Albérletben ragadtak: lökést adhatnak-e a piacnak a lakáshitelekről lemaradt ügyfelek!

Pénzcentrum
2008. november 7. 05:40

Aktuális albérleti körképünkben Budapest legnépszerűbb belső- és külső kerületeinek albérleti piacát vizsgáljuk. Elemzésünkben külön értékeljük a lakásokat alapterület, építési- és fűtési mód szerint. 30, 45 és 75 nm-es tégla-, panel- és új építésű egyedi-, gáz- és távfűtéses lakások bérleti díját vetettük össze. Az elmúlt negyedévben átlagosan 2,7 %-kal csökkentek a lakásbérleti díjak, de az egyes kerületek és a különböző ingatlantípusok között jelentős eltérések mutatkoznak.

Az iskolakezdéssel járó albérletvadászat lecsengését követően visszafogottabbá vált a piac, a mérleg az elmúlt negyedévben a kínálat javára fordult, ami mérsékelt albérletár csökkenéshez vezetett. Az augusztusi és a szeptemberi rohamot követően csendesülni kezdett a piac, de a hitelválság ezen a területen is tartogathat meglepetéseket.

A hitelek szigorításából adódóan sokan elvesztették a maradék esélyüket is a lakásvásárlásra, ez a bérbeadók számára kapóra jöhet az előttünk álló hónapokban. A vevőkör szűkülése nem tesz jót a lakáspiacnak, de az önerő nélküli konstrukciók háttérbe szorulása új esélyt adhat az albérletpiac életben tartására.

A bérleti díjak átlagos 2,7 %-os csökkenése mérsékeltnek nevezhető, a fenti események hatásai az előttünk álló negyedévben éreztethetik erősebben a hatásukat. Az ingatlanpiacon a kereslet visszaesése az árak stagnálásához, egyes területeken némi csökkenéshez vezetett. A bérbeadásra szánt ingatlanok megtérülését ennek megfelelően korrigálta a piac.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

A gázfűtéses téglalakásokért fizetendő bérleti díjak átlagosan 3,5 %-kal csökkentek a július óta eltelt időszakban. A változás a 75 négyzetméter és az ettől nagyobb alapterülettel rendelkező lakásokat érintette a legérzékenyebben, a VIII. kerületben - ebben a kategóriában - 14,6 %-os csökkenést mértük. A nagy lakások bérleti díjai egyedül az V. kerületben növekedtek, de ott is mindössze 3,4 %-kal. A másfél szobás lakások bérleti díjai kerületenként eltérően 1-3 %-kal alacsonyabbak, mint az előző negyedévben.

A lakáshitelekről lemaradt ügyfelek körében egyre nagyobb alternatívát jelenthet a megfelelő albérlet megtalálása. A hitelpiac majdani fellendüléséig egyre többen kereshetnek menedéket az albérletekben a nehezebb időszak átvészelésére.

A keresők számára továbbra is döntő fontosságú a jó elhelyezkedés, a megfelelő közlekedés és az alacsony fenntartási költségek. A belvárosban leginkább a metróvonalak, a főbb villamos vonalak és a közlekedési csomópontok szomszédságában található ingatlanokat keresik. A legkeresettebb kategóriába tartoznak a 60-80 ezer forint között bérelhető, legalább 3-4 fő számára alkalmas, lehetőleg nem távfűtéses lakások.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

A távfűtéses téglalakásokért elkért bérleti díjak átlagosan 4,9 %-kal csökkentek az elmúlt negyedévben, bár a VI. és a VIII. kerületi garzonok esetében tíz százalék feletti volt a visszaesés. A három szobás lakások az V. kerület kivételével tartották magukat, a VIII. és a XI. kerületben minimális növekedés volt mérhető.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Az egyszobás távfűtéses panellakások havi bérleti díjai 50 ezer forint körül alakulnak, a másfél szobásokért közel 60 ezret is elkérnek. A kínálatot jellemzi, hogy míg a pesti átlagos panelek bérleti díja némileg mérséklődött, addig a budai oldalon található lakások esetében egyes terülteken még emelkedtek is az árak.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint a keresők többsége nem kér nyolcadik kerületi ajánlatot, a körút közelében lévő, felújított házakban található lakások ugyanakkor gyorsan kiadhatóak.

A külső kerületek vizsgálatakor Zugló, Ferencváros, Angyalföld és Óbuda albérletpiacát céloztuk meg, az új építésű egyedi fűtéses és a panellakásokat hasonlítjuk össze.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Az új építésű lakásokhoz értéküknél, koruknál és felszereltségüktől fogva magasabb bérleti díj tartozik, mint a használt tégla- vagy panellakásokhoz. A nagyobb alapterületű lakásoknál még szembetűnőbb ez a különbség. Újépítésű garzonlakást nem nagyon találni 60 ezer forintos bérleti díja alatt a piacon, a másfél szobásokért pedig legalább 75 ezer forintot elérnek. Ha az előttünk álló fűtési szezonra gondolunk, akkor a keresés során megfontolandó egy modern fűtésű és jó szigetelésű lakás.

Forrás: Pénzcentrum gyűjtés

Összegzésképpen megállapítható, hogy a vizsgált adatok alapján átlagosan 2,7 %-os bérleti díj csökkenés volt az elmúlt negyedévben. Az ingatlanközvetítők az iskolakezdéssel járó hullám lecsendesedését követően újabb érdeklődők megjelenésére számítanak a piacon. A vizsgálathoz szükséges friss adatokat ez alkalommal is az alberlet.hu és az ingatlan.com szolgáltatta.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?