Kézifék az ingatlanpiacon: hátramenetbe kapcsolnak az árak?

Pénzcentrum
2007. április 4. 05:30

A kínai kormány minden igyekezete ellenére sem tudta mindeddig megzabolázni az ország 10,5 százalékos gazdasági növekedését is meghaladó mértékben bővülő ingatlanpiacot, ahol a beruházók által befektetett tőke csupán 2006-ban nem kevesebb, mint 21,8 százalékkal növekedett.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A korlátozások bevezetésének indokaként a kínai államvezetés a "mértéktelenül" nagy növekedés inflációra gyakorolt negatív hatásait hozza fel, amelyek alááshatják az ázsiai állam gazdaságának eddigi, stabil növekedését.

Az ingatlanpiacon tapasztalható jelenségek megfékezése végett a kormány a korábbiakban már tett intézkedéseket: megemelte az irányadó kamatlábat, szigorította a külföldi tőkebeáramlását az ingatlan szektorba, korlátozta az új beruházások számát és megemelte az adásvételkor fizetendő adó mértékét.

Az intézkedések azonban mindeddig nem érték el céljukat, amelyben fontos szerepet játszik az, hogy a közigazgatás alacsonyabb szintjén tevékenykedő, helyi vezetők gyakorta nem szereztek érvényt a törvény betűinek, mert az összeütközött a helyi, és néhány esetben a magánérdekekkel.

A kínai felső vezetés ezért egy átfogó vizsgálat megindítása mellett döntött, amelyet jövő év márciusában fognak lefolytatni, s amelynek célja, hogy kiszűrje azokat a vállalatokat, amelyek adócsalással, ármanipulációval és illegális hirdetésekkel szeretnék tovább növelni bevételeiket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?