20 °C Budapest

Kevesebb az eladó ingatlan: a britek feladtak a kísérletezéssel

Pénzcentrum
2008. szeptember 22. 10:07

A hitelpiaci válság ki(sz)élesedésével várhatóan még nehezebb lesz jelzáloghoz jutni, ezt felismerve sokan feladhatnak a kísérletezéssel, hogy eladják házaikat.

Néhány brit ingatlaniroda már beszámolt arról, hogy a válság mélyülésével egyre zuhanó ingatlanárak felkeltették már a spekulánsok figyelmét, ugyanakkor a hitelezési feltételek szigorodása sok vevőt kizár a piacról, így a jelentős túlkínálat miatt még inkább nyomottak az árak.

Sokan nem is számítanak a helyzet javulására tavasznál hamarabb. Egy legfrissebb felmérés szerint az átlagos brit ingatlanárak az elmúlt hónapban további egy százalékkal, vagyis 2378 fonttal csökkentek, az egy évvel korábbi szinttel összehasonlítva egy több mint 14 ezer fontnyi visszaesést jelent.

Néhány szakértő azonban reménykedik még abban, hogy a pénzpiacok válsága nyomán, valamint a tőkepiaci befektetések kockázatossága folytán idővel az emberek ismét felismerik az ingatlanba történő befektetés lehetőségeit, és akkor helyre billenhet az ágazat.

Egy új törvényi előírás azonban most csak nehezít a lakástulajdonosok egyébként sem rózsás helyzetén, ugyanis az eladásra váró ingatlanok esetén egy tanúsítványt kell kiváltaniuk - úgynevezett energy performance certificate - ami közel 100 fontjába kerül a tulajdonosnak. Ez tehát ismét csak arra sarkallja az eladókat, hogy elálljanak eredeti szándékuktól, és inkább kivárják, amíg az árak ismét emelkedni kezdenek, máskülönben jelentős veszteséggel tudnak csak túladni otthonaikon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ingatlanirodák jelentései alapján hét hónapja most először fordult elő, hogy kevesebb az eladó ingatlan, mint egy hónappal ezelőtt.

Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 20. szombat
István
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?