16 °C Budapest
Elképesztő, mennyit spórolhatsz, ha lecseréled otthon a villanykörtéket

Elképesztő, mennyit spórolhatsz, ha lecseréled otthon a villanykörtéket

2016. november 9. 19:33

A LED technológia fejlődése évről évre felülmúlja a várakozásokat. A korábbi években tapasztalható 29 ezer forintos ár helyett ma már bruttó 6 900 forintot kell csak fizetnünk a hagyományos 36W-os fénycsövet kiváltó LED-es darabokért. Ráadásul az az azonos fénymennyiség előállításához szükséges teljesítmény 22W-ról 14,5W-ra csökkent.


A LED-es világításkorszerűsítés jelenleg az egyik leghamarabb megtérülő energiatakarékossági beruházás mind munkahelyek vagy egyéb intézmények, mind pedig otthonok számára - derül ki a LED LEET, LED webáruház vizsgálataiból.

Szórádi Bence, a webáruház alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2011-ben egy átlagos 1200 mm-es professzionális* LED fénycső még közel bruttó 30.000 forintba került, addig az évek során bekövetkezett folyamatos árcsökkenésnek köszönhetően ma már kevesebb, mint a negyedéért, bruttó 6 900 forintért juthatunk hozzá egy ilyen 36W-os hagyományos fénycső kiváltására alkalmas LED-es fényforráshoz.

A gyártók felismerték azt az igényt, hogy nem minden ügyfélnek van szüksége extrém élettartamú LED-ekre, így megalkották az alacsonyabb igénybevételre tervezett, belépő kategóriás termékeket is, amelyek közül már akár bruttó 2900 forintért is 1200 mm-es minőségi LED fénycsőhöz juthatunk.

Az árak csökkenésével párhuzamosan ráadásul a fényforrások hatékonysága is növekedett, így az 5 évvel ezelőtti 22W helyett már 14,5W-os teljesítmény is elegendő ugyanazon fényáram eléréséhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így elmondható, hogy a LED fénycsövek fényhasznosítása 47 százalékkal javult az elmúlt 5 év során.

Korábban nem érte még meg annyira LED fénycsöveket telepíteni, mint napjainkban. a szakértők azt látják, hogy a technológia fejlődését és az árcsökkenést a kereslet is leköveti - az elkövetkező években elbúcsúzunk majd az elavult fénycsövektől és szinte mindenhol LED világít majd.

Mindenkinek csak javasolni tudjuk a mielőbbi váltást, mivel a megtérülés mára rendkívül rövid idő alatt végbemegy, és onnantól a LED világítás konkrét megtakarítást eredményez a vállalatok, intézmények és otthonok számára

- tette hozzá Molnár Gábor, a PHILIPS üzletágmenedzsere.

Itt egy konkrét példa

Egy átlagos 100 négyzetméteres irodában 50 darab 1200 mm-es fénycső tudja biztosítani az előírt 500 lux megvilágítási szintet. Ami azt jelenti, hogy belépő szintű minőségi termékek esetén bruttó 149 500 Ft a beruházás, amely óránként 35 Ft-ot spórol. Egy átlagos napi 8 órás irodai használattal ez éves szinten 98 000 Ft-os megtakarítást jelent. Azaz 1,5 éven belüli a beruházás megtérülése, ezen túl pedig már csak megtakarítást termel, ráadásul a termékekre a garancia 3 év, ami alatt semmilyen költség nem merülhet fel.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 2. vasárnap
Petra
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?