20 °C Budapest

Nyaralás alatt is ketyeg a TV és net számla? Lehet ezt másképp is!

Pénzcentrum
2007. július 13. 05:40

Nyaralása alatt viszonylag kevés ember néz otthon kábeltévét vagy nyüstöli az otthoni netet, ezekért a szolgáltatásokért azonban a legtöbben ugyanúgy fizetnek a pihenés ideje alatt is, mintha használnák őket. Van kiút? Külföldön már bevett szokás a szerződések rövid szüneteltetése ilyen esetekre, itthon sem kell azonban kétségbe esni. Az általunk megkérdezett szolgáltatók készségesnek mutatkoztak, egy-egy mondatukból azonban kiderül, hogy az apró betűs rész ellehetetleníthet bennünket. Lássuk, milyen esélyekkel faraghatunk a számlák végösszegéből!

Ahol ez már gyerekjáték: egy kis kitekintő...

Hova is kalandozhatnánk máshova, mint az Egyesült Államokba, ahol ez a probléma már régen megoldásra talált? A recept rendkívül egyszerű: értesíteni kell a szolgáltatót a távollét időtartamáról, meg kell fizetni egy egyszeri, minimális tranzakciós díjat és máris nyugodt szívvel lehet nyaralni menni.

Egyes szolgáltatók deklarált szerződés-szüneteltetési politikával rendelkeznek, míg mások egyedileg döntenek egyes ügyfeleik igényeiről. Érdekes, hogy a feltételek területileg rendkívül sokfélék az USA-ban, a szezonálisan megtelő Floridában például teljesen természetes, hogy valaki akár 9 hónapra is szünetelteti szerződését, míg másutt a 6 hónap szokott a maximális időtartam lenni (ahogy hazánkban is, mint látni fogjuk).

A megtakarítási lehetőséget nyilvánvalóan egy full-extrás televíziós csomag segítségével lehet a leginkább szemléltetni: a Dish Network "America's Everything" csomagja havi szinten 90 dollárba kerül, felfüggesztetni azonban csak 5 dollár, így már egy egy hetes vakáció esetén is 17,5 dollárt spórolhat a gondolkodó utazó.

Érdemes a szüneteltetési kérelmet úgy benyújtani, hogy azon a kezdet mellett a végső dátum (a hazaérkezés ideje) is szerepeljen, mert egyes szolgáltatók ennek hiányában automatikusan tolják ezt az átmeneti időtartamot, majd a maximális hossz elérésével az amerikai T-Mobile például meg is szünteti az előfizetést.

Mielőtt rátérnénk a hazai feltételekre, csupán érdekességképpen gyűjtöttünk csokorba néhány amerikai kondíciót:


Itthon is van lehetőség, de nagyon oda kell figyelni!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mivel a szerződés szüneteltetését elsősorban a kábeltévé és az internet szolgáltatások esetében látjuk logikusnak, a T-Kábel és a T-Online mellett a UPC-hez fordultunk kérdéseinkkel.

A T-Kábelnél ügyfélérdeklődésünkre készséggel elmondták, hogy létezik a cégnél szüneteltetés, mely 1-6 hónapig tarthat, ezt azonban nem ajánlják egy egyszerű nyaralás esetére, mivel a 825 Ft-os egyszeri díj mellett 4770 Ft-os visszakapcsolási díjat kellene fizetnünk. Létezik azonban ennél egy leleményesebb megoldás: érdemes a legkisebbre visszavetetni a tévés csomagot, ekkor ugyanis a visszakapcsolásért nem kell fizetni. Arra viszont oda kell figyelni, hogy évente csak egyszer lehet lefelé módosítani a csomagot és ezt minden bizonnyal a hűségperiódus alatt nem lehet megtenni.

A T-Online esetében az internetszolgáltatás szüneteltetését írásban kell kérni, ez azonban nem jár egyszeri díjjal. A szüneteltetési periódus alatt 3000 Ft-os havidíjat kell fizetni, az átmeneti periódus pedig legfeljebb 6 hónapig tarthat. A kérelmet érdemes faxon elküldeni, a szüneteltetés lejárati dátumának feltüntetésével, amikorra automatikusan visszakapcsolják a szolgáltatást. Nem árt, ha nyaralás előtt jóval kigondoljuk, hogy mit is szeretnénk, a beküldött fax feldolgozási ideje ugyanis 8 nap. Alapvetően csak az 1 hónapon túli távollét esetén érdemes ezen a megoldáson gondolkodni.

A UPC ügyfélszolgálatán kérdésünkre kiemelték, hogy a szerződések szüneteltetési ideje 1 és 6 hónap között lehet, erről azonban csakis akkor lehet szó, ha már nem vagyunk benne a hűségperiódusban. A kábeltévé esetében 250 forintos fenntartási díjat kell fizetni, valamint egyszeri 1400 Ft-ot a visszakapcsolásért, míg az internet előfizetés esetében a net listaárának 25%-a a fenntartási költség és 2400 Ft-ot tesz ki az egyszeri visszakapcsolási díj.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18