4 °C Budapest

Idén még növekedést várnak az elemzők - jövőre jöhet a feketeleves

Pénzcentrum
2007. június 11. 08:40

A fővárosi lakásépítésben kedvező folyamatok kezdődtek 2006-ban, amelyek várhatóan 2007-ben is folytatódnak. A nemlakó épületek minden vizsgált szegmense növekedett tavaly a Közép-Magyarország régióban. Több szálloda, parkolási létesítmény, irodaház, ipari, logisztikai és kereskedelmi épület készült el, mint a megelőző évben. A Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ Kht. és az E-Build Információs és Tanácsadó Kft. a Fővárosi Önkormányzat számára készített elemzést a budapesti és a Pest megyei ingatlanberuházásokról.

LAKÁSÉPÍTÉS BUDAPESTEN ÉS PEST MEGYÉBEN


A Közép-Magyarország régióban nőtt az önkormányzatok lakásépítési teljesítménye. 2006-ban Budapesten közel kétharmadával több önkormányzati lakást adtak át, mint egy évvel korábban. Tavaly 7 új önkormányzati lakásépítés kezdődött összesen 337 bérlakással. A legjelentősebb folyamatban lévő projekt a Corvin Sétány 172 bérlakásának megvalósítása.


Pest megyében csekély a vállalkozások részesedése a lakásépítésből, a családi házas építkezések dominálnak, és a közeljövőben nem várható, hogy ez megváltozik. A fővárosban tavaly korrekció következett be a vállalkozói lakásépítés volumenében. 2006-ban legalább 50 lakásos beruházások keretében 6743 lakás építését kezdték meg, ami harmadával kevesebb, mint a megelőző évben. A fejlesztők alkalmazkodnak a piac változásaihoz, de az építkezések átfutási ideje miatt ez lassú folyamat.

A befejezett lakások száma tavaly 7523 volt, 7 százalékkal több, mint 2005-ben, és idén további, kis mértékű növekedés várható. Az átadásra kerülő lakások számában csak 2008-ban fog jelentkezni a teljesítmény visszafogása. A mennyiségi korrekcióval párhuzamosan kedvező minőségi folyamatok indultak el: nőtt a lakások átlagos alapterülete, csökkent az épületek átlagos lakásszáma, területileg diverzifikáltabb és az épületek műszaki jellemzőit tekintve differenciáltabb lett a fejlesztők tevékenysége. Ezek a változások mind a beköltözők lakással és lakókörnyezettel kapcsolatos jövőbeni közérzete, mind a városfejlődés szempontjából örvendetesek.

NEMLAKÓ ÉPÜLETEK ÉPÍTÉSE BUDAPESTEN ÉS PEST MEGYÉBEN


Az elmúlt évben új lendületet vettek a szállodafejlesztések Budapesten. 2006-ban több szoba létrehozásához láttak hozzá, mint a megelőző két évben együttvéve. Jól mutatja a fejlesztők és az üzemeltetők közép és hosszú távú keresletre vonatkozó optimista várakozásait, hogy idén további növekedés várható. A városkép szempontjából az iparág tevékenységének egyik kedvező hozadéka néhány nagy múltú, belvárosi épület megújítása, remek példa erre a Klotild Palota vagy a Balettintézet rekonstrukciója.


2006 a parkolási infrastruktúra szempontjából mozgalmas évnek számít. Négy újonnan indult beruházás keretében összesen 1052 férőhely létesül. A beruházási alternatívákhoz és a projektek kockázatához mért várható megtérülés javulásának is köszönhető, hogy 2007-ben újabb létesítmények kivitelezése indul el.


2006-ban 582 ezer négyzetméter bruttó irodaház-terület kivitelezése kezdődött meg a fővárosban, több, mint a megelőző két évben együttvéve. Ezzel az irodaszegmens új beruházásainak volumene az elmúlt évek viszonylag állandó szintjéhez képest látványosan megugrott.


A Közép-Magyarország régióban tavaly indult ipari és logisztikai beruházások együttes területe 305 ezer négyzetméter, ötödével több, mint egy évvel korábban. Az átadott épületeket vizsgálva kiderül, hogy a gyártóüzemek továbbra sem keresik a főváros közelségét, a logisztikai központok viszont szinte kivétel nélkül a városba vezető fő közlekedési utak, illetve az M0 mentén helyezkednek el. Az idén a fővárosban a tavalyinál több logisztikai terület építését kezdik meg, jelentős ipari létesítmény nem kap helyet Budapesten.


2006-ban a régióban az új kereskedelmi beruházások összes alapterülete meghaladta a 400 ezer négyzetmétert, ami majdnem négyszeres bővülést jelent a megelőző évhez képest. Ennek következtében 2007-ben háromszor annyi kereskedelmi terület átadása várható, mint tavaly. A belvárosi üzletházak újjáéledése a terület kereskedelem-megtartó képességének erősödését jelzi. A nagy alapterületű épületek (Divatcsarnok, Értéktőzsde, Luxus Áruház) mellett említést érdemelnek az Andrássy úton sorra nyíló üzletek.

VÁROSFEJLŐDÉSI SZEMPONTBÓL KIEMELT TERÜLETEK


Az E-Build és a Studio Metropolitana tanulmánya részletesen kitér a városfejlődési szempontból különösen fontos területekre. Az ingatlanfejlesztők egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a volt ipari zónák kínálta lehetőségek iránt. 2006-ban a vizsgált körbe tartozó, a fővárosban átadott lakás-, iroda-, ipari és logisztikai, valamint kereskedelmi beruházások összterületének 56,5 százaléka a rozsdaövezetben épült fel. Ez kiemelkedő eredmény, 2005-ben még csak 28 százalék volt ez az arány.


A Duna menti területeket az irodai, a turisztikai és a lakásberuházások uralják. A folyóparti irodafejlesztések volumene látványosan bővült tavaly. Az átmeneti övezet rozsdaterületei (Graphisoft Park, Millennium Towers) és az Árpád híd pesti hídfője (Europe Tower és Duna Tower) mellett a Belvárosban is átadtak egy irodaházat: Roosevelt 7/8 néven nyílt meg az átépített egykori Spenótház.


A 4-es metró építése várhatóan felértékeli a metróállomásokhoz közeli területeket, és új beruházásokat vonz. 2006-ban a Kálvin tér - Fővám tér környékén PPP finanszírozásban megvalósuló oktatási beruházások koncentrálódtak. A leendő Hungária körúti megálló térségében 2007-ben három irodaberuházás indulása várható, a Bosnyák téri végállomásnál a Zugló Városközpont előkészítése zajlik, a Budai Skála bontását követően megkezdődik egy a MOM Parkhoz hasonló funkcionális megoszlású épületkomplexum kivitelezése.

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?