12 °C Budapest

Mégis eladnák a görögök a szigeteket?

Pénzcentrum
2012. augusztus 23. 17:23

Megdöbbentő bejelentést tett Antonis Samaras görög kormányfő a Le Monde francia napilap számára. A miniszterelnök úgy nyilatkozott, "Görögország készen áll arra, hogy a piacra dobjon néhány lakatlan szigetet."

A meglepő bejelentést Antonis Samaras a Le Monde-nak adott interjúban tette. Az interjú felvezetőjében a szerző azt írta, hogy a görögök bíznak a privatizáció felgyorsulásában, ami elsősorban néhány állami tulajdonú ingatlan értékesítését jelenti, továbbá hozzáfűzte, hogy készen állnak akár néhány lakatlan sziget értékesítésére is.

Az ötlet azonban nem új. Már 2010 márciusában ezt tanácsolták a németek a görögöknek, pontosabban a német kormánykoalíció két parlamenti képviselője akik a Bild napilapnak nyilatkoztak a kérdésben. "Görögországnak fontolóra kellene vennie, hogy eladja néhány szigetét annak érdekében, hogy ezáltal is csökkenjen államadóssága" - jelentette ki.

Úgy fest ha lassan, de a görögök végül rákényszerülnek a tanács megfogadására, és most végleg elszánják magukat néhány tengeri gyöngyszem értékesítésére. A Bild akkori cikke megjegyezte, hogy "Görögország több mint 3000 szigettel rendelkezik, főként az Égei-tengerben, ezek közül pedig csak 87 lakott".

Nem sokkal később újabb hír jelent meg a témában. 2010 júniusában már a Guardian számolt be arról, hogy a görög kormány álláspontja megváltozott a szigetek ügyében, és több szigetet is értékesítenének. A brit lap két évvel ezelőtti információ szerint a görög állam több szigetet is értékesítene, illetve hosszú távra bérbe adna külföldi befektetőknek. Az egyik ilyen eladó terület Mykonos szigetén van, ahova a kormány nemzetközi befektetők bevonásával (tulajdonszerzésükkel) fejlesztene luxus turista-komplexumot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A korábbi cikk állításai szerint emellett teljes szigeteket is eladna a görög kormány. Ezek közül az egyik Nafsika szigete, melyet 15 millió euróért értékesítenének. Ugyanakkor kisebb szigetekhez már kb. 2 millió euróért is hozzá lehetne jutni. A brit lap a német bulvárlappal ellentétben némileg más számokat közölt a görög szigetvilággal kapcsolatban, az ő adataik szerint összesen mintegy 6 ezer tengeri szigete van Görögországnak, melyből azonban csupán 227 lakott. A Wikipedia angol nyelvű Görögország lapja szerint az országnak 1400 szigete van, melyből 227 lakott, a visitgreece, a hivatalos görög turisztikai portál szerint azonban 6000 szigetről kell beszélnünk.

A pontos szám ebben a helyzetben talán mindegy is. Az azonban bizonyos, hogy Görögországnak ezernél is több szigete van, melyből alig 100-200 lakott, vagyis még mindig több mint ezer olyan sziget jöhet számításba, ami eladósorba kerülhet. Várjuk a hirdetések megjelenését az ingatlankereső portálokon.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm