24 °C Budapest

Tévhitek az ingatlanválságról: venni vagy eladni?

Pénzcentrum
2008. szeptember 29. 13:00

Az amerikai, brit és spanyol ingatlanpiaci árzuhanás sokak számára maga a rémálom. A hiteleiket törleszteni, és házuktól megszabadulni nem tudó, elkeseredett emberek mellett akadnak azonban olyanok is, akik a felkapaszkodás esélyeit látják a mostani helyzetben.

Nagy-Britanniában nem ez az első, hogy az ingatlanárak hihetetlen esésnek indultak, hiszen a '90-es évek elején hasonló esettel álltak szemben, amit azóta csak ingatlanpiaci krachként emlegetnek. Sokan azzal vígasztalják magukat, hogy a mostani helyzet nem mérgesedhet el annyira, azonban ez tévhit, hiszen akkoriban az árak az 1989. májusi rekordmagasságból, 1995 júliusra 13,2 százalékkal zuhantak, most azonban 12 hónap alatt sikerült közel ekkora, 12,7 százalékos esést elkönyvelniük.

Ebben a környezetben sokan arra számítanak, hogy jóval kedvezőbb áron cserélhetik le lakásukat nagyobbra, vagy értékesebbre, mivel 10 százalékos áresés egy alacsonyabb értékű házon pénzben kifejezve kevesebb, mint egy nagyobb értékű esetében, tehát az egyiket elszenvedni, és a másikat megszerezni összességében nyereséget jelent.

Ez azonban így nem igaz, mivel az, hogy az ingatlanárak mondjuk 10 százalékot esnek, csak általánosságban igaz, valójában ingatlantípusonként, területenként változik, így előfordulhat, hogy bizonyos területen a kisebb lakások árai jobban csökkennek, mint a nagyobbaké, ekkor pedig megszűnik a méltányos üzleti lehetőség.

A lakáseladók egyik legnagyobb dilemmája, hogy érdemes-e lakásbővítésbe, átalakításba belefogni értékesítés előtt, vagy csökkenő árak mellett ez csak felesleges pénzkidobás.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Való igaz, hogy döcögő ingatlanpiacon jóval nehezebb a lakásfelújítás költségeit az árban érvényesíteni, mint egyébként, ésszerű keretek között azonban a sok eladó ingatlan közül kitűnhet egy rendbe szedett lakás.

Szemfülesebbek az USA-ban, Angliában, vagy Spanyolországban, ahol mostanra jelentősen megcsappant a kereslet, azonban komoly alkalmi vételekre is bukkanhatnak, hiszen kevés jelentkező esetén a vevők alkupozíciója.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm