16 °C Budapest
Ennyibe kerül, ha többé nem akarsz rezsit fizetni

Ennyibe kerül, ha többé nem akarsz rezsit fizetni

2014. október 15. 12:02

A lakóépületek energiahatékonyságának növelését célzó komplex felújításokkal a legtöbb család szabadulhatna a számlák szorításából. A legtöbb esetben pedig még egy hitelfelvételen is érdemes lehet elgondolkodni a kívánt cél elérése érdekében.

Bár az időjárás eddig kegyes volt hozzánk, az esős, hűvösebb idő érkezésével egyre többen gondolkoznak el azon, mikor indul a fűtési szezon, illetve miből fogják majd kigazdálkodni a hamarosan megugró rezsidíjakat. Pedig a lakóépületek energiahatékonyságának növelését célzó komplex felújításokkal a legtöbb család szabadulhatna a számlák szorításából. Olyannyira, hogy a legtöbb esetben olyan mértékű energia megtakarítás érhető el, amely mellett a legtöbb hitel gyakorlatilag önfinanszírozó lehet. Nézzük, mit tehetünk családi házunk, lakásunk energiatakarékosságáért.

Szigetelés

A lakásfenntartási kiadások közül Magyarországon a legnagyobb terhet a háztartásoknak a gázfogyasztás finanszírozása jelenti. Pedig szakértők számításai szerint megfelelő hőszigeteléssel akár 30-40 százalékos energia megtakarítás is elérhető lenne a végszámlákban. De nézzük, mennyibe is kerül egy családi ház hőszigetelése. Ahhoz, hogy legalább 40 százalékos megtakarítást érhessünk el, a homlokzati hőszigetelésen túl szükség lehet a padlásfödém szigetelésére is. Mindemellett nem szabad spórolni a szigetelőrendszer vastagságán sem. Főként, hogy a teljes bekerülési költséget a választott termékek típusa nagyságrendileg nem befolyásolja. Szakértők szerint mindezt figyelembe véve egy átlagos családi ház hőszigetelése többnyire 1,5 millió forint alatt marad.

Nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés

Energetikusok szakvéleménye szerint egy nyílászárócserét, illetve fűtéskorszerűsítést is magában foglaló beruházással akár 65-80 százalékkal is csökkenthető egy háztartás fogyasztása. A tapasztalatok szerint egy átlagos családi ház esetében egy nyílászárócserét tartalmazó beruházást átlagosan 1-1,5 millió forint közötti összegből lehet kihozni, míg a fűtéskorszerűsítés bekerülési költsége is e körül mozog. Nagyon fontos szempont azonban, hogy ha már befektetünk, akkor megbízható nyílászárókat, illetve fűtési rendszert válasszunk. Habár ezek némileg drágábbak, megtérülési idejük jóval rövidebb a kevésbé jó minőségű társaiknál.

Megújulók - a napelem

Egyáltalán nem lehetetlen háztartásunk villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani. Hazánkban ugyanis potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia. Szakemberek szerint ráadásul szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket. Na, de mennyibe is kerül egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszer? Szakértők szerint, ami egy családi házas rendszer bekerülési költségét illeti, általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer - mely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja - munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2 millió forint alatt marad.

Milliós beruházás; akár hitelből is megéri

Ha azt nézzük, hogy milyen forrásból tudunk egy energetikai korszerűsítést - amely otthonunk rezsijét évtizedeken keresztül alacsonyan tarthatja - biztosítani, a legtöbb családnál az alábbi lehetőségek jönnek számításba:

  • 1. önerőből, megtakarításból építik ki a rendszert
  • 2. állami támogatási programokból fejlesztenek
  • 3. hitelt vesznek fel rá
  • 4. a fenti elemeket keverik

Az első megoldás kézenfekvő: ha a család rendelkezik elegendő félretett pénzzel, egyfajta hosszú távú megtakarítási formaként az ingatlanjába fektetheti azt. A korszerűsítés - így a napelemek beszerelése - olyan havi kiadáscsökkentést is jelenthet, amely hosszú távú befektetésként is működhet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az állam is támogatja a korszerűsítést: szeptember 22-től elérhetőek például a kormány új lakossági energiahatékonysági pályázatai. A programsorozatban elsőként az elavult kazánok, tüzelőberendezések új, nagyobb energiahatékonyságú fűtőberendezésekre történő cseréjét célzó pályázat jelent meg. Szeptember 25-én pedig a háztartásigép-csere programot írták ki 627,1 millió forintos keretösszeggel, majd 29-én a nyílászárócsere-pályázatok jelentek meg, 1,1 milliárd forinttal. A három programmal összesen 25 ezer háztartást szeretnének elérni. A tárca tapasztalatai szerint a fűtéskorszerűsítésre 1700 pályázat, míg a háztartásigép-cserére 23 ezer érkezhet be, ebből 1500-at illetve 21 ezret tudnak támogatni.

Más a helyzet viszont, ha nincs félretett pénzünk és a pályázati forrásokról is lecsúszunk. Ebben az esetben sem kell azonban lemondanunk a spórolásról. Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy megéri-e a villany-, vagy gázszámla helyett hiteltörlesztést fizetnünk egy ideig. A legtöbb energetikai beruházással - legyen szó szigetelésről, nyílászárócseréről, fűtéskorszerűsítésről, vagy éppen napelemekről - ugyanis olyan mértékű energia megtakarítás érhető el, amely mellett a legtöbb hitel gyakorlatilag önfinanszírozó lehet.

Végezetül természetesen fontos kiemelni, hogy minden beruházás előtt kérjük szakember - energetikus, épületgépész - tanácsát. Minden fogyasztási hely ugyanis más és más, így mindenhol az egyedi viszonyoknak leginkább megfelelő rendszert, energetikai felújítást, illetve ezek kombinációját érdemes választani. Ehhez a legjobb módszer, ha ingatlanunkról energetikai tanúsítványt készíttetünk. A zöldkártya egyik fontos része ugyanis az ajánlás, mert ez tartalmazza azokat a beruházási javaslatokat, melyekkel jobb energiaosztályba sorolható ingatlanunk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?