-2 °C Budapest

Mégis eladnák a görögök a szigeteket?

Pénzcentrum
2012. augusztus 23. 17:23

Megdöbbentő bejelentést tett Antonis Samaras görög kormányfő a Le Monde francia napilap számára. A miniszterelnök úgy nyilatkozott, "Görögország készen áll arra, hogy a piacra dobjon néhány lakatlan szigetet."

A meglepő bejelentést Antonis Samaras a Le Monde-nak adott interjúban tette. Az interjú felvezetőjében a szerző azt írta, hogy a görögök bíznak a privatizáció felgyorsulásában, ami elsősorban néhány állami tulajdonú ingatlan értékesítését jelenti, továbbá hozzáfűzte, hogy készen állnak akár néhány lakatlan sziget értékesítésére is.

Az ötlet azonban nem új. Már 2010 márciusában ezt tanácsolták a németek a görögöknek, pontosabban a német kormánykoalíció két parlamenti képviselője akik a Bild napilapnak nyilatkoztak a kérdésben. "Görögországnak fontolóra kellene vennie, hogy eladja néhány szigetét annak érdekében, hogy ezáltal is csökkenjen államadóssága" - jelentette ki.

Úgy fest ha lassan, de a görögök végül rákényszerülnek a tanács megfogadására, és most végleg elszánják magukat néhány tengeri gyöngyszem értékesítésére. A Bild akkori cikke megjegyezte, hogy "Görögország több mint 3000 szigettel rendelkezik, főként az Égei-tengerben, ezek közül pedig csak 87 lakott".

Nem sokkal később újabb hír jelent meg a témában. 2010 júniusában már a Guardian számolt be arról, hogy a görög kormány álláspontja megváltozott a szigetek ügyében, és több szigetet is értékesítenének. A brit lap két évvel ezelőtti információ szerint a görög állam több szigetet is értékesítene, illetve hosszú távra bérbe adna külföldi befektetőknek. Az egyik ilyen eladó terület Mykonos szigetén van, ahova a kormány nemzetközi befektetők bevonásával (tulajdonszerzésükkel) fejlesztene luxus turista-komplexumot.

A korábbi cikk állításai szerint emellett teljes szigeteket is eladna a görög kormány. Ezek közül az egyik Nafsika szigete, melyet 15 millió euróért értékesítenének. Ugyanakkor kisebb szigetekhez már kb. 2 millió euróért is hozzá lehetne jutni. A brit lap a német bulvárlappal ellentétben némileg más számokat közölt a görög szigetvilággal kapcsolatban, az ő adataik szerint összesen mintegy 6 ezer tengeri szigete van Görögországnak, melyből azonban csupán 227 lakott. A Wikipedia angol nyelvű Görögország lapja szerint az országnak 1400 szigete van, melyből 227 lakott, a visitgreece, a hivatalos görög turisztikai portál szerint azonban 6000 szigetről kell beszélnünk.

A pontos szám ebben a helyzetben talán mindegy is. Az azonban bizonyos, hogy Görögországnak ezernél is több szigete van, melyből alig 100-200 lakott, vagyis még mindig több mint ezer olyan sziget jöhet számításba, ami eladósorba kerülhet. Várjuk a hirdetések megjelenését az ingatlankereső portálokon.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19