5 °C Budapest

Nagyot buktak a vidéki családi ház tulajok

Pénzcentrum
2012. szeptember 10. 12:35

Az idei szinteknek megfelelően alakult az augusztusi forgalom, amely továbbra is halványan a tavalyi átlag felett produkál. Az idei első 8 hónapban eddig közel 68 ezer ingatlan adás-vétel történt, ami a tavalyi azonos időszaknál éppen 20%-kal jobb forgalmat mutat. Nem szabad azonban elfelejteni a tavalyi rendkívül gyenge év eleji piac és a végtörlesztés miatti idei erős első hónapok közti óriási különbséget. Nemcsak az idei év leggyengébb keresleti intenzitását mutatta az augusztus hónap, de az első olyan időszak is egyben, amely a tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva alulmúlja azt. Ennek egyrészt oka lehet a nyaralások erre a hónapra történő koncentrálódása is, de az újra induló kamattámogatott hitelezés miatti kivárás is.

A budapesti tégla lakások kivételével minden kategóriában magasabb átlagos négyzetméter áron történtek a tranzakciók, mint az előző hónapban. Ezzel szemben a fajlagos átlagárak vegyes képet mutatnak, a keleti országrészben például ugyanezért a négyzetméterárért egy hónappal ezelőtt kereken 1 millió forinttal kisebb lakásár átlag mutatkozott.

Továbbra is a vidéki házak eladói könyvelhették el a legnagyobb áresést az elsőre elképzelt irányárhoz képest, hiszen a 8 százalékos árváltoztatást követően a már "szokásos", átlag 10 százalék vevői alkut is elfogadták. Ehhez képest a panelek esetében fele ekkora, 5 százalék volt csak az alku mértéke, illetve a fővárosban az irányárat is csak 2 százalékkal kellett átlagosan csökkenteni. Az összes ingatlantípust egybevéve Budapesten 4+7 százalék, vidéken pedig 5+6 százalék volt az árváltozás mértéke.


Augusztusban a duplájára ugrott az 50-60 év közötti korosztály vásárlói aránya az egy hónappal ezelőtti adatokhoz képest, miközben a 40-50 közöttiek épp megfeleződtek. A legmarkánsabb vásárlói réteg 60 százalékkal továbbra is a 20-40 közöttieké. A vásárlás okát hónapok óta vezető elsőlakás vásárlók aránya a múlt hónaphoz képest 30 százalékot javított, most 39 százalékon áll. Az 50-esek vidéken is dupláztak, augusztusban az összes vevő 10 százalékát tették ki, de itt a korosztályi vizsgálatban egyéb jelentős eltérés nem figyelhető meg. Szintén nőtt valamivel itt is az elsőlakás vásárlók aránya.

Az eladói oldalt vizsgálva feltűnő a 30-as korosztály megugrása egy hónap alatt, 29-ről 42 százalékra nőtt az arányuk az összes eladó között. Augusztusban ők 13,8 millió forintos átlagon váltak meg ingatlanjaiktól. Tovább nőtt a nagyobba költözők aránya, most az eladók 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ez az ok áll a tranzakció hátterében. Vidéken ugyanebből az okból 4-ről 8 százalékra nőtt az eladások aránya, de a két fő indok itt is a nagyobb lakásba költözés és az örökölt ingatlan értékesítése volt. Ezek közül a nagyobba vágyók aránya nőtt júliushoz képest, akkor 21 százalék volt ez az érték, augusztusra pedig már 32 százalék.

Vidéken a lezárt tranzakciók között egy hónap alatt nőtt a kicsi, 20-40 négyzetméter közötti méretkategória aránya, főleg a 100 négyzetméter fölöttiek kárára. Budán szintén a kisebb lakások mutattak növekedett forgalmat. A 20-40 és a 40-60 közötti méretsávok is nőttek a nagyobbak kárára, de aztán a 140 négyzetméter fölöttiek szintén növekedni tudtak. A pesti oldalon ehhez képest ellenkező eltéréseket lehet mérni, itt a 20-40 közöttiek csökkentek valamelyest és nőttek a 40-80 négyzetméter közöttiek az összes tranzakciót összevetve a júliusi adatokkal.

 

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10