14 °C Budapest

Újra pezseg a vér az ingatlanpiacon

Pénzcentrum
2007. július 24. 09:00

Gyorsan növekszik a lakóingatlanok átlagos alapterülete a nyugati szomszédunk fővárosában, az alapterület bővülése azonban nem jár együtt a minőség romlásával, a lakások 90 százaléka a tavalyi évben már a legnívósabbnak minősített A kategóriába tartozott - írja a Világgazdaság.

Az alapterület növekedése a bécsiek életszínvonalának folyamatos emelkedéséről tanúskodik: míg 1971-ben 66, addig 2005-ben már 97 négyzetméteres lakóingatlanok voltak jellemzőek. Az egy főre jutó lakóterület pedig elérte a 41 négyzetmétert.

A lakások minőségére meglepő módon azonban kifejezetten jó hatással volt az alapterület növekedése, az elmúlt másfél évtizedben 67-ről 90 százalékra nőtt a legmagasabb kategóriába sorolt ingatlanok száma.

A brit Financial Times emellett némi fellendülésről számolt be a belváros szívének tartott első kerületben, a keresletet főként a luxuskategóriás foghíjbeépítések és a penthouse lakások gerjesztik, persze ezek nem a nagy közönséget célozzák.

Az ingatlanügynökségek szerint 2007-ben jó év várható, némi árszínvonal-emelkedéssel is számolni lehet. A négyzetméterárak jelenleg 5-7 ezer euró körül alakulnak, az új lakások árai pedig elérhetik a 8-10 ezer eurót.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?