Mégis eladnák a görögök a szigeteket?

Pénzcentrum
2012. augusztus 23. 17:23

Megdöbbentő bejelentést tett Antonis Samaras görög kormányfő a Le Monde francia napilap számára. A miniszterelnök úgy nyilatkozott, "Görögország készen áll arra, hogy a piacra dobjon néhány lakatlan szigetet."

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A meglepő bejelentést Antonis Samaras a Le Monde-nak adott interjúban tette. Az interjú felvezetőjében a szerző azt írta, hogy a görögök bíznak a privatizáció felgyorsulásában, ami elsősorban néhány állami tulajdonú ingatlan értékesítését jelenti, továbbá hozzáfűzte, hogy készen állnak akár néhány lakatlan sziget értékesítésére is.

Az ötlet azonban nem új. Már 2010 márciusában ezt tanácsolták a németek a görögöknek, pontosabban a német kormánykoalíció két parlamenti képviselője akik a Bild napilapnak nyilatkoztak a kérdésben. "Görögországnak fontolóra kellene vennie, hogy eladja néhány szigetét annak érdekében, hogy ezáltal is csökkenjen államadóssága" - jelentette ki.

Úgy fest ha lassan, de a görögök végül rákényszerülnek a tanács megfogadására, és most végleg elszánják magukat néhány tengeri gyöngyszem értékesítésére. A Bild akkori cikke megjegyezte, hogy "Görögország több mint 3000 szigettel rendelkezik, főként az Égei-tengerben, ezek közül pedig csak 87 lakott".

Nem sokkal később újabb hír jelent meg a témában. 2010 júniusában már a Guardian számolt be arról, hogy a görög kormány álláspontja megváltozott a szigetek ügyében, és több szigetet is értékesítenének. A brit lap két évvel ezelőtti információ szerint a görög állam több szigetet is értékesítene, illetve hosszú távra bérbe adna külföldi befektetőknek. Az egyik ilyen eladó terület Mykonos szigetén van, ahova a kormány nemzetközi befektetők bevonásával (tulajdonszerzésükkel) fejlesztene luxus turista-komplexumot.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A korábbi cikk állításai szerint emellett teljes szigeteket is eladna a görög kormány. Ezek közül az egyik Nafsika szigete, melyet 15 millió euróért értékesítenének. Ugyanakkor kisebb szigetekhez már kb. 2 millió euróért is hozzá lehetne jutni. A brit lap a német bulvárlappal ellentétben némileg más számokat közölt a görög szigetvilággal kapcsolatban, az ő adataik szerint összesen mintegy 6 ezer tengeri szigete van Görögországnak, melyből azonban csupán 227 lakott. A Wikipedia angol nyelvű Görögország lapja szerint az országnak 1400 szigete van, melyből 227 lakott, a visitgreece, a hivatalos görög turisztikai portál szerint azonban 6000 szigetről kell beszélnünk.

A pontos szám ebben a helyzetben talán mindegy is. Az azonban bizonyos, hogy Görögországnak ezernél is több szigete van, melyből alig 100-200 lakott, vagyis még mindig több mint ezer olyan sziget jöhet számításba, ami eladósorba kerülhet. Várjuk a hirdetések megjelenését az ingatlankereső portálokon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?