Lakások olcsóbban az internetről - ők már tudják!

Pénzcentrum
2007. január 9. 12:00

Az egymásnak kissé ellentmondó szakértői vélemények közepette nehéz helyzetben van a lakást vásárolni szándékozó, aki nem tudja, hogy a buborék kipukkadásával és 10-15 százalékos ingatlanár-zuhanással vagy az új lakások árának akár 10 százalékos emelkedésével számoljon. A kissé kusza viszonyok az internetes ingatlankereső portálok malmára hajthatják a vizet, akiket ezentúl még többen kereshetnek fel útmutatást keresve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Ingatlan.com, az Ingatlan.net, az Expressz.hu, a Origoingatlan és a Lakáscentrum.hu keresőportálok weboldalait böngésztük végig, hogy megtudjuk az internet egyre nagyobb hangsúlya az ingatlankeresésben milyen kifejezetten a keresleti oldalnak szóló szolgáltatások kifejlesztésére sarkallta az üzemeltetőket.

A lényeg a lényeg

Természetesen a legfontosabb tényező mégis az adatbázis nagysága és naprakészsége, amelyre leginkább az oldalba vetett bizalom, a sikeres tranzakciók száma, a hirdetők elégedettsége és a nekik nyújtott plusz szolgáltatások vannak hatással.

De akármilyen különleges szolgáltatással kecsegtethet egy oldal, ha a kereső funkciót alkalmazva az esetek felében a felhasználó azt az üzenetet kapja vissza, hogy az adatbázisban nincs a keresési kritériumoknak megfelelő ingatlan, rohamosan csökken a valószínűsége annak, hogy másodszor is visszatérjen az oldalra.

Az öt felkeresett portálon azonban a keresések többségében az adatbázis kellőképpen nagynak bizonyult és találtunk az általunk megadott tulajdonságoknak megfelelő kiadó vagy eladó lakást, így az ajánlatok hiányától nem kell tartanunk.

A plusz, amitől több lesz

A felkeresett ingatlanos keresők közül azonban csak három, az Ingatlan.net, az Ingatlan.com és a Lakáscentrum.hu kínál olyan szolgáltatást, amely túlmutat a hagyományos címszavak, vagy településnevek alapján történő keresésen.

Az Ingatlan.com, Magyarország legrégebben működő ingatlanhirdetésekkel foglalkozó portálja az adatbázis megfelelő szűrésében látja a keresés eredményességének zálogát, így a településenkénti, típusonkénti, ár és dátum szerint rendezésen kívül létrehozott hirdetésfigyelő szolgáltatást is, amely a megadott tulajdonságoknak megfelelő ingatlan megjelenéséről értesít.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Lakáscentrum.hu munkatársától megtudhattuk, hogy honlapjuk legnagyobb erősségének a térkép alapú keresést tartják, amely pillanatnyilag még teljesen egyedülálló szolgáltatás a magyar piacon, emellett nagy hangsúlyt helyeznek a vidéki ingatlanok feltérképezésére is, most van kiépítés alatt az a vidéki ingatlanirodákból álló hálózat, amelyen keresztül az információ elérhető válik.

Emellett az Ingatlan.com-on megtalálható sürgős.ingatlan.com, legjobb.ingatlan.com és az egynapos hirdetések "aloldal" is az igények szerinti kutatás megkönnyítését szolgálja. A portál tulajdonosai a keresésen kívül az adásvételi, illetve a bérleti szerződés megkötésében szeretnének segítő kezet nyújtani, ezért az oldalon mintanyomtatványok és mintapéldányok is megtalálhatóak a különböző ügyletekhez.

Az ügyintézés dzsungelében való eligazodáshoz a Lakáscentrum.hu és az Ingatlan.net is részt vállal, részletes leírásokkal és tanácsokkal bővítve a rendelkezésre álló információhalmazt. Mindez jelentős segítséget ad az adás-vételi procedúra lezongorázásában, ám kevés támpontot jelent a keresés elején állóknak, akik szeretnék tudni, vajon tényleg annyit ér-e a kiszemelt ingatlan, mint amennyire tartják.

Erre az igényre válaszolva hozta létre a fent említett három internetes kereső portál saját szolgáltatását, amelynek alapja azonban minden esetben az "irányadó átlagár" megadása. Az Ingatlan.com a rendelkezésére álló adatbázis alapján határozza meg a Budapestre vonatkozó átlag négyzetméterárakat kerületenkénti és ingatlantípusonkénti bontásban, amelyet nap mint nap frissítenek.

Az Ingatlan.net még ennél is tovább merészkedett a felhasználók igényeinek kielégítését célzó szolgáltatás fejlesztésében: területekre, településekre lebontva mutatja meg az ingatlant keresőknek az Ingatlan.net adatbázisában szereplő ajánlatokra vonatkozó átlagárat, mediánt és szórást valamint azt, hogy mindezt mekkora mintára vonatkozik.

Az igazság odaát van

Az átlagárak megállapítására vonatkozó szolgáltatások mindenképpen könnyebbséget jelenthetnek azok számára, akik az ingatlanhirdetések sűrűjében nehezen állapítják meg, hogy az ajánlati ár milyen mértékben tükrözi a valóságot. Azt azonban semmiképpen nem szabad elfeledni, hogy ezek az értékeket egy bizonyos adatbázisba tartozó ajánlatokban szereplő árak alapján számolják, így azok nem feltétlenül tükrözik a piacon uralkodó árakat, így nem érdemes azokra, mint etalonra tekinteni, főként akkor, ha a mintában szereplő ingatlanok száma alacsony.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?