17 °C Budapest

A vásárlók ötöde lemond a vételről: miért nem megy az ingatlan?

Pénzcentrum
2007. október 12. 11:00

A jelzáloghitel-válság kapcsán szigorodó feltételek, a továbbra is növekvő árak és az elmúlt években jellemzőnél jóval magasabb kamatkörnyezet jelentős visszaesést hozott az első lakásvásárlók piacán az Egyesült Királyságban.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint az elmúlt 7 hónapban 20 százalékkal esett vissza a hitelképes vagy hitelt felvenni szándékozó első lakásvásárlók száma. A korábbiakban ez a kérdés Nagy-Britannia lakosságának 20 százalékát érintette, ma azonban csak minden tizenhatodik brit szeretné hozzájutni élete első ingatlanához.

Ez az arány az elmúlt 10 hónapban folyamatosan csökkent, miközben a jelzálogpiac aggasztó folyamatainak hatására csak az elmúlt 2 hónapban kezdtek mérséklődni az ingatlanárak. Korábban az elemzők az ingatlanpiaci rali enyhülését jó jelnek tartották, melynek hatására élénkülhet majd az első lakásvásárlók kereslete.

A piac azonban nem igazolta ezt a feltevést, az árak csökkenésének hatására ugyanis tömegével jelentek meg a befektetési céllal, és a második otthonokat vásárlók, akik egy újabb szárnyalás reményében többszörösen adósságba verik magukat az alacsonyabb árak mellett. A hirtelen jött kereslet átmenetileg ismételten növekedéshez vezethet, amely az első lakásvásárlók szemgszögéből kiszorító erőként jelenik.

Kritikusaik egyre inkább azzal vádolják a jelenlegi döntéshozókat, hogy nem tesznek semmit a gazdaság egészséges növekedését biztosító társadalmi réteg támogatása érdekében. A tipikusan első vásárlók által választott árkategória (125 és 250 ezer font között) ingatlanjait is 1 százalékos illeték sújtja, amely több ezer fontos plusz kiadást jelent.  Miközben a törlesztőrészletek bérekben viszonyított aránya, az első lakásvásárlók esetében, 16 éves csúcsot ért el. Ennek hatására a bankok szigorították hitelezési politikájukat, így manapság a felvett jelzáloghitelek nagy részét a második otthont vásárlóknak nyújtott hitelek teszik ki.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Bár hazánk esetében az ingatlanok elérhetősége folyamatosan javul, még mindig messze elmarad a nyugat-európai országokban jellemző mértéktől. Nálunk azonban nem lehet ilyen élesen két szegmensre tagolni a piacot, mivel a tranzakciók többségében továbbra is a lakhatási céllal való tulajdonszerzés játszik szerepet, a befektetési célú vásárlás részesedése alacsony.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?