15 °C Budapest
Ezért van bevezetve a szökőév: Tudd meg, mikor van szökőév, hány évente van szökőév, a szökőév hány napos!

Ezért van bevezetve a szökőév: Tudd meg, mikor van szökőév, hány évente van szökőév, a szökőév hány napos!

2021. április 22. 21:01

Gyermekkorunkban számtalanszor kérdezgettük szüleinket, tanárainkat, hogy miért van szökőév, miért nem ugyanolyan hosszú minden egyes év. A válasz végtelenül egyszerű és mégis egy kicsit összetett.

Cikkünkben eláruljuk, hogy hány évente van szökőév, egy szökőév hány napos év és melyik években lesz szökőév 2021-től számítva. Gondoltad volna, hogy a szökőév sokkal nagyobb jelentőséggel bír, mint egy extra nap, hogy a szökőév bevezetése fontos funkciót lát el?

A szökőév célja

A szökőév azért került bevezetésre, mert a csillagászati év és a naptári év, illetve a hónapok és az évszakok nincsenek egymással teljesen szinkronban – a csillagászati év körülbelül egynegyed nappal hosszabb (egész pontosan egy csillagászati év hossza 365,2422 nap). Hogy a naptári napok és az évszakok ne csússzonak folyamatosan, négyévente beiktatunk a naptári évbe egy extra napot, amit úgy nevezünk, hogy szökőnap. Érdekesség, hogy habár február végéhez írunk hozzá egy napot (február 29.), a szökőnap valójában egy másik napra, február 24-re esik.

A szökőév és a szökőnap bevezetése XIII. Gergely pápa 1587-es rendeletéhez kötődik, ugyanis korábbi Julián naptár és a csillagászati naptár között akkoriban egy 10 napos eltolódás volt megfigyelhető, ami már feltűnő változás lehetett, főleg az évszakok váltakozásakor. Azóta is a Gergely-naptárt használjuk és néhány évente szökőévet tartunk, hogy behozzuk a lemaradást.

Melyik év a szökőév?

Szökőév minden olyan év, amelynek az évszáma néggyel osztható, kivéve a 100-zal osztható dátumok. A kivétel alóli kivételt a 400-zal osztható dátumok adják, vagyis például 2000 is szökőév volt, ám 2100 már nem lesz az.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hány évente van szökőév?

Négyévente van szökőév.

A szökőév hány napos év?

Egy normál naptári év 365 napból áll, míg egy szökőév eggyel több, vagyis 366 napos.

Mikor van szökőév?

  • 2024
  • 2028
  • 2032
  • 2036
  • 2040
  • 2044
  • 2048
  • 2052
  • stb.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem