Vízdíj: hatalmas különbségek Magyarországon

Pénzcentrum
2012. szeptember 26. 09:26

Az idei évre a víziközmű-törvény egyik átmeneti rendelkezéseket tartalmazó paragrafusa legfeljebb a bruttó vízdíjak 4,2 százalékos emelkedését tette lehetővé (az áfaemeléssel együtt számolva); a legmagasabb és legalacsonyabb vízdíjak között jelenleg akár négyszeres különbség is lehet az országban - írja a Napi Gazdaság.

Meglehetősen változatos képet mutatnak a napilap által összehasonlított nagy magyarországi vízművek gazdasági eredményei. A cégek összesített nettó árbevétele mintegy 4 százalékkal múlta felül tavaly a megelőző évit, az átlagos bővülés több esetben beolvadások következménye, illetve nyilvánvalóan hatással volt rá az év eleji áremelés is.

Az értékesített vízmennyiség − a fogyasztók számának esetleges változásaival korrigálva − 2011-ben a legtöbb társaságnál minimálisan csökkent vagy stagnált, néhány tízezer köbméteres mennyiségi növekedés csak elvétve fordult elő. A fővárosban január elsejétől 2,5 százalékkal nőttek a vízdíjak, hasonló mértékben emelkedtek az alapdíjak is. Az idei évre a víziközmű-törvény egyik átmeneti rendelkezéseket tartalmazó paragrafusa legfeljebb a bruttó vízdíjak 4,2 százalékos emelkedését tette lehetővé (az áfaemeléssel együtt számolva); a legmagasabb és legalacsonyabb vízdíjak között jelenleg akár négyszeres különbség is lehet az országban.

A vízdíjat, így az árbevételt a későbbiekben az amortizációs hányad beépítésére vonatkozó uniós előírás is befolyásolhatja (ezt korábban nem minden cég tette meg), ez 4-5 százalékos emelést is eredményezhet. A vízdíjak meghatározását és a szolgáltatók akkreditációját 2012-től a Magyar Energia Hivatal (MEH) végzi, a 2013. január elsejétől érvényes díjtételek meghatározásához már el is kezdődött az adatbekérés a hivatal honlapján keresztül. A szakma bizakodó, a korábbi, önkormányzati érdekekkel és kettősségekkel − illetve keresztfinanszírozással − terhelt árszabáshoz képest jobb rendszerre számít (bár a szintén MEH-hatáskörbe került távhőár-meghatározás problémái kétségekre is okot adhatnak). Az idén január elsejétől hatályos víziközmű-törvény fokozatosan vezeti be a 150 ezer felhasználói egyenérték követelményét a szolgáltatók számára, ezzel a piaci szereplők száma a jelenlegi 400 körüliről 40−60 közé csökkenhet.

A legtöbb vízműnek egyre komolyabb gondot okoz a lejárt lakossági és önkormányzati kintlevőségek növekedése, ami − főként a fél éven vagy éven túli tartományban − néhány százaléktól akár 25-30 százalékig is terjedhetett tavaly az előző évhez képest. Várhatóan idén sem a csökkenő tendencia lesz jellemző − van olyan szolgáltató, amelynél a fogyasztók ötöde jelentős késéssel fizeti ki számláit. A határidőn túli tartozások összességében jóval 10 milliárd forint feletti összeget jelenthetnek csak a nagyobb szolgáltatóknál. A vízműcégek eredményességét a Robin Hood-adó kiterjesztése is rontja majd a jövő évtől: a 11 százalékra emelt kulcs és a meglévő társasági adó együtt 30 százalékos terhet jelent majd a cégeknek.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17