10 °C Budapest

Milliók a zsebben: kezdődhet a lakásmustra!

Pénzcentrum
2008. szeptember 23. 13:00

A tőzsde romokban, az olajárak csúcsokat döngetnek, a lakáspiac a hitelválság miatt mélyponton van. A Forbes magazin arra kereste a választ, hogy ilyen körülmények között milyen ingatlanra tehet szert az a vásárló, aki egymillió dollárral vág bele az üzletbe. A tengerentúli nagyvárosok mellett néhány európai és a többi kontinensen található metropoliszt is számításba vettek.


Chicago most kedvezőnek tűnik

A legfrissebb ingatlanpiaci felmérések szerint a tengerentúlon átlagosan 4,8 %-kal csökkentek a lakásárak az elmúlt egy évben. Ez első hallásra nem tűnik soknak, de vannak olyan államok, ahol az értékvesztés szintje magasan az átlag felett volt és egyes szegmensekben elérte a 20 %-ot is.

A szakértők mindenkinek javasolják Chicagót és New Yorkot, de ajánlott most elkerülni Los Angeles és Miami lakáspiacát.

Azért azt ne felejtsük el, hogy amíg egymillió dollárból Los Angeles legelőkelőbb negyedeiben körülbelül egy 350 négyzetméteres házra telik, addig New York központjában jó, ha egy 55-65 négyzetméteres lakásra futja.


New York méregdrága

A hitelválság hatásaival leginkább sújtott Kaliforniában és Floridában álomszerű luxusvillák kerültek kalapács alá, melyekhez a tőkeerős befektetők alkalmi áron juthatnak hozzá.

A piacon megjelentek az európaiak, akik a dollár gyengülésének és az árak csökkenésének együttes hatását kihasználva korábban nem remélt összegekért vásárolhatnak amerikai ingatlanokat.


A párizsi lakásméretek szokatlanok

Fordítva ugyanez nem túl szerencsés, egy egymillió dollárral rendelkező amerikai vásárló óriási hendikeppel indul a londoni, vagy a párizsi lakáspiacon.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A francia fővárosban egy tágas ingatlanokhoz szokott tengerentúli vásárló igencsak elcsodálkozhat egy garzonlakás láttán. A franciák ugyanakkor a jó elhelyezkedést fizetik meg és beérik a kisebb alapterülettel is.


Marad a nyugalmar árasztó Toronto

Az Egyesült Államokból származó vásárlók az elmúlt években kezdték felfedezni a közép-amerikai és a dél-ázsiai célpontokat. Ebből a pénzből Costa Ricában egy majd 500 négyzetméteres, márvánnyal burkolt, római stílusú oszlopokkal ellátott villát lehet vásárolni.

A világ számos pontján az egymillió dolláros ingatlanok igazi kuriózumnak számítanak, máshol - egyes világvárosok kiemelt övezeteiben - átlag alattinak tekinthetők.

A Budapesten próbálkozó amerikai vásárló relatíve széles kínálattal találja szemben magát. Az ingatlan.com adatbázisa szerint a budai oldalon közel ötszáz, de még a pesti oldalon is több tucat 170 millió forint feletti ingatlan keresi új tulajdonosát.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?