31 °C Budapest

Lakások féláron: siess, el ne kapkodják

Pénzcentrum
2011. március 6. 07:02

Értékesítené önkormányzati bérlakásainak egy részét Pécs, hogy pénzhez jusson. Az önkormányzat szándéka érthető, ám teljesen ellentétes a kormány által kitűzött célokkal, hiszen régóta hangoztatják a kormánnyal együtt a szakma képviselői is, hogy hazánkban nemhogy csökkenteni, hanem jóval inkább növelni kellene a bérlakás állományt.

A városi közgyűlés népjóléti bizottsága elé kerülő előterjesztés szerint a megvásárlás lehetőségét a határozatlan idejű szerződéssel kiadott lakások bennlakó bérlőinek ajánlanák fel (a 4,300 önkormányzati lakásból 2,000 bérbe adása szól határozatlan időre). A bérlők készpénzes fizetés esetén a piaci ár 54 százalékáért juthatnának hozzá az ingatlanokhoz.

Az önkormányzat számításai szerint a következő öt évben évente 50-100 bérlő élne ezzel a lehetőséggel, így lakásonként 3-5 millió forinttal számolva a város évi 150-500 millió forinthoz juthat.

Korábban: Lakást akarsz kiadni? Erre harapnak a bérlők

Még tavaly szeptemberben Bencsik János az akkori Nemzetgazdasági Minisztérium Energiaügyi és Otthonteremtési államtitkára, egy konferencián beszélt a kormány lakásállományra vonatkozó terveiről. Előadásában kiemelte, hogy a minőségileg leromlott és energiapazarló hazai lakásállomány mellett a bérlakás állományunk sem emelkedik ki uniós összehasonlításban, hiszen a hazai bérlakás állomány 8-9%-ából, 4-5%-nyi az önkormányzati bérlakások mennyisége, ami a 36%-os EU-s átlaghoz képest kifejezetten alacsony hányad.

Majd hozzátette, hogy a kormányzat céljai között szerepel új lakások építése és az állomány minőségének javítása mellett, a bérlakás állomány növelése, és egyéb felújítások ösztönzése. Persze mindennek alapvető feltétele az ország gazdasági állapota, mely befolyásolja a célok megvalósíthatóságának ütemeit.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kérdés az, hogy más városok, hasonlóan megszorult pénzügyi helyzetükben, követik-e Pécs példáját, mellyel akaratlanul is befolyásolják valamelyest az adott térség lakáspiacát?

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?