2 °C Budapest

Drágul a benzin, nőnek a lakossági kiadások is

Pénzcentrum
2012. március 20. 09:32

A lakossági kiadásokat is terheli a dráguló üzemanyag, a növekvő vállalati terhek a béreken keresztül szintén a háztartásokon csattannak - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az üzemanyagok árának változása a kiskereskedelmi forgalomban is megjelenik. Az élelmiszerek után a legnagyobb kiadást régóta az üzemanyag jelenti, aránya pedig a fogyasztás csökkenése mellett is fokozatosan emelkedik.

A fő kérdés, hogy az áremelkedést mennyire képesek vásárlóikra hárítani a cégek. A hazai gyenge kereslet, valamint a mérsékelt versenyképesség ezt nem támogatja − mondta a Napi Gazdaságnak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató Kft. ügyvezető igazgatója. Ennek következménye a vállalati nyereség csökkenése, ami vagy a béreken keresztül a háztatások fogyasztásában vagy a cég fejlesztésein keresztül a beruházásokban, de mindenképp lecsapódik a GDP belső felhasználásában.

A kivitt, illetve behozott áruk és szolgáltatások áralakulásának arányát mérő külkereskedelmi cserearány romlásán keresztül a drágulás a nettó kivitelre is mérséklően hat. Az igazán jó minőségű árukat gyártó országok könnyen megoldják a megnövekedett költségek vásárlókra hárítását, a hazai termékeknél azonban korlátozott a lehetőség az árak áthárítására. Mindez az importárakat emeli, anélkül, hogy az export értékét növelné, azaz több megtermelt árut kell külföldre szállítani ugyanakkora behozott volumen mellett ahhoz, hogy a nettó kivitel szintje ne változzon − fogalmazott Hegedűs Miklós.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 27. 20:59