Rekordév után kivárás jellemzi az ingatlanpiacot

Pénzcentrum
2009. január 27. 11:30

Csúcsot döntött az irodák iránti kereslet - ötödször egymás után A keresleti és a kínálati oldalon is rekordok születtek 2008-ban a magyarországi kereskedelmi ingatlanpiacon. A válság mélyülését ezzel szemben jelzi, hogy egész Kelet-Közép-Európában leállt a befektetési piac, a fejlesztők pedig az előbérleti szerződéseket részesítik előnyben. A jó elhelyezkedésű, első osztályú ingatlanok azonban továbbra is kapósak lehetnek, a régió központi piacait nem felejtik el a befektetők - hangzott el a CB Richard Ellis (CBRE) évértékelő sajtótájékoztatóján.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A modern irodák iráni kereslet 2008-ban rekordot döntött: a bérbeadás szintje 330 ezer négyzetmétert tett ki, ami 3 százalékkal haladja meg a 2007-es, és harmadával a 2006-os szintet. Különösen az év utolsó negyedéve volt erős: a negyedik negyedben kötötték az ügyletek 35 százalékát. A legnagyobb tranzakciót egyértelműen a K&H Bank és a TriGranit közel 47 ezer négyzetméterre szóló bérleti és előbérleti szerződése jelentette. Az előbérleti szerződések általában is jelentős arányt képviseltek 2008-ban, így a 2009-ben piacra kerülő irodaterületek 28 százalékát már elkészültük előtt kiadták.

A fejlesztők korábban még soha sem biztosították be bérlőkkel ilyen nagy arányban fejlesztéseiket; ez segíthet abban, hogy ellensúlyozza az elkövetkező negyedévekben várható valószínű túlkínálatot. A 2008-as rekordot jelentő 250 ezer négyzetméternyi új irodaterület után 2009-ben 270 ezer négyzetméternyi új, még kiadatlan fejlesztés befejezése várható. A már építés alatt álló projekteket az eredeti ütemezés alapján viszik a piacra (legfeljebb műszaki okokból képzelhető el a csúszás), a nem megerősített, tervezett fejlesztések azonban kevésbé biztosak. A fejlesztők a romló gazdasági környezetre azonnal és jelentősen reagáltak. A jelenlegi becslések alapján mindössze 130 ezer négyzetméter irodaterület épül meg 2010-re, míg nagyjából 300 ezer négyzetméter irodaterület fejlesztését elhalasztják.

"Új korszakba lépünk az irodabérleti piacon" - nyilatkozta az évnyitó sajtótájékoztatón Konthur Adrienne, a CB Richard Ellis magyarországi irodájának ügyvezetője. "A fejlesztők kétszer is meggondolják, hogy belekezdjenek-e egy új projektbe. A mai piaci helyzet - mind pénzügyi, mind ingatlanpiaci szempontból - azt igényli a beruházóktól, hogy fejlesztéseiknél jelentős arányú előbérleti szerződéssel rendelkezzenek. Az ún. "BTS" (built-to-suit, igény szerinti) megállapodások eddig nem voltak jellemzőek a magyar piacra, ám ez most megváltozik. Azt látjuk, hogy sokkal több tervezés előzi meg az építkezést, mint a korábbi években - ez pedig segíthet elkerülni a hosszú távú piaci egyensúlytalanságot" - tette hozzá Konthur Adrienne.


A logisztikai piac is rekordot döntött

2008 a logisztikai ingatlanok piacán is rekordot hozott, mind a kereslet, mind a kínálat tekintetében. Számos fejlesztés készült el és került sikeresen kiadásra, így a modern ipari ingatlan-állomány 2008 végére Budapesten és vonzáskörzetében 1,4 millió négyzetmétert tett ki. A tavalyi évben rekordmennyiségű új terület került a piacra, kétszer annyi, mint 2007-ben. Egyetlen év alatt az ipari ingatlanállomány 30 százalékkal nőtt.

A modern ingatlanok iránti kereslet 2008 minden negyedévében jelentősen meghaladta a 2007-es időszakokban tapasztaltakat. A bérbeadások szintje 335 ezer négyzetmétert tett ki, ami 50 százalékos bővülést jelent 2007-hez képest. Az előbérleti szerződések a keresletnek jelentős arányát tették ki minden negyedévben. Mindazonáltal - minthogy a bérbeadásokon belül az előbérleti szerződések magas aránya erős kínálattal párosult - a kihasználatlansági ráta 16,3 százalékra nőtt 2008 végére. Meg kell jegyeznünk, hogy 2009 során a romló gazdasági környezet miatt a logisztikai piac lassulására számítunk.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A csökkenő ipar termelés és a recesszió Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnereinél már hatással volt a logisztikai területek iránti keresletre: alacsonyabb keresletre számítva a fejlesztők újragondolják stratégiájukat, ami kevésbé agresszív fejlesztéseket jelent. "2009 első hónapjaiban még számos nagy fejlesztés kerül a piacra" - mondta Borbély Gábor, a CBRE vezető piaci elemzője. "Ma 120 ezer négyzetméter modern logisztikai terület áll építés alatt, ami a 2007. januári szintnek felel meg. Az új kínálat szintje a finanszírozás nehézségei miatt a későbbiekben kérdéses. A fejlesztők nagy területi igényekkel rendelkező potenciális bérlőket keresnek, jóval az építkezések megkezdése előtt. Arra számítunk, hogy a spekulatív fejlesztések nagymértékben csökkennek az év végéig." - tette hozzá Borbély Gábor.

 

A befektetési piac leáll a régióban - Magyarország sem kivétel

NEKED AJÁNLJUK
Meghalt Magyarország második leggazdagabb embere

Legendás magyar üzletembertől búcsúzik az ország. Demján Sándor, 2018. március 26-án, hétfőn, életének 75. évében hunyt el. A Forbes magazin tavalyi összeállítása szerint 192 milliárdos...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20