Leleplezték az ingatlankirályt: csak papírkorona volt a fején!

Pénzcentrum
2008. szeptember 22. 12:00

A nemzetközi ingatlan befektetők gyakran emlegetik Panamát úgy, mint egy tuti lóversenytippet, bár az utóbbi időben megdőlni látszanak az elméletek és inkább a sötét ló kategóriába terelték át a közép-amerikai országot. A sűrűn hangoztatott jelentős mértékű áremelkedés mellett érdemes más szemszögből is megvizsgálni az országot.

Minden bokorban találni egy ingatlanügynököt


Nem mindegy, hogy itt veszünk lakást...

Az "ingatlan-tanácsadó" megjelölés rendkívül gyakori az országban, de a gyanútlan vásárló sokszor nem is tudja, hogy kivel áll szemben valójában. Ha valaki ezzel a titulussal rendelkezik, akkor szinte biztosra vehetjük, hogy nem rendelkezik hivatalos ingatlanközvetítő vizsgával.

A panamai ingatlanbróker engedély megszerzésének egyik előfeltétele egy magas színvonalú tanfolyam elvégzése és egy átfogó vizsga megírása. A helyi piacokat azzal védik, hogy a vizsga mellett több éves ott-tartózkodáshoz kötik, ha egy külföldi állampolgár szeretne engedélyhez jutni. A tanácsadókról tudni kell, hogy ők legtöbbször a munkájukat hivatalosan végző ingatlanosok alvállalkozóiként dolgoznak.

Káosz az ingatlan-nyilvántartásban


... vagy itt. Kerüljük a trükköző ingatlanügynököket!

A hasonlóan fejlett ingatlanpiaccal rendelkező országokkal ellentétben az országban nincs egy átfogó központi ingatlan-nyilvántartó adatbázis. Korábban ahhoz, hogy az érdeklődő megfelelő információkkal rendelkezzen a panamai piacról, számos irodát és ügynökséget végig kellett járni.

Mióta a legtöbb cég az interneten is közzéteszi az ingatlankínálatát, már legalább nem kell az országba utazni a kereséshez, de azért még így is érhetnek meglepetések. A keresőprogramok segítségével leszűkíthetjük a kínálatot és csoportosíthatjuk őket elhelyezkedés és közvetítő szerint.

Az eladók nem könnyítik meg a vásárlók helyzetét

Néhány nagy befektető cég sokkal bonyolultabbá tette az ingatlan-vásárláshoz kapcsolódó eljárásrendet, mint amilyen az valójában lehetne. Nehéz megtalálni a pontos és végleges vételárat, mivel szinte minden iroda több árlistával is dolgozik attól függően, hogy honnan érkezett a vásárló.

A későbbi bonyodalmak elkerülése érdekében a vásárlóknak érdemes előre tisztázni a pontos vételárat az értékesítővel. Egy fővárosi 120 négyzetméteres lakás 200 ezer dollárba kerül, ami jelenlegi árfolyamon körülbelül 280 ezer forintos négyzetméterárnak felel meg.

Az ügyfélbarát szolgáltatások nem igazán tartoznak a panamai ingatlanos cégek erősségei közé. A legtöbb helyen van ugyan angolul beszélő ügyintéző, de őket sokszor csak hosszú várakozás után tudják kapcsolni.

A magánszemélyektől történő vásárlás mögött is trükközést vélnek felfedezni a külföldi vásárlók. Amint az eladó rájön, hogy az érdeklődő külföldi állampolgár, máris felfelé módosítják a kínálati árakat. A magánszemélyek több ügynökségen keresztül is próbálkoznak az ingatlan értékesítésével, sok esetben tapasztalható, hogy ahány megbízás, annyi féle vételár.

A panamai fizetőeszköz árfolyama megegyezik a mindenkori amerikai dollár árfolyamával, ezért a dollár gyengülésének következtében fokozódott az európaiak érdeklődése, de a beruházók mégsem érték el a várt hozamokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Többfelé osztódnak a jutalékok

Az ügynökök sorra kopogtatnak a beruházóknál és az értékesítési irodákban újabbnál-újabb megbízásokért. A közvetítők nem minden esetben vállalnak felelősséget a vételárért és nem képviselik megfelelően a vevő érdekeit.

A vásárlók azzal szembesülnek, hogy a közvetítő és az eladó között nincs igazán mély, kialakult munkakapcsolat és inkább a közvetítőt kikerülve az értékesítési irodába telefonálgatnak, ha a sokadik kérdésükre sem kapnak egyértelmű választ.

A közvetítők többsége nem is kap fizetést ezektől a cégektől, hanem csak a közvetítői jutalékokból, vagy azok bizonyos százalékából részesülnek.

Sokat érhet a megfontolt döntés

Egy igazi jótanács, hogy nem kell elkapkodni a vásárlást. Panama viszonylag széles ingatlanpiaccal rendelkezik ahhoz, hogy ne ugorjunk bele az első adódó lehetőségbe. Érdemes ellátogatni az országba és megismerni az egyes övezeteket, mielőtt bármilyen szerződést is aláírnánk.

Ha sikerült kiválasztani a megfelelő ingatlant, érdemes meggyőződni az eladó személyéről. A szerződés aláírására valamivel gyorsabban sor kerülhet, ha az eladó egy cég, de ilyen esetekben is számoltak már be többhónapos procedúráról.

Mindenkinek ajánlott a saját jogászával is leellenőriztetni a szerződést, mielőtt aláírja. Ez valószínűleg többletköltséget jelent majd az ügylet során, ugyanakkor időt lehet megspórolni és elkerülhetővé válnak a későbbi bosszúságok.

Panama térképe (Forrás: Wikipédia)

A külföldi ingatlanpiaci elemzők mindeninek ajánlják a fenti pontok átböngészését, mielőtt a jólcsengő Panamában vásárolnak ingatlant. A körültekintő magatartással időt és pénzt takaríthatunk meg, hisz ne felejtsük el, hogy nem Európában, vagy Észak-Amerikában vásárolunk, hanem a más kultúrával és közigazgatással rendelkező Közép-Amerikában.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem