25 °C Budapest

Rajta vagy a feketelistán? - Itt a kibúvó!

Pénzcentrum
2006. június 15. 08:30

Egyre több magyar hiteligénylő vándorol át a sógorokhoz, hogy a hazainál jóval rugalmasabb ügyintézés mellett vehessen fel lakáshitelt. A gyorsaság és rugalmasság mellett a vonzerőhöz hozzájárul az is, hogy az itthon feketelistán lévő ügyfelek múltbeli hibái felett a szomszédban szemet hunynak (jobbára nem is tudnak róla), így a BAR-listán való részvétel sem kizáró ok. Lássuk, mit kaphatunk és mire kell mindenképp figyelnünk!Az osztrák bankok alapvetően nem tudják ellenőrizni, hogy egy leendő magyar ügyfél rajta van-e a hazai feketelistán, így a sógoroknál az is kaphat hitelt, aki itthon nem sok jóra számíthat.

Emellett érdemes azt is tudni, hogy az ügyfél jövedelmi viszonyai is jóval kevésbé számítanak a szomszédban, mint itthon, fedezetül akár végrehajtás alatt álló ingatlant is elfogadnak (egyedi elbírálás után).

Az osztrakhitel.hu nagyságrendileg heti 10 ügyletet közvetít 8 osztrák partner banknak. Érdemes kiemelni, hogy a hitelkérelmek átlagos átfutási ideje 3 hétre tehető, ami gyakorlatilag megegyezik a hazai bankok gyakorlatával. (Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az ügyintézési idő a közelmúltban valamelyest nőtt, mivel ma már minden esetben kijön az osztrák bank képviselője megnézni a fedezetként felajánlott ingatlant, mivel korábban találékony honfitársaink hamis ingatlanpapírok bemutatásával jutottak hitelhez.)

Mielőtt az osztrákokhoz rohannánk hitelért, fontos látni, hogy az ő ajánltuk nem elsősorban a kondíciókban kedvezőbb, sokkal inkább rugalmassági szempontból lehet előnyösebb. A szokásos havi mellett választhatunk negyedéves törlesztést is, de az is megoldható, hogy amint pénzhez jutunk előre befizetünk pár hónapot. A magyar gyakorlathoz képest érdekes és rendkívül pozitív, hogy az osztrákok nem számítanak fel külön díjat az előtörlesztésért.

Az első három hónapra gond nélkül kérhetünk mentességet a fizetés alól, így az építkezés vagy költözés időtartama alatt nem terhel minket a törlesztés. Szintén könnyebbség, hogy az értékbecslési- és közjegyzői díjat, valamint a közvetítési jutalékot fizethetjük utólag a hitelből.

Fontos tudni, hogy az osztrák hitel euróban van, így fennáll az árfolyam és kamatkockázat, melyekkel számolnunk kell. Különösen a jelenlegi piaci környezetben...

Kérdésünkre elmondták, hogy 15 éves futamidő esetén millió forintonként havi 9 ezer forint körüli törlesztő részlettel kell számolnunk, melyen felül 2-3%-os folyósítási jutalékot, 2% körüli értékbecslési díjat és 0.75-1%-os közjegyzői díjat kell fizetnünk. A szerződésmódosítás teljesen ingyenes, míg itthon nem ritkán a fennálló tőketartozás 2%-ába is kerülhet.

A végső döntés meghozatala előtt nem árt tudni, hogy ma már a hazai bankok sem ítélik el feltétlenül a BAR-listán levőket, különbséget tesznek aszerint, hogy van-e még fennálló hiteltartozás, vagy csak "rajtamaradt" a listán a leendő ügyfél. Nem kell tehát mindenképpen az osztrákokhoz rohanni, de ha itthon nem járunk sikerrel, nem árt ha ismerjük az alternatív lehetőségeket.
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?