11 °C Budapest

Megmentik a világ legmagasabb pontját elsőként meghódító alpinista otthonát

Pénzcentrum
2009. december 20. 14:02

Az új-zélandi Sir Edmund Hillary 1953. május 29-én - Tendzing Norgajjal együtt - elsőként mászta meg a Föld legmagasabb hegycsúcsát, a Mount Everestet. A neves hegymászó tavaly januárban, 88 évesen hunyt el. Hagyatékát nem tudták fenntartani az örökösei, ezért értékesítették az otthonát és birtokát, amit a lebontás veszélye fenyegetett.

Az ingatlant a dúsgazdag - korábbi válogatott krikettjátékos - Terry Jarvis vásárolta meg 1,9 millió dollárért, aki kijelentette, hogy le kívánja bontani a házat és erdőt telepít a helyére. A hagyaték megmentéséért küzdők felvették vele a kapcsolatot és tárgyalásokat kezdeményeztek.

Hosszas vita után köztes megoldás született. Mivel az ingatlant nem lehetett közvetlenül megközelíteni, annak látogatása nehézségekbe ütközött volna. Úgy döntöttek, hogy szétszedik a házat és a hegymászóról elnevezett aucklandi középiskola közelében újra felépítik azt.

Ennek 200 ezer dolláros költségét a volt sportoló, az oktatási intézmény, egy múzeum, egy alapítvány és a kormány közösen állják. Sir Edmund Hillary öröksége megmenekül, egyébként a híres alpinista képmása található az új-zélandi 5 dollároson.

Korábban:
Bemutatták a világ legmagasabb fából készült épületének terveit - képek
Átadták Dubai első metróvonalát - képek
Decemberben nyílik a világ legmagasabb épülete

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?