Jön az állami kazáncsereprogram

Pénzcentrum
2012. július 17. 16:15

Az állami támogatások alacsony szintje, illetve a lakosság rossz anyagi helyzete a piac pangásának, folytatódó zsugorodásának fő oka − vélik a Napi Gazdaság által megkérdezett, energetikai munkálatokat végző építőipari vállalkozások és érdekképviseleteik.

A szakma a támogatási programokra vár, a Bencsik János korábbi energiaügyi államtitkár által bejelentett 120 milliárd forintos közintézményi programról továbbra sincs hír, de várhatóan az önkormányzatok forráscsökkenése is visszaveti az elérhető energetikai támogatásokat.

Semmi jóra nem számít az energiahatékonysági támogatások kapcsán Prohászka Rajmund, a Magyar Ajtó-Ablak Egyesület (MATA) elnöke, az Ablakcentrum Kft. ügyvezetője sem, aki szerint tavaly nyáron a néhány száz lakást érintő, családi házak felújítására megjelent pályázat 1,6 milliárd forint keretösszege alacsony volt; a panelprogram 2009-es pályázatának újabb része adott ugyan némi lendületet a piacnak, mára azonban "kezd bepánikolni" a szakma, a keresleti oldal gyakorlatilag teljesen eltűnt.

Mind az egyéni, mind a társasházi felújításokban elindult egy trend, amely azon alapul, hogy a 30-40 százalékos állami támogatásra nem érdemes várni, az ebből adódó előny egy most végrehajtott felújítással néhány év alatt kigazdálkodható − véli Prohászka. Megfelelő felújítással 30−60 százalékos energiamegtakarítás érhető el, ami a számlákban is 30 százalék feletti mínuszt hozhat − ez pedig 10 évnél rövidebb megtérülési időt jelent. A szakember szerint az európai forrásokból olyan pilot projekteket kell indítani, amelyekkel az elért energiamegtakarítás nagyobb részben fedezné a törlesztőrészletet − ilyen kezdeményezések már zajlanak az országban. A lakás-takarékpénztári, illetve kamattámogatással együtt a lakóknak a beruházási összeg 50-55 százalékát kell önrészként kifizetniük: az 1,6 millió forintos felújítás így nagyjából 600-700 ezer forintba kerül, miközben a lakás értékét sok esetben ennek kétszeresével növeli meg.

A napilap információi szerint az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) hamarosan meghirdeti a kazáncsereprogramot, amit már az otthonteremtési stratégia is megfogalmazott − egyéb részletek azonban egyelőre nem ismertek. A 20-40 százalékos megtakarítást hozó kondenzációs kazánok beszerelését a stratégia 20-30 százalékos utófinanszírozással támogatná, a kétmillió gázkészülék lecserélése pedig évi 1,2-1,3 millió köbméterrel csökkentené a gázfogyasztást.

 

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?