Nehezen hagyják el a mamahotelt a magyar fiatalok: ez állhat a háttérben

Nehezen hagyják el a mamahotelt a magyar fiatalok: ez állhat a háttérben

2019. május 15. 16:40

Az európai uniós statisztikák szerint a 25 és 34 év közötti férfiaknak a 35,4 százaléka még mindig a szüleinél lakik, ezzel szemben az ebben az életkorban lévő nőknek csak a 21,7 százaléka a 2017-es adatok szerint. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik fiatal felnőtt (28,5 százalék) nem hagyta még el a mamahotelt. Magyarországon tíz fiatalból négy lakik továbbra is a szüleinél, melynek többféle oka is lehet.

Ha az EU-s tagállamok különálló statisztikáit nézzük, Dániában a 25 és 34 év közötti fiataloknak csak 3,2 százaléka, Finnországban a 4,7 százaléka, Svédországban pedig 6 százaléka nem költözött még külön a szüleitől. A legrosszabb a horvátoknál a helyzet: itt a fiatal felnőttek 59,7 százaléka még a szüleivel él, Szlovákiában 57 százalékuk, Görögországban pedig 56,3 százalékuk.

Ami Magyarországot illeti, 42,2 százaléka a fiatal felnőtteknek még a mamahotelt választja a különköltözés helyett. Ennek hátterében több ok is állhat. Tízből hat fiatal azért nem költözik el a szüleitől, mert nincs elég pénze a különéléshez, 34 százalék arra vár, hogy saját keresete legyen, 25 százalék szerint pedig sokkal kényelmesebb a szülőkkel élni, mint egyedül - derült ki a K&H ifjúsági indexéből, mely alapján a fiatalok 21 százaléka csak akkor költözne, ha komoly párkapcsolata lenne. A megkérdezettek 17 százaléka pedig úgy érzi, hogy még nem áll készen az önálló életre. Sokszor a költözés nem is személyes döntésen múlik: a fiatalok 12 százaléka azért nem jött el a szülőktől, mert gondoznia, ápolnia kell őket. 

8 százalék viszont egyáltalán nem tervez elköltözni a családi házból.

Milyen korán hagyják el a családi fészket?

Az EU-ban ebben is az északibb országok vezetnek: a svéd fiatalok átlagosan 18,5 évesen, míg a dánok és finnek 21,1 és 22 évesen költöznek el otthonról. De már 25 éves koruk előtt az észt (22,2), a német, a francia és a holland (23,7) illetve az Egyesült Királyságban élő fiatalok (24,7) is elhagyják a családi fészket.

Legtovább Horvátországban és Szlovákiában maradnak otthon a fiatalok: átlagosan 31,8 és 30,9 éves korukban költöznek el a szülőktől. A máltai viatalok 30,7 éves korukban, az olaszok 30,1 évesen, a bolgárok 29,6 évesen költöznek, míg a spanyolok és a görögök 29,5 és 29,3 évesen költöznek. Portugáliában a fiatal felnőttek 28,9 évesen repülnek ki a fészekből. 

A férfiak tovább maradnak

Szinte az összes EU tagállamban a fiatal nők előbb költöznek el otthonról, mint a fiatal férfiak, ebben csak Svédország a kivétel, ahol a 18,5 évesen hagyják ott a szüleik házát a nők, és 18,4 évesen a férfiak. Viszont ez nem számottevő különbség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legnagyobb különbség Romániában van a két nem között: itt átlagosan a nők 25,6 évesen, míg a férfiak 30,5 évesen, majdnem 5 évvel később költöznek külön a szülőktől. Bulgáriában is elég nagy a különbség: 27,5 szemben a 31,7 éves életkorral a nők javára, de számottevő a különbség Horvátországban (30 kontra 33,6 év), Görögországban (28 kontra 30,6 év), Lengyelországban (26,3 kontra 28,8 év), Szlovákiában (29,7 kontra 32,1 év) és Litvániában is (24,5 kontra 26,9).

Magyarországon a 25 és 34 év közötti fiatalok 42,2 százaléka nem költözött még el otthonról a 2018-as adatok szerint. Ez az arány ingadozó, de közben egyre növekvő tendenciát mutat: tíz évvel ezelőtt még 38,4 százalék volt, majd 2013-ban 42,7 százalékra emelkedett. A fiatal magyar nők 25,8 évesen, míg a férfiak 28,3 évesen költöznek el otthonról, tehát a nemek közt nálunk is van egy 2,5 éves különbség.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?