29 °C Budapest

Figyelem! Jövőre már minden lakásnak energiatanúsítvánnyal kell rendelkeznie!

Pénzcentrum
2008. június 17. 11:30

Az új épületekre 2008 első napjától, míg a meglévőkre - amennyiben el- vagy bérbe adják azokat - 2009 január elsejétől kell elkészíttetni az energetikai tanúsítványt. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítását a 2002-ben deklarált brüsszeli EK irányelv írta elő a tagországoknak 2006. január 4-i hatállyal. Magyarország három év türelmi időt kért és kapott, így a végső határidő 2009 elején jár le - írja az ingatlanmagazin.com. 


Forrás: ingatlanmagazin.com

Az unió a Kiotói Jegyzőkönyv aláírójaként vállalta, hogy 2008 és 2012 között 8 százalékkal, az 1990-es szint alá csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Miután a végső energiafelhasználás 40 százaléka jut a lakó- és szolgáltató jellegű épületekre, ezért született meg az említett 2002-es irányelv, az épületek energia igényének felmérésére, illetve kordában tartására.

Magyarországon csak tavaly májusban került kihirdetésre Kolber István, akkori tárca nélküli miniszter rendelete az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról. Eszerint minden 50 négyzetméternél nagyobb új épületnél, illetve 1000 m2-nél nagyobb felújítandó épületnél el kell végezni az energetikai felmérést. Energetikai tanúsítvány készítését - a köznyelvben: zöldkártyát - a kormányrendelet-tervezet három esetre írná elő. Az első a használatbavételi engedély megszerzésétől számított 90 napos határidő. Második a lakás eladása, míg harmadik az ingatlan bérbeadása lenne.


Tovább a teljes cikkre...

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 20. szombat
Illés
29. hét
Július 20.
A Hold napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem