13 °C Budapest

Tévhitek az ingatlanválságról: venni vagy eladni?

Pénzcentrum
2008. szeptember 29. 13:00

Az amerikai, brit és spanyol ingatlanpiaci árzuhanás sokak számára maga a rémálom. A hiteleiket törleszteni, és házuktól megszabadulni nem tudó, elkeseredett emberek mellett akadnak azonban olyanok is, akik a felkapaszkodás esélyeit látják a mostani helyzetben.

Nagy-Britanniában nem ez az első, hogy az ingatlanárak hihetetlen esésnek indultak, hiszen a '90-es évek elején hasonló esettel álltak szemben, amit azóta csak ingatlanpiaci krachként emlegetnek. Sokan azzal vígasztalják magukat, hogy a mostani helyzet nem mérgesedhet el annyira, azonban ez tévhit, hiszen akkoriban az árak az 1989. májusi rekordmagasságból, 1995 júliusra 13,2 százalékkal zuhantak, most azonban 12 hónap alatt sikerült közel ekkora, 12,7 százalékos esést elkönyvelniük.

Ebben a környezetben sokan arra számítanak, hogy jóval kedvezőbb áron cserélhetik le lakásukat nagyobbra, vagy értékesebbre, mivel 10 százalékos áresés egy alacsonyabb értékű házon pénzben kifejezve kevesebb, mint egy nagyobb értékű esetében, tehát az egyiket elszenvedni, és a másikat megszerezni összességében nyereséget jelent.

Ez azonban így nem igaz, mivel az, hogy az ingatlanárak mondjuk 10 százalékot esnek, csak általánosságban igaz, valójában ingatlantípusonként, területenként változik, így előfordulhat, hogy bizonyos területen a kisebb lakások árai jobban csökkennek, mint a nagyobbaké, ekkor pedig megszűnik a méltányos üzleti lehetőség.

A lakáseladók egyik legnagyobb dilemmája, hogy érdemes-e lakásbővítésbe, átalakításba belefogni értékesítés előtt, vagy csökkenő árak mellett ez csak felesleges pénzkidobás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Való igaz, hogy döcögő ingatlanpiacon jóval nehezebb a lakásfelújítás költségeit az árban érvényesíteni, mint egyébként, ésszerű keretek között azonban a sok eladó ingatlan közül kitűnhet egy rendbe szedett lakás.

Szemfülesebbek az USA-ban, Angliában, vagy Spanyolországban, ahol mostanra jelentősen megcsappant a kereslet, azonban komoly alkalmi vételekre is bukkanhatnak, hiszen kevés jelentkező esetén a vevők alkupozíciója.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 26. vasárnap
Emánuel
12. hét
Március 26.
A Lila nap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 26. 16:04