13 °C Budapest

Talma itthon gurulhat jövőre

Pénzcentrum
2008. július 23. 12:29

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogait birtokló spanyol Dorna Sports cég vezérigazgatója, dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Vicente Cotino, a kivitelező Sedesa vállalatcsoport elnöke, Jorge Martínez Salvadores, az Aspar csapat kapitánya, a nemzetközi pályaüzemeltető és versenyszervező Worldwide Circuit Management elnöke és Talmácsi Gábor, a versenysorozat 125cm³-es kategóriájának világbajnoka 2008. július 23-án rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatón jelentették be egy, már a jövő évtől MotoGP futamok rendezésére alkalmas magyarországi pálya megépítésének szándékát.

A több hónapja tartó, folyamatos tárgyalások sikeres lezárása nyomán megvalósuló versenypálya a balatoni üdülőkörzet dél-nyugati részén - a Somogy megyei Sávoly község közigazgatási területén - fekszik. Sávoly a Balaton Kiemelt Üdülőkörzethez és egyúttal Marcali kistérséghez tartozik. A hely infrastrukturális szempontokból is megfelel, a nyugat-magyarországi térség az M7-es autópálya és a sármelléki nemzetközi repülőtér közelsége miatt. A helyszín a szomszédos és mediterrán országok motorsport rajongói számára könnyen és gyorsan elérhető.

A Magyar Turizmus Zrt. egy 100%-os tulajdonában álló leányvállalatot alapított a magyarországi MotoGP futamok szervezése céljából. A pálya üzemeltetésére létrejött egy 30%-ban a Magyar Turizmus Zrt. és 70%-ban a spanyol Worldwide Circuit Management S.L. (WCM) tulajdonában álló társaság, a Balatonring Zrt. A Balatonring mögött álló WCM évek óta világszerte sikeresen végzi hasonló motorversenypályák üzemeltetését és MotoGP futamok rendezését. A Magyar Turizmus Zrt. leányvállalata, a Hun-Ring megszerezte a magyarországi MotoGP futamok rendezésére vonatkozó licencjogokat öt évre. A MotoGP pályát a Sedesa építi fel, majd a minél sikeresebb kihasználás érdekében átadja üzemeltetésre a Balatonring Zrt. részére. Utóbbi cég vállalta a versenyszervezési feladatokat is.

A Kormány elkötelezett a MotoGP magyarországi futamának megrendezése mellett. Magyarország számára turisztikai és sport szempontból is óriási lehetőség egy nagy médiaérdeklődést vonzó és kimagasló reklámértékkel bíró világsorozat vendéglátójának lenni, hiszen egy-egy futamra 100-150 ezer néző érkezik az egész világból, 184 országban sugározzák élőben és összesen 207 országban jut el a háztartásokba a televíziók képernyőin keresztül, így a verseny a Balaton, valamint Magyarország számára komoly ország marketing lehetőségeket rejt. A gyorsasági motoros futamok rendezésére alkalmas pálya és azt kiegészítő létesítmények üzemeltetése több mint 800 főnek adhat majd munkát.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem