12 °C Budapest
solar roofs in german village

Itt a nagy lakossági napelemes pályázat: 3-11 millió közötti ingyenpénzt osztanak

2021. szeptember 7. 16:15

Közzétették a lakosságnak szóló hatalmas uniós napelemes pályázat tervezetét, amelyet két hétig bárki véleményezhet, ősztől pedig meg is nyílik. A tervezetből kiderül, hogy háromféle konkrét beruházási célra összesen 3-11,5 millió forint közötti, 100%-ban vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek el az országos átlagjövedelemnél kevesebbet kereső háztartások és önerő nem szükséges a pályázat megvalósításához.

Megyénként lehet majd pályázni 4 szakaszban, leghamarabb várhatóan november 15-től. Mindezt a magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében tervezi megvalósítani a kormány, hogy akár 35 ezer háztartás energiahatékony ingatlanban tudjon élni és így növekedjen az ő körükben az ellenálló képesség a jövedelmi, energiaárakbeli és éghajlati változásokkal szemben.

Mi ez az új pályázat?

A májusban azt jelezte a kormány, hogy legkésőbb július végéig tervezi meghirdetni a lakosságnak szóló nagy napelemes pályázatot, most tehát kis csúszással ennek az első konkrét lépése történt meg. Aztán várhatóan november 15-től majd megyénként eltérő időpontokban be is adhatják a jogosultak a támogatási kérelmüket négy pályázati szakaszban. Most szeptember végéig meghosszabbították a tárgyalásokat róla, de benne van a pakliban, hogy végül a terv elfogadása átcsúszik a 2022 tavaszi választások utánra.

Ennek kapcsán korábban azt jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikárét felelős államtitkára, hogy szeptember 12-éig lehet véleményezni a lakossági napelemes és fűtési rendszerek támogatásáról szóló pályázati tervet. A pályázat eredményeként azt várják, hogy Magyarországon 175 megawatt beépített új napelemkapacitás létesüljön, ez egynegyedével növelné meg a háztartási erőművek kapacitását, harmadával emelné a megújuló energiát termelők háztartások számát, és 50 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenéssel járna.

Várható menetrend

Steiner Attila ismertette, hogy a pályázatot négy ütemben hirdetik majd meg régiós csoportosításban, egy hetes csúsztatásban, az első ütem 2021 november 15-étől indulna 2021 december közepéig, több mint 100 milliárd forint kerettel. A pályázaton 100 százalékos vissza nem térítendő támogatást lehetne kapni, a lebonyolító az ÉMI Nonprofit Kft. lesz.

A pályázatot azok adhatják be, ahol az egy főre jutó összevont jövedelem évi 4 millió 850 ezer forint alatt van egy háztartáson belül, és az ingatlan alkalmas napelem telepítésére.

A tervek szerint csak napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,8 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre fűtőpanellel 9,3 millió forintot, napelemre és fűtéskorszerűsítésre hőszivattyúval 11,55 millió forint támogatást kaphat egy pályázó.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lakosság mellett a kivitelezőknek is megnyitják a konzultációt. A napelem.palyazat.gov.hu honlapon elérhető a két felhívási tervezet. A kivitelezőknek előzetes regisztrációra lesz szükségük, mert csak a regisztrált vállalkozások vehetnek részt a pályázat kivitelezésében, számukra a regisztrációs időszak várhatóan szeptember 20-án nyílik meg.

Az egyes régiók meghatározott forrással rendelkeznek majd. Várhatóan 2021. december második felében megindulhat a támogatói okiratok kiadása, a kivitelezés. A tervek szerint a jövő év márciusában nyitják meg a pályázat második körét - tette hozzá az államtitkár.

A lakosságnak szóló terv lényege

  • Önerő nem szükséges a pályázat megvalósításához, és állandó lakcím kell abban az ingatlanban, amelyen a beruházás megvalósul, emellett pedig meg kell felelni a jövedelmi előírásnak (lásd alább).
  • Támogatás 3 műszaki tartalom egyikére igényelhető: (1) Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése VAGY (2a) Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése infra- vagy fűtőpanelekkel VAGY (2b) Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési rendszer korszerűsítése hőszivattyúval
  • Pályázók köre: a beruházással érintett ingatlanban (rész)tulajdonjoggal rendelkező, a 2020. évben jövedelemmel rendelkező (jelen pályázati felhívás szempontjából a nyugdíj is jövedelemnek minősül) magánszemélyek 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmük egy főre jutó összege 0 és 4.850.000 forint közé essen.
  • A kiiírás konkrétan rögzíti is a jövedelem kiszámítási képletet: a számlálóba ez kerül: "beruházással érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező személyek 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelme", a nevezőbe pedig ez: "beruházással érintett ingatlanban állandó lakcímmel rendelkező személyek száma (jövedelemmel nem rendelkező, eltartott személyeket is ideértve)" és az osztással kapott összeg legfeljebb 4 millió 850 ezer forintot érhet el. Ez tehát azt jelenti, hogy ha például egy kétkeresős háztartásban az egyik fél az átlagnál jobban keres, míg a másik fél keveset, akkor a kettőjük együttes jövedelmének átlagát kell figyelembe venni a 4,85 milliós korlátnál és ha kiskorú gyermekek is laknak az ingatlanban, akkor az egy főre jutó átlag még alacsonyabb.
  • Vissza nem térítendő támogatás igényelhető, ahol a támogatás intenzitása: 100%.
  • Elnyerhető támogatás legfeljebb az (1) esetén bruttó 2.896.108 Ft, (2a) esetén bruttó 9.368.464 forint, (2b) esetén bruttó 11.559.214 Ft
  • Támogatásban várhatóan 34.920 család részesül.

Pályázatokat 4 ütemben, megyénként eltérő beadási időpontokkal, de rögzített megyei támogatási keretre lehet benyújtani. Az első beadás várhatóan 2021. november 15-étől kezdődik megyénként ütemezetten.
A beruházás csak a Kivitelezői listáról választott, szerződött kivitelezővel valósítható meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem