Detail of newly refurbished colorful block of flats.

Befektetők áraszthatják el ismét a lakáspiacot: a lakosság teljesen kiszorulhat a drága hitelek miatt?

2021. december 8. 10:32

A növekvő infláció kiszoríthatja a lakáspiacról a vevők egy részét a dráguló hitelek miatt, miközben az ingatlanpiac újra a befektetők menekülő útvonala lehet, leváltva az állampapírokat. Egyelőre még sok a nyitott kérdés, az inflációs várakozások is gyorsan változnak. Az sem egyértelmű, mi történik a kamatokkal, milyen hosszú ciklus kezdődött most, és hol lehet a csúcsa.

Újra az ingatlanpiacra terelheti a befektetőket egy növekvő infláció - válaszolta a VG megkeresésére az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont alapítója, Horváth Áron közgazdász. Meglátása szerint most szembesülnek az emberek a növekvő inflációval, a lakáspiacot mozgató kisbefektetők pedig már elkezdtek számolni. Elsőként azok, akik éltek már meg inflációs időszakokat, és tapasztalták a pénzromlás hatását. A kutatóintézeti vezető szerint mindez már a közeljövőben megugró kereslethez vezethet az ingatlanpiacon.

A kínálat számottevő bővülését az újlakás-piacon a rozsdaövezeti programtól várják, ami majd csak évek múlva éreztetheti a hatását – tette hozzá. A fix és rendkívül alacsony kamatokkal felvehető zöldhitelekre viszont máris lecsaptak a vevők és rövid távon az inflációs bizonytalanság előrehozott vásárlásokat gerjeszthet. 

A közelgő választásokat sem lehet figyelmen kívül hagyni: a jelenlegi otthonteremtési támogatási rendszerrel most akar élni mindenki, aki csak tud.

Az építőanyagárak drágulása is az új építésű lakások árának további emelkedését vetíti előre. Mivel nagy szükség volt munkaerőre, a jövedelmek is emelkedtek, ennek is árdrágító hatása van. Varga Dénes közgazdász kiemelte, hogy magas inflációs környezetben nehezebb lakást venni, noha a lakóingatlan egyre jobb befektetésnek tűnik akkor, amikor reálkamatokról már nem igazán lehet beszélni.  A szakértő szerint ma már csak egy szűk kör tud belépni az újlakás-piacra, az 5 százalékra csökkentett áfa is csak azokat támogatja, akik frekventált helyen építkeznek.

Az 5  százalékos áfa rossz eszköz, mert nem csökkentette a lakásárakat, hanem a kivitelezői profitot növelte - szögezte le a lakáspolitikai szakértő. Vásárlói oldalon pedig van egy réteg, amelyiknek elég pénze van vásárolni, sőt a magas ár sem tántorítja el, mert arra számít, hogy fél év múlva még drágább lesz a lakás, és így jobban megtérül a befektetése, mint ha részvényben, aranyban vagy bármi másban tartaná.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Aki lakni szeretne, kiszorul az új lakások piacáról, és használtat sem tud venni frekventált helyen, hiszen a két alpiac árai egymást követik. A lakásvásárlási támogatásra elköltött pénzeket azonban nem csökkenteni, sőt növelni kellene, csak másként elosztva, nem csak a háromgyerekesekre koncentrálva. Az egy- és kétgyerekes családok támogatása ugyanis időközben reálértéken nagyot esett, már a másfél évtizeddel korábbit sem éri el

– hívta fel a figyelmet a közgazdász. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem