképzésben a tótól való távolság, nagyjából 500 méter után már érezhető a különbség

– összegezte az Otthon Centrum saját bázisán értékesített ingatlanokról készült kimutatást a szakember. A települések között is jelentős különbség alakult ki. A tó nyugati medencéjét jóval mérsékeltebb árak jellemzik, bőven fél millió forint alatti négyzetméterárak a meghatározóak, például Balatonmáriafürdőn átlagosan 390 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a nyaralóingatlanok.

Az északi parton is hasonló a tendencia, hiszen itt is a keleti medence a drágább, a fővárostól távolodva pedig csökken az ár. Annyi a különbség, hogy az itteni ingatlanok átlagára néhány százalékkal olcsóbb a déli part szemközti településeinél, és a helységen belüli árdifferencia sem olyan szembeötlő. Ennek magyarázata, hogy az északi parti települések kisebbek a déli partiaknál.

Az északi parthoz szervesen kapcsolódó Balaton-felvidéki községek népszerűsége továbbra is töretlen, s noha jellemzően mérsékeltebbek az árak a Balaton-parti településekhez képest, de már ez sem mindenhol igaz. Amíg a Keszthelyhez közeli Alsópáhokot vagy Várvölgyet 250 ezer forint körüli négyzetméterárak jellemzik, addig Cserszegtomaj már a nyugati medence tóparti településeinek áraival vetekszik (400-500 ezer forint négyzetméterenként).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tóhoz kapcsolódó új építésű lakások piaca is meglódult az utóbbi időben: ebben a szegmensben Siófok vezető szerepe megingathatatlan. Az Otthon Centrum májusi felmérése szerint a városban 21 projektben mintegy 950 lakás épül. Az új lakások átlagos négyzetméterára 1,78 millió forint. Ugyanakkor Soóki-Tóth Gábor megjegyezte, hogy elsősorban a Liszt Ferenc és a Deák Ferenc sétány tóparti luxus projektjei húzzák fel az árakat. A tótól távolodva akadnak egymillió forint alatt kínált projektek is.

A dobogó második helyét Balatonlelle vitte el: a városban 8 projektben 280 lakás épül, míg a harmadik Keszthelyen 6 projektben 230 lakás. Keszthely a drágább, négyzetméterenként 1,61 millióval, míg Balatonlellén az új lakások fajlagos átlagára 1,38 millió forint. Azonban mégsem az említett településeken, hanem Balatonakarattyán kínálják a legmagasabb áron az új lakásokat, négyzetméterenként átlagosan 3 millió forintért.

„Az adatok összesítése után kijelenthető, az északi parton valamivel mérsékeltebbek az árak, azonban az épülő projektek és lakások száma csak a töredéke a déli parton elindult fejlesztéseknek, mert 12 projektben összesen 550 lakás kivitelezése van folyamatban. Márpedig a déli parton csak Siófokon ennek a duplája épül” – árnyalta az adatokat az Otthon Centrum elemzési vezetője.

Az új lakások esetében az árolló folyamatosan nyílik a tóparti és a távolabbi beruházások között. Amíg a tóparti új lakásokat másfél millió forint felett kínálják a beruházók, addig a tótól távolabbi projektek négyzetmétere már egymillió forint alatt is elérhető. Sok esetben azonban mégis utóbbiakat nehezebb értékesíteni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm