-2 °C Budapest

Drágul a benzin, nőnek a lakossági kiadások is

Pénzcentrum
2012. március 20. 09:32

A lakossági kiadásokat is terheli a dráguló üzemanyag, a növekvő vállalati terhek a béreken keresztül szintén a háztartásokon csattannak - írja a Napi Gazdaság.

Az üzemanyagok árának változása a kiskereskedelmi forgalomban is megjelenik. Az élelmiszerek után a legnagyobb kiadást régóta az üzemanyag jelenti, aránya pedig a fogyasztás csökkenése mellett is fokozatosan emelkedik.

A fő kérdés, hogy az áremelkedést mennyire képesek vásárlóikra hárítani a cégek. A hazai gyenge kereslet, valamint a mérsékelt versenyképesség ezt nem támogatja − mondta a Napi Gazdaságnak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. Ennek következménye a vállalati nyereség csökkenése, ami vagy a béreken keresztül a háztatások fogyasztásában vagy a cég fejlesztésein keresztül a beruházásokban, de mindenképp lecsapódik a GDP belső felhasználásában.

A kivitt, illetve behozott áruk és szolgáltatások áralakulásának arányát mérő külkereskedelmi cserearány romlásán keresztül a drágulás a nettó kivitelre is mérséklően hat. Az igazán jó minőségű árukat gyártó országok könnyen megoldják a megnövekedett költségek vásárlókra hárítását, a hazai termékeknél azonban korlátozott a lehetőség az árak áthárítására. Mindez az importárakat emeli, anélkül, hogy az export értékét növelné, azaz több megtermelt árut kell külföldre szállítani ugyanakkora behozott volumen mellett ahhoz, hogy a nettó kivitel szintje ne változzon − fogalmazott Hegedűs Miklós.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19