Nincs jóslat az árampiacon - emelnek vagy csökkentenek, de jöhet a verseny

Pénzcentrum
2007. május 17. 09:30

A kabinet elfogadta a villamosenergia-piac megnyitására vonatkozó törvénytervezetet, így 2008. januárjától már több szolgáltató közül választhatnak a fogyasztók. A villamos-energia piac liberalizálásával hazánk az uniós csatlakozáskor felvállalt kötelezettségeinek tesz eleget - írja a Népszabadság.

Kóka János, gazdasági miniszter a távközlési szektor liberalizálásának sikerességére hivatkozva hangsúlyozta a piacnyitás fontosságát az versenyt garantáló cégek előtt. A tarifák elmozdulásának irányával kapcsolatban azonban még a szakminiszter sem bocsátkozott jóslásokba.

A vélhetően megjelenő árverseny legnagyobb haszna persze az lenne, ha annak előnyeiből a kisfogyasztók is részesülnének. Az új szolgáltatók azonban várhatóan nem jutnak majd el mindenkihez, a legkisebb fogyasztással rendelkezőket, és a kistelepüléseken lakókat, illetve az ott tevékenykedő vállalkozókat, a tervek szerint, az "egyetemes szolgáltatónak" kell majd ellátnia, az általuk alkalmazott árakat pedig a hatóság ellenőrzi majd.

Kóka János szerint a verseny általában csökkenti az árakat, mint ahogy a 1995-ös piacnyitás után az EU15 államaiban is a piacnyitást követő öt évben mérséklődtek az árak.

A miniszter leszögezte, hogy támogatási rendszer lesz, így a rossz anyagi helyzetben lévők és a fogyatékkal élők bizton számíthatnak segítségre, ennek pontos módját azonban még nem dolgozták ki.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?