Gyorssegély a távfűtésre: hamarosan döntés!

Pénzcentrum
2008. szeptember 22. 08:45

Ha minden igaz, szerdán lesz döntés a távfűtés új támogatási rendszeréről, ami október közepétől akár 645 ezer háztartásnak is segítséget jelenthet. A gyorssegély mellett azonban a kormány a hosszú távú megoldásokon is gondolkozik, az erről szóló törvényjavaslatot ma nyújtják be a parlamentnek, a Robin Hood adóval együtt - írja a Népszabadság.

Jelenleg is lehet kérni támogatást az egyedi fűtésszabályozás, vagy mérés kialakításához, de ehhez önrész kell. Ezen változtatna a kormány, hogy önrész nélkül, minden távfűtéses lakásban lakó számára biztosítsa az átalakításhoz szükséges forrásokat, részben központi, részben önkormányzati támogatásból.

A javaslat a kompenzációs rendszerről és a forrásokról is rendelkezik, ami az úgynevezett Robin Hood adó. Ezt átmeneti jelleggel vezetné be a kormány, és az energetikai cégeknek kellene fizetniük a banki különadó mintájára két éven keresztül. Az ebből származó többletbevételből egészítenék ki a gáz- és távfűtés támogatási rendszer forrásait.

A 645 ezer háztartás közel fele ma is kap támogatást, de a kormány most bevezetné azt, hogy mindenki kapjon, de a rászorultabbak többet. Egy átlagos 46 négyzetméteres budapesti lakás esetén a kisebb jövedelmi kategóriába tartozók kiadásai 2,1 illetve 5,2 százalékkal, ahol viszont eddig nem volt támogatás, ott a 8,8 százalékos hődíjemelés "mindössze" 3,3 százalékos lenne.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20