25 °C Budapest
Ezért nem jár családi ház tetőterének beépítésére a CSOK

Ezért nem jár családi ház tetőterének beépítésére a CSOK

2016. február 24. 06:10

Elvileg ugyan igényelhető családi házak tetőterének beépítésére is a CSOK, a gyakorlatban azonban úgy tűnik, kizárták azokat a családokat a programból, akik a szülői ház padlásterét tervezték beépíteni.

Gyakorlatilag kizárták (az elvi lehetőség ugyan megmaradt, de a gyakorlatban ennek kicsi az esélye - lásd alább) az otthonteremtési programból azokat, akik szüleik vagy rokonaik családi házának tetőterét építették volna be az új lakásépítésekre igényelhető támogatásból. Ez ráadásul nem csak a "CSOK 10+10" esetén érvényes, hanem alapvetően az új lakásépítésekre, amit nem csak a 3 gyermekesek valósíthatnak meg, hanem az 1 vagy 2 gyermekesek is. Az új rendeletben ugyanis az szerepel, hogy:

tetőtér beépítéssel vagy emelet-ráépítéssel létrehozott lakás akkor, ha a tetőtér beépítés vagy emelet-ráépítés révén legalább két új önálló albetétként nyilvántartott, lépcsőházból vagy szabadlépcsőn megközelíthető, külön bejárattal rendelkező, (...) újabb lakás jön létre.

Tehát ez azt jelenti - ahogy az az alábbi ábránkon is látható -, hogy a beépítés vagy ráépítés alapjául szolgáló, meglévő házrész nem számít új albetétnek (akkor sem, ha a társaházzá alakítás után albetétnek minősül majd), arra tehát minimum 2 új önálló lakást kell felhúzni - a rendelet szerint saját bejárattal, saját közművekkel, stb.

A Pénzcentrum értesülései szerint egyébként a Bankszövetség és a Nemzetgazdasági Minisztérium (ez utóbbi elvileg zártkörű háttérbeszélgetést is tartott a témában) szóban már tájékoztatta a rendelet helyes értelmezéséről az érintett pénzintézeteket, de a bankoknak a tárcánál ígértek írásos iránymutatást is.

A méret a lényeg!

Mint azt feljebb is említettük, a rendelet szerint a családi házak tetőterének beépítésének elvi lehetősége ugyan mindenki számára megmaradt, de ennek a gyakorlatban már jóval kisebb lesz az esélye, mivel:

  • Egy átlagos családi ház alapterülete csak ritkán teszi lehetővé, hogy azon kettő, a CSOK feltételeit (egy gyermeknél is minimum 40, míg a 10+10-es CSOK-nál minimum 60 négyzetméter) teljesítő új albetét létesüljön. Főként, hogy a tető hajlásszögétől, illetve egyéb kialakítástól függően jókora eltérés van (10-50 százalék) a bruttó, illetve a rendeletben rögzített hasznos alapterület között. Tehát egy 100 négyzetméter alapterületű családi háznál könnyedén előfordulhat az is, hogy arra maximum 50 négyzetméteres beépítés lehetséges.
  • Ugyan idehaza is előfordul a többgenerációs együttélés, az már ritka, hogy 3 család bútorozzon össze a rokonságból. Azt pedig vélhetően kevés családi ház tulajdonos szeretné, ha csak az egyik lakásba is, de idegenek költözzenek a feje fölé.

Habár nem lehet egyértelműen kijelenteni, de a jogalkotó rendkívül szigorú döntésének hátterében vélhetően az esetleges visszaélések minimalizálása állhatott. Aligha lenne ugyanis arra állami kapacitás, hogy az adóforintokból elkészült rá- vagy beépítéseket a későbbiekben folyamatosan ellenőrizzék azt vizsgálva, hogy a családok az átadás után végül nem nyitották-e mégis össze az ingatlant.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nettó vs. bruttó

Az alapterület fogalmának meghatározása nem egyszerű, különböző típusait egy kormányrendeletben (OTÉK) is definiálják. Ha egy ingatlan alapterületéről beszélünk, általában a nettó területét értjük alatta, ami a "helyiség vagy épületszerkezettel részben vagy egészben közrefogott tér vízszintes vetületben számított területe", tehát a falak közti terület. A bruttó alapterület a nettóhoz képest abban tér el, hogy itt a területszámítás a falakat is tartalmazza, ezáltal ez az "épületszerkezetek alapterületével növelt nettó alapterület". Hagyományos építésmódú és alaprajzú lakásoknál jellemzően a bruttó alapterület általában 15-20 százalékkal nagyobb, mint a nettó. A hasznos alapterület pedig a 190 centiméternél alacsonyabb belmagasságú (a beépített tetőtereknél, lépcső alatti tereknél tipikus ferde falsík) részek területének a teljes nettó alapterületből történő kivonásával számítható ki, de amennyiben a maradék alapterület jelentősen alacsonyabb a nettó területnél, akár további csökkentés is alkalmazható.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy a CSOK-ból nem lehet majd tetőtéri ingatlant vásárolni. Erre azonban leginkább - néhány kivételtől eltekintve - a több száz, esetenként több ezer négyzetméteres, többlakásos rá- vagy beépítéses lakóingatlan fejlesztéseknél lesz lehetősége a három vagy ennél több gyermekkel rendelkező családoknak. Ilyeneket pedig főként Budapesten, valamint a nagyobb városokban találhatunk majd.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?