17 °C Budapest
Ez az igazi szemét-botrány: döbbenetes, mennyi mindent dobnak ki a magyarok

Ez az igazi szemét-botrány: döbbenetes, mennyi mindent dobnak ki a magyarok

2021. február 16. 14:02

Igencsak felemás képet mutat az EU-s kommunális szeméttermelés, ami 2019-ben fejenként átlagosan már több mint fél tonnára rúgott. A frissen közölt számokból azt lehet látni, hogy bár a jellemzően gazdagabb nyugati tagállamok több szemetet termelnek, mint a keletiek, ők ezt nagyobb részt újra is hasznosítják valamilyen formában. Miközben a kevesebb szemetet termelő keletiek nagyrészt szemétlerakatokban tárolják azt. 

Az Európai Unióban összesen majdnem 225 millió tonna kommunális hulladék keletkezett 2019-ben - derült ki az Eurostat legfrissebb gyorsjelentéséből. Ez, az összes lakosra számolva annyit tesz, hogy egy EU-s állampolgár évente átlagosan 502 kiló szemetet termel. Ez valamelyest több, mint amit 2018-ban mértek, ami akkor összességében 495 kiló volt.

Az EU csúcs-szeméttermelője 2019-ben egyébként Dánia volt, ahol az emberek fejenként átlagosan 844 kiló kommunális szemetet termeltek. Ami már jócskán közelebb van az egy tonnához, mint a félhez. A második helyen a szintén csúcsgazdag ország, Luxembourg futott be, ahol a fejenkénti szeméttermelés 791 kilogramm volt 2019-ben. Ugyancsak sok, több mint 600 kiló kommunális hulladéktermelés jutott állampolgáronként Máltán, Cipruson és Németországban.

A statisztikákból kitűnik, hogy egy-két kivétellel, például Svédország vagy Belgium, az EU legnagyobb kommunális hulladéktermelői egyértelműen a hagyományosan gazdagabb nyugat-európai országok közül kerülnek ki. Miközben a keletiek inkább a lista vége felé vannak.

Ilyen például Magyarország is, aki a hivatalos 2019-es statisztikák szerint, fejenként a 4. legkevesebb kommunális hulladékot állítja elő, számszerűen 387 kilót. Ez pontosan 115 kilóval kevesebb, mint az uniós átlag, és ennél kevesebb szemetet fejenként csak Észtországban, Lengyelországban és Romániában termeltek tavalyelőtt. 

Érdekes 10 éves távlatban is megvizsgálni az adatokat, azok ugyanis azt mutatják, míg EU-s átlagszinten stagnált a kommunális szeméttermelés, addig Magyarországon, ha nem is szignifikánsan, de azért 10-20 kilóval csökkent a fejenként megtermelt szemétmennyiség.

Mi lesz a szeméttel?

Jó hír, hogy EU-s szinten 2019-ben az szemét újrahasznosítása új rekordot döntött. Az elmúlt évtizedben azt lehet mondani, hogy az újrahasznosított szemét (klasszikus újrahasznosítás és komposzt) mennyisége megtriplázódott. Az 1995-ös 37 millió tonnás szintről, 2019-re már 107 milliós tonnát ért el, utóbbi fejenként már átlagosan 239 kilónyit jelent. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ebben a tekintetben pedig Magyarországon sem voltak rosszak a számok 2019-ben, ugyanis a fejenként 387 kiló megtermelt kommunális hulladékból 103 kilónyi volt újrahasznosítható alapanyag, 36 kilónyi pedig komposztálható, valamint további 53 kilót fel lehet használni valamilyen energia-visszanyerő folyamatban. Ez pedig majdnem az összes megtermelt szemét fele.

Ehhez képest idehaza az elégetett szemét átlagosan 53 kilót tett ki egy magyar állampolgárra számolva, míg a legtetemesebb mennyiséggel foglalkozó eljárás a hulladéklerakókban történő ártalmatlanítás lett. Ez mennyiségét tekintve az EU 11. legmagasabb száma lett fejenként 196 kilóval. 

A statisztikákból kiderült az is, hogy bár a jellemzően nyugati, gazdagabb országok átlagosan több szemetet termelnek, mint a keleti tagállamok, náluk arányaiban több szemetet hasznosítanak újra vagy komposztálnak. Míg a jellemzően kevesebb szemetet termelő tagállamok, a megtermelt szemetük nagy részét szemétlerakókba szállítják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?