18 °C Budapest

Robogó ingatlanpiac: 25 százalékért mit vállalnál?

Pénzcentrum
2007. június 20. 14:00

Néhány hónappal ezelőtt számoltunk be először az óriási lehetőségeket magában rejtő szingapúri ingatlanpiacról, mely a jelek szerint beváltja a hozzáfűzött reményeket: 2007. első három hónapjában 4,8 százalékos áremelkedést regisztráltak és év végéig további 20,2 százalékos árszínvonal emelkedést várnak az elemzők.

A szárnyalás hátterében minden bizonnyal a lakosok számának emelkedése, vagyis az erős ütemben növekvő kereslet áll, amely az elemzők szerint még közel 10-15 éven keresztül motorja lehet az ázsiai városállam ingatlanpiacának. A jelenleg 4,5 millió lakossal rendelkező Szingapúr ugyanis az előrejelzések szerint alig több mint egy évtizeden belül 6,5 millió állampolgárral rendelkezik majd.

Az árak szárnyalása azonban a pozitívumok mellett értékelési problémákat is okoz a piacon, hiszen a nem befektetési céllal vásárlóknak gondot jelenthet ingatlanuk értékének megbecslése. A rosszul meghatározott ár pedig mindenképpen értékesítési problémákhoz vezet: ha túl alacsony, akkor a következő lakás megvásárlásakor okoz gondot a forráshiány, az eltúlzott ár pedig az eladhatóságot veszélyezteti.

A helyzetet súlyosbítja, hogy bár a családi házak és a lakások árai is nagy ütemben növekednek, a piacot főként a luxusingatlanok eladása hajtja, így ezek árnövekedéséből semmiképpen nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, ha az eladó jó döntést akar hozni.

Egy azonban bizonyos, Szingapúr rendkívüli lehetőségeket biztosít most a tapasztalt befektetőknek, akik meg tudják lovagolni a piacon uralkodó hullámokat, és megbecsülni valójában mennyit ér a megvásárlásra szánt ingatlan.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18