2 °C Budapest

Lakások olcsóbban az internetről - ők már tudják!

Pénzcentrum
2007. január 9. 12:00

Az egymásnak kissé ellentmondó szakértői vélemények közepette nehéz helyzetben van a lakást vásárolni szándékozó, aki nem tudja, hogy a buborék kipukkadásával és 10-15 százalékos ingatlanár-zuhanással vagy az új lakások árának akár 10 százalékos emelkedésével számoljon. A kissé kusza viszonyok az internetes ingatlankereső portálok malmára hajthatják a vizet, akiket ezentúl még többen kereshetnek fel útmutatást keresve.

Az Ingatlan.com, az Ingatlan.net, az Expressz.hu, a Origoingatlan és a Lakáscentrum.hu keresőportálok weboldalait böngésztük végig, hogy megtudjuk az internet egyre nagyobb hangsúlya az ingatlankeresésben milyen kifejezetten a keresleti oldalnak szóló szolgáltatások kifejlesztésére sarkallta az üzemeltetőket.

A lényeg a lényeg

Természetesen a legfontosabb tényező mégis az adatbázis nagysága és naprakészsége, amelyre leginkább az oldalba vetett bizalom, a sikeres tranzakciók száma, a hirdetők elégedettsége és a nekik nyújtott plusz szolgáltatások vannak hatással.

De akármilyen különleges szolgáltatással kecsegtethet egy oldal, ha a kereső funkciót alkalmazva az esetek felében a felhasználó azt az üzenetet kapja vissza, hogy az adatbázisban nincs a keresési kritériumoknak megfelelő ingatlan, rohamosan csökken a valószínűsége annak, hogy másodszor is visszatérjen az oldalra.

Az öt felkeresett portálon azonban a keresések többségében az adatbázis kellőképpen nagynak bizonyult és találtunk az általunk megadott tulajdonságoknak megfelelő kiadó vagy eladó lakást, így az ajánlatok hiányától nem kell tartanunk.

A plusz, amitől több lesz

A felkeresett ingatlanos keresők közül azonban csak három, az Ingatlan.net, az Ingatlan.com és a Lakáscentrum.hu kínál olyan szolgáltatást, amely túlmutat a hagyományos címszavak, vagy településnevek alapján történő keresésen.

Az Ingatlan.com, Magyarország legrégebben működő ingatlanhirdetésekkel foglalkozó portálja az adatbázis megfelelő szűrésében látja a keresés eredményességének zálogát, így a településenkénti, típusonkénti, ár és dátum szerint rendezésen kívül létrehozott hirdetésfigyelő szolgáltatást is, amely a megadott tulajdonságoknak megfelelő ingatlan megjelenéséről értesít.

A Lakáscentrum.hu munkatársától megtudhattuk, hogy honlapjuk legnagyobb erősségének a térkép alapú keresést tartják, amely pillanatnyilag még teljesen egyedülálló szolgáltatás a magyar piacon, emellett nagy hangsúlyt helyeznek a vidéki ingatlanok feltérképezésére is, most van kiépítés alatt az a vidéki ingatlanirodákból álló hálózat, amelyen keresztül az információ elérhető válik.

Emellett az Ingatlan.com-on megtalálható sürgős.ingatlan.com, legjobb.ingatlan.com és az egynapos hirdetések "aloldal" is az igények szerinti kutatás megkönnyítését szolgálja. A portál tulajdonosai a keresésen kívül az adásvételi, illetve a bérleti szerződés megkötésében szeretnének segítő kezet nyújtani, ezért az oldalon mintanyomtatványok és mintapéldányok is megtalálhatóak a különböző ügyletekhez.

Az ügyintézés dzsungelében való eligazodáshoz a Lakáscentrum.hu és az Ingatlan.net is részt vállal, részletes leírásokkal és tanácsokkal bővítve a rendelkezésre álló információhalmazt. Mindez jelentős segítséget ad az adás-vételi procedúra lezongorázásában, ám kevés támpontot jelent a keresés elején állóknak, akik szeretnék tudni, vajon tényleg annyit ér-e a kiszemelt ingatlan, mint amennyire tartják.

Erre az igényre válaszolva hozta létre a fent említett három internetes kereső portál saját szolgáltatását, amelynek alapja azonban minden esetben az "irányadó átlagár" megadása. Az Ingatlan.com a rendelkezésére álló adatbázis alapján határozza meg a Budapestre vonatkozó átlag négyzetméterárakat kerületenkénti és ingatlantípusonkénti bontásban, amelyet nap mint nap frissítenek.

Az Ingatlan.net még ennél is tovább merészkedett a felhasználók igényeinek kielégítését célzó szolgáltatás fejlesztésében: területekre, településekre lebontva mutatja meg az ingatlant keresőknek az Ingatlan.net adatbázisában szereplő ajánlatokra vonatkozó átlagárat, mediánt és szórást valamint azt, hogy mindezt mekkora mintára vonatkozik.

Az igazság odaát van

Az átlagárak megállapítására vonatkozó szolgáltatások mindenképpen könnyebbséget jelenthetnek azok számára, akik az ingatlanhirdetések sűrűjében nehezen állapítják meg, hogy az ajánlati ár milyen mértékben tükrözi a valóságot. Azt azonban semmiképpen nem szabad elfeledni, hogy ezek az értékeket egy bizonyos adatbázisba tartozó ajánlatokban szereplő árak alapján számolják, így azok nem feltétlenül tükrözik a piacon uralkodó árakat, így nem érdemes azokra, mint etalonra tekinteni, főként akkor, ha a mintában szereplő ingatlanok száma alacsony.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17