11 °C Budapest

Nagyot buknak az eladók: összetört álmok a tengerentúlon!

Pénzcentrum
2008. augusztus 15. 10:30

Az amerikai ingatlanközvetítő cégek statisztikái alapján megállapították, hogy az elmúlt egy évben minden negyedik eladó bukott az értékesítésen, mivel olcsóbban tudott csak megszabadulni lakásától, mint amennyiért azt korábban vásárolta. Az ingatlanpiaci krízishelyzet a csökkenő árak következtében tovább mélyül, az elemzők szerint a közeljövőben nem lehet számítani hirtelen fordulatra.

A lakásárak kétszámjegyű visszaesése jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy több mint tíz éve nem tapasztalt szintet érjen el az ingatlanügyleteket veszteséggel záró tulajdonosok száma. Ha csak az elmúlt negyedévet vizsgáljuk, akkor az eredmények még elszomorítóbbak, mivel az eladók háromnegyede áron alul tudott csak túladni lakásán.

Továbbra is Kaliforniában a leginkább érzékelhető a probléma itt az elmúlt 12 hónapban tízből hatan veszítettek a lakáseladáson, miközben az árak 40 %-kal csökkentek. A közvetítők beszámoltak egy esetről, hogy az egyik ügyfelük öt évvel ezelőtt 147 ezer dollárért (22 millió forintért) vett egy háromszobás lakást, amit teljesen felújított. Egy két évvel ezelőtti értékbecslés során 285 ezer dollárra (42,75 millió forintra) taksálták, de az elmúlt hónapokban ennek a feléért sem sikerült eladni, az egyik érdeklődő még 130 ezer dollárért (19,5 millió forintot) sem volt hajlandó megvásárolni.

A bankok sorra veszik vissza a fizetésképtelenné vált ügyfeleiktől a lakásokat, megszerzik az ingatlanok tulajdonjogát és amennyiben a fennálló tartozás több mint az ingatlan jelenlegi értéke, akkor attól függően, hogy korábban mennyi önerővel rendelkezett az adós, még el is engednek a tartozásából. Így az ügyfél tisztán tud kiszállni az ügyletből, de a későbbi hitelfelvételek során az adósminősítését rontani fogja ez az eset.

A közvetítők szerint a lakás tulajdonosváltások 15 %-ában végrehajtási eljárás állt az ügyletek hátterében az elmúlt egy évben. A szakértők úgy vélik, hogy az emberek nem akarják elfogadni, hogy ilyen mértékben csökkentek az árak és ekkorát buknak az eladáskor. Rengeteg eladatlan lakás van a piacon és ameddig ez így lesz, addig nem lehet fordulatra számítani, még ha az emberek az anyagi veszteség mellett egy álommal is szegényebbek lesznek.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?