Növekvő közüzemi hátralék: a fizetőképesség határán a lakosság!

Pénzcentrum
2008. december 1. 10:15

Már egy évvel ezelőtt megfigyelhető volt, hogy romlik a lakosság fizetési fegyelme. Tavaly október óta folyamatosan növekszik a lakossági hátralék szintje a közüzemi szolgáltatások terén, a fogyasztók 5 %-os rétege inog a fizetőképesség határán, mondta Kovács Zoltán, a Díjbeszedő Holding Zrt. vezérigazgatója a Napinak adott interjújában.

A statisztikák szerint a 750 ezer fővárosi háztartás stabil része notórius tartozó. A Díjbeszedő folyamatosan követi, hogy a fizetőképesség határán mozgó réteg a válság hatására hogyan viselkedik. A tartozások szezonális jellege az elmúlt egy évben is megfigyelhető volt, sőt a nagyobb ünnepeket, a nyaralást és az iskolakezdést követően 20 ezer olyan háztartás is késedelembe esett, akikre eddig ez nem volt jellemző.

Félő, hogy a munkahelyek tömeges megszűnésével tovább emelkedik a késett háztartások száma, az elbocsátási hullám különösen vidéken okozhat súlyosabb problémákat. A tartozások kezelésére a cég az UniCredit Bankkal közösen a közműdíj fizetésére specializált hitelkártyát dobott piacra.

Tovább bővült hazánkban a kintlévőségek kezelésével foglalkozó követelésvásárló és behajtó cégek száma. A válság nyomán azonban rengeteg cég kezdett pánikszerű követelés eladásba, ezzel a piac kínálativá vált.

A Díjbeszedő Faktorháznak új lehetőséget jelent a mostani helyzet, a követeléskezelés mellett a faktorálási oldalon is a piac tisztulására lehet számítani.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm