11 °C Budapest
Elképesztő, mennyit spórolhatsz, ha lecseréled otthon a villanykörtéket

Elképesztő, mennyit spórolhatsz, ha lecseréled otthon a villanykörtéket

2016. november 9. 19:33

A LED technológia fejlődése évről évre felülmúlja a várakozásokat. A korábbi években tapasztalható 29 ezer forintos ár helyett ma már bruttó 6 900 forintot kell csak fizetnünk a hagyományos 36W-os fénycsövet kiváltó LED-es darabokért. Ráadásul az az azonos fénymennyiség előállításához szükséges teljesítmény 22W-ról 14,5W-ra csökkent.


A LED-es világításkorszerűsítés jelenleg az egyik leghamarabb megtérülő energiatakarékossági beruházás mind munkahelyek vagy egyéb intézmények, mind pedig otthonok számára - derül ki a LED LEET, LED webáruház vizsgálataiból.

Szórádi Bence, a webáruház alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2011-ben egy átlagos 1200 mm-es professzionális* LED fénycső még közel bruttó 30.000 forintba került, addig az évek során bekövetkezett folyamatos árcsökkenésnek köszönhetően ma már kevesebb, mint a negyedéért, bruttó 6 900 forintért juthatunk hozzá egy ilyen 36W-os hagyományos fénycső kiváltására alkalmas LED-es fényforráshoz.

A gyártók felismerték azt az igényt, hogy nem minden ügyfélnek van szüksége extrém élettartamú LED-ekre, így megalkották az alacsonyabb igénybevételre tervezett, belépő kategóriás termékeket is, amelyek közül már akár bruttó 2900 forintért is 1200 mm-es minőségi LED fénycsőhöz juthatunk.

Az árak csökkenésével párhuzamosan ráadásul a fényforrások hatékonysága is növekedett, így az 5 évvel ezelőtti 22W helyett már 14,5W-os teljesítmény is elegendő ugyanazon fényáram eléréséhez.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Így elmondható, hogy a LED fénycsövek fényhasznosítása 47 százalékkal javult az elmúlt 5 év során.

Korábban nem érte még meg annyira LED fénycsöveket telepíteni, mint napjainkban. a szakértők azt látják, hogy a technológia fejlődését és az árcsökkenést a kereslet is leköveti - az elkövetkező években elbúcsúzunk majd az elavult fénycsövektől és szinte mindenhol LED világít majd.

Mindenkinek csak javasolni tudjuk a mielőbbi váltást, mivel a megtérülés mára rendkívül rövid idő alatt végbemegy, és onnantól a LED világítás konkrét megtakarítást eredményez a vállalatok, intézmények és otthonok számára

- tette hozzá Molnár Gábor, a PHILIPS üzletágmenedzsere.

Itt egy konkrét példa

Egy átlagos 100 négyzetméteres irodában 50 darab 1200 mm-es fénycső tudja biztosítani az előírt 500 lux megvilágítási szintet. Ami azt jelenti, hogy belépő szintű minőségi termékek esetén bruttó 149 500 Ft a beruházás, amely óránként 35 Ft-ot spórol. Egy átlagos napi 8 órás irodai használattal ez éves szinten 98 000 Ft-os megtakarítást jelent. Azaz 1,5 éven belüli a beruházás megtérülése, ezen túl pedig már csak megtakarítást termel, ráadásul a termékekre a garancia 3 év, ami alatt semmilyen költség nem merülhet fel.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?