22 °C Budapest

A vásárlók ötöde lemond a vételről: miért nem megy az ingatlan?

Pénzcentrum
2007. október 12. 11:00

A jelzáloghitel-válság kapcsán szigorodó feltételek, a továbbra is növekvő árak és az elmúlt években jellemzőnél jóval magasabb kamatkörnyezet jelentős visszaesést hozott az első lakásvásárlók piacán az Egyesült Királyságban.

Egy nemrégiben készült felmérés szerint az elmúlt 7 hónapban 20 százalékkal esett vissza a hitelképes vagy hitelt felvenni szándékozó első lakásvásárlók száma. A korábbiakban ez a kérdés Nagy-Britannia lakosságának 20 százalékát érintette, ma azonban csak minden tizenhatodik brit szeretné hozzájutni élete első ingatlanához.

Ez az arány az elmúlt 10 hónapban folyamatosan csökkent, miközben a jelzálogpiac aggasztó folyamatainak hatására csak az elmúlt 2 hónapban kezdtek mérséklődni az ingatlanárak. Korábban az elemzők az ingatlanpiaci rali enyhülését jó jelnek tartották, melynek hatására élénkülhet majd az első lakásvásárlók kereslete.

A piac azonban nem igazolta ezt a feltevést, az árak csökkenésének hatására ugyanis tömegével jelentek meg a befektetési céllal, és a második otthonokat vásárlók, akik egy újabb szárnyalás reményében többszörösen adósságba verik magukat az alacsonyabb árak mellett. A hirtelen jött kereslet átmenetileg ismételten növekedéshez vezethet, amely az első lakásvásárlók szemgszögéből kiszorító erőként jelenik.

Kritikusaik egyre inkább azzal vádolják a jelenlegi döntéshozókat, hogy nem tesznek semmit a gazdaság egészséges növekedését biztosító társadalmi réteg támogatása érdekében. A tipikusan első vásárlók által választott árkategória (125 és 250 ezer font között) ingatlanjait is 1 százalékos illeték sújtja, amely több ezer fontos plusz kiadást jelent.  Miközben a törlesztőrészletek bérekben viszonyított aránya, az első lakásvásárlók esetében, 16 éves csúcsot ért el. Ennek hatására a bankok szigorították hitelezési politikájukat, így manapság a felvett jelzáloghitelek nagy részét a második otthont vásárlóknak nyújtott hitelek teszik ki.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bár hazánk esetében az ingatlanok elérhetősége folyamatosan javul, még mindig messze elmarad a nyugat-európai országokban jellemző mértéktől. Nálunk azonban nem lehet ilyen élesen két szegmensre tagolni a piacot, mivel a tranzakciók többségében továbbra is a lakhatási céllal való tulajdonszerzés játszik szerepet, a befektetési célú vásárlás részesedése alacsony.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?