14 °C Budapest

Ez az igazi szemét-botrány: döbbenetes, mennyi mindent dobnak ki a magyarok

2021. február 16. 14:02

Igencsak felemás képet mutat az EU-s kommunális szeméttermelés, ami 2019-ben fejenként átlagosan már több mint fél tonnára rúgott. A frissen közölt számokból azt lehet látni, hogy bár a jellemzően gazdagabb nyugati tagállamok több szemetet termelnek, mint a keletiek, ők ezt nagyobb részt újra is hasznosítják valamilyen formában. Miközben a kevesebb szemetet termelő keletiek nagyrészt szemétlerakatokban tárolják azt. 

Az Európai Unióban összesen majdnem 225 millió tonna kommunális hulladék keletkezett 2019-ben - derült ki az Eurostat legfrissebb gyorsjelentéséből. Ez, az összes lakosra számolva annyit tesz, hogy egy EU-s állampolgár évente átlagosan 502 kiló szemetet termel. Ez valamelyest több, mint amit 2018-ban mértek, ami akkor összességében 495 kiló volt.

Az EU csúcs-szeméttermelője 2019-ben egyébként Dánia volt, ahol az emberek fejenként átlagosan 844 kiló kommunális szemetet termeltek. Ami már jócskán közelebb van az egy tonnához, mint a félhez. A második helyen a szintén csúcsgazdag ország, Luxembourg futott be, ahol a fejenkénti szeméttermelés 791 kilogramm volt 2019-ben. Ugyancsak sok, több mint 600 kiló kommunális hulladéktermelés jutott állampolgáronként Máltán, Cipruson és Németországban.

A statisztikákból kitűnik, hogy egy-két kivétellel, például Svédország vagy Belgium, az EU legnagyobb kommunális hulladéktermelői egyértelműen a hagyományosan gazdagabb nyugat-európai országok közül kerülnek ki. Miközben a keletiek inkább a lista vége felé vannak.

Ilyen például Magyarország is, aki a hivatalos 2019-es statisztikák szerint, fejenként a 4. legkevesebb kommunális hulladékot állítja elő, számszerűen 387 kilót. Ez pontosan 115 kilóval kevesebb, mint az uniós átlag, és ennél kevesebb szemetet fejenként csak Észtországban, Lengyelországban és Romániában termeltek tavalyelőtt. 

Érdekes 10 éves távlatban is megvizsgálni az adatokat, azok ugyanis azt mutatják, míg EU-s átlagszinten stagnált a kommunális szeméttermelés, addig Magyarországon, ha nem is szignifikánsan, de azért 10-20 kilóval csökkent a fejenként megtermelt szemétmennyiség.

Mi lesz a szeméttel?

Jó hír, hogy EU-s szinten 2019-ben az szemét újrahasznosítása új rekordot döntött. Az elmúlt évtizedben azt lehet mondani, hogy az újrahasznosított szemét (klasszikus újrahasznosítás és komposzt) mennyisége megtriplázódott. Az 1995-ös 37 millió tonnás szintről, 2019-re már 107 milliós tonnát ért el, utóbbi fejenként már átlagosan 239 kilónyit jelent. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ebben a tekintetben pedig Magyarországon sem voltak rosszak a számok 2019-ben, ugyanis a fejenként 387 kiló megtermelt kommunális hulladékból 103 kilónyi volt újrahasznosítható alapanyag, 36 kilónyi pedig komposztálható, valamint további 53 kilót fel lehet használni valamilyen energia-visszanyerő folyamatban. Ez pedig majdnem az összes megtermelt szemét fele.

Ehhez képest idehaza az elégetett szemét átlagosan 53 kilót tett ki egy magyar állampolgárra számolva, míg a legtetemesebb mennyiséggel foglalkozó eljárás a hulladéklerakókban történő ártalmatlanítás lett. Ez mennyiségét tekintve az EU 11. legmagasabb száma lett fejenként 196 kilóval. 

A statisztikákból kiderült az is, hogy bár a jellemzően nyugati, gazdagabb országok átlagosan több szemetet termelnek, mint a keleti tagállamok, náluk arányaiban több szemetet hasznosítanak újra vagy komposztálnak. Míg a jellemzően kevesebb szemetet termelő tagállamok, a megtermelt szemetük nagy részét szemétlerakókba szállítják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm