13 °C Budapest

Nyaralás alatt is ketyeg a TV és net számla? Lehet ezt másképp is!

Pénzcentrum
2007. július 13. 05:40

Nyaralása alatt viszonylag kevés ember néz otthon kábeltévét vagy nyüstöli az otthoni netet, ezekért a szolgáltatásokért azonban a legtöbben ugyanúgy fizetnek a pihenés ideje alatt is, mintha használnák őket. Van kiút? Külföldön már bevett szokás a szerződések rövid szüneteltetése ilyen esetekre, itthon sem kell azonban kétségbe esni. Az általunk megkérdezett szolgáltatók készségesnek mutatkoztak, egy-egy mondatukból azonban kiderül, hogy az apró betűs rész ellehetetleníthet bennünket. Lássuk, milyen esélyekkel faraghatunk a számlák végösszegéből!

Ahol ez már gyerekjáték: egy kis kitekintő...

Hova is kalandozhatnánk máshova, mint az Egyesült Államokba, ahol ez a probléma már régen megoldásra talált? A recept rendkívül egyszerű: értesíteni kell a szolgáltatót a távollét időtartamáról, meg kell fizetni egy egyszeri, minimális tranzakciós díjat és máris nyugodt szívvel lehet nyaralni menni.

Egyes szolgáltatók deklarált szerződés-szüneteltetési politikával rendelkeznek, míg mások egyedileg döntenek egyes ügyfeleik igényeiről. Érdekes, hogy a feltételek területileg rendkívül sokfélék az USA-ban, a szezonálisan megtelő Floridában például teljesen természetes, hogy valaki akár 9 hónapra is szünetelteti szerződését, míg másutt a 6 hónap szokott a maximális időtartam lenni (ahogy hazánkban is, mint látni fogjuk).

A megtakarítási lehetőséget nyilvánvalóan egy full-extrás televíziós csomag segítségével lehet a leginkább szemléltetni: a Dish Network "America's Everything" csomagja havi szinten 90 dollárba kerül, felfüggesztetni azonban csak 5 dollár, így már egy egy hetes vakáció esetén is 17,5 dollárt spórolhat a gondolkodó utazó.

Érdemes a szüneteltetési kérelmet úgy benyújtani, hogy azon a kezdet mellett a végső dátum (a hazaérkezés ideje) is szerepeljen, mert egyes szolgáltatók ennek hiányában automatikusan tolják ezt az átmeneti időtartamot, majd a maximális hossz elérésével az amerikai T-Mobile például meg is szünteti az előfizetést.

Mielőtt rátérnénk a hazai feltételekre, csupán érdekességképpen gyűjtöttünk csokorba néhány amerikai kondíciót:


Itthon is van lehetőség, de nagyon oda kell figyelni!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mivel a szerződés szüneteltetését elsősorban a kábeltévé és az internet szolgáltatások esetében látjuk logikusnak, a T-Kábel és a T-Online mellett a UPC-hez fordultunk kérdéseinkkel.

A T-Kábelnél ügyfélérdeklődésünkre készséggel elmondták, hogy létezik a cégnél szüneteltetés, mely 1-6 hónapig tarthat, ezt azonban nem ajánlják egy egyszerű nyaralás esetére, mivel a 825 Ft-os egyszeri díj mellett 4770 Ft-os visszakapcsolási díjat kellene fizetnünk. Létezik azonban ennél egy leleményesebb megoldás: érdemes a legkisebbre visszavetetni a tévés csomagot, ekkor ugyanis a visszakapcsolásért nem kell fizetni. Arra viszont oda kell figyelni, hogy évente csak egyszer lehet lefelé módosítani a csomagot és ezt minden bizonnyal a hűségperiódus alatt nem lehet megtenni.

A T-Online esetében az internetszolgáltatás szüneteltetését írásban kell kérni, ez azonban nem jár egyszeri díjjal. A szüneteltetési periódus alatt 3000 Ft-os havidíjat kell fizetni, az átmeneti periódus pedig legfeljebb 6 hónapig tarthat. A kérelmet érdemes faxon elküldeni, a szüneteltetés lejárati dátumának feltüntetésével, amikorra automatikusan visszakapcsolják a szolgáltatást. Nem árt, ha nyaralás előtt jóval kigondoljuk, hogy mit is szeretnénk, a beküldött fax feldolgozási ideje ugyanis 8 nap. Alapvetően csak az 1 hónapon túli távollét esetén érdemes ezen a megoldáson gondolkodni.

A UPC ügyfélszolgálatán kérdésünkre kiemelték, hogy a szerződések szüneteltetési ideje 1 és 6 hónap között lehet, erről azonban csakis akkor lehet szó, ha már nem vagyunk benne a hűségperiódusban. A kábeltévé esetében 250 forintos fenntartási díjat kell fizetni, valamint egyszeri 1400 Ft-ot a visszakapcsolásért, míg az internet előfizetés esetében a net listaárának 25%-a a fenntartási költség és 2400 Ft-ot tesz ki az egyszeri visszakapcsolási díj.

EZT OLVASTAD MÁR?