15 °C Budapest
Súlyos évekig ragadnak szüleik nyakára a magyar fiatalok: nekik nem kínos a mamahotel-élet?

Súlyos évekig ragadnak szüleik nyakára a magyar fiatalok: nekik nem kínos a mamahotel-élet?

2021. augusztus 16. 14:02

Magyarországon a fiatalok átlagosan 27,4 éves korukban hagyják ott a mamahotelt. A férfiak viszont átlagosan két évvel tovább maradnak a szülők nyakán, mint a nők. Ez a tendencia szinta az egész EU-ban megfigyelhető, igaz, vannak azért olyan országok, ahol ez egyáltalán nem törvényszerű.

2020-ban a fiatalok átlagosan 26,4 éves korukban hagyták el a szülő házat az Európai Unióban – derült ki az Eursotat friss statisztikáiból. Az egyes tagállamokban azonban merőben eltérő képet mutat a fiatalok kirepülésének az ideje. Néhány országban például az átlagéletkor 30 (!) év fölött van.

Ilyen például a listavezető Horvátország (32,4 év), a második Szlovákia (30,9 év), illetve a harmadik Málta és Olaszország is 30,2 – 30,2 átlagévvel. Az éllovasokon kívül a negyedik helyen, pontosan 30-as átlagéletkorra egyébként Portugália áll.

Az éllovasokkal szemben van 3 olyan ország is, ahol 22 év alatt már átlagosan kirepülnek a fiatal felnőttek a családi otthonból. Ilyen Dánia (21,2 év), Luxemburg (19,8 év), illetve Svédország is (17,5 év). A statisztikákból látszik az is, hogy Magyarországon tavaly átlagosan 27,4 év volt az az átlagéletkor, amikor a fiatalok elhagyták a mamahotelt.

Ez a 13. legmagasabb életkor, amivel az EU középmezőnyében, de még a EU-átlag fölött helyezkedünk el.

A lányok vagy a fiúk lépnek le hamarabb?

A statisztikákból kiolvasható az is, hogy a férfiak vagy a lányok hagyják-e hamarabb ott a családi fészket. Magyarországon, összhangban az EU-s átlaggal, a férfiak valamivel később szánják el magukat a mamahotel otthagyására,

idehaza ehhez nekik átlagosan 28,4 év kell, míg a nőknek csupán 26,2 év.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyar férfiak tehát átlagosan 2 évvel tovább élvezik a családi otthon melegét, mint a nők. Ez a tendencia egyébként szinte egész Európában megfigyelhető. Igaz ugyanakkor, hogy Luxemburgban, Észtországban és Svédországban nemigen van különbség a két nem időbeni távozásakor betöltött életévében, maximum fél év.

Mi történt a magyar mamahotelekben az elmúlt 10 évben?

Ahogy a grafikonon látszik, Magyarországon az elmúlt 10 évben szinte végig, összességében majdnem egy évet, csökkent a fiatalok szülői otthonuk elhagyásakor betöltött átlagéletkora. A 2018-as mélyponthoz képest, azonban 2019-ben és 2020-ban is ismét növekedés volt tapasztalható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 21. 14:15