11 °C Budapest

Figyelem! Jövőre már minden lakásnak energiatanúsítvánnyal kell rendelkeznie!

Pénzcentrum
2008. június 17. 11:30

Az új épületekre 2008 első napjától, míg a meglévőkre - amennyiben el- vagy bérbe adják azokat - 2009 január elsejétől kell elkészíttetni az energetikai tanúsítványt. Az épületek energetikai jellemzőinek tanúsítását a 2002-ben deklarált brüsszeli EK irányelv írta elő a tagországoknak 2006. január 4-i hatállyal. Magyarország három év türelmi időt kért és kapott, így a végső határidő 2009 elején jár le - írja az ingatlanmagazin.com. 


Forrás: ingatlanmagazin.com

Az unió a Kiotói Jegyzőkönyv aláírójaként vállalta, hogy 2008 és 2012 között 8 százalékkal, az 1990-es szint alá csökkenti az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. Miután a végső energiafelhasználás 40 százaléka jut a lakó- és szolgáltató jellegű épületekre, ezért született meg az említett 2002-es irányelv, az épületek energia igényének felmérésére, illetve kordában tartására.

Magyarországon csak tavaly májusban került kihirdetésre Kolber István, akkori tárca nélküli miniszter rendelete az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról. Eszerint minden 50 négyzetméternél nagyobb új épületnél, illetve 1000 m2-nél nagyobb felújítandó épületnél el kell végezni az energetikai felmérést. Energetikai tanúsítvány készítését - a köznyelvben: zöldkártyát - a kormányrendelet-tervezet három esetre írná elő. Az első a használatbavételi engedély megszerzésétől számított 90 napos határidő. Második a lakás eladása, míg harmadik az ingatlan bérbeadása lenne.


Tovább a teljes cikkre...

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?