15 °C Budapest
Rengeteg idősebb magyar tanulja ki ezeket a szakmákat: ettől várják, hogy teletömje a zsebüket

Rengeteg idősebb magyar tanulja ki ezeket a szakmákat: ettől várják, hogy teletömje a zsebüket

2021. szeptember 10. 11:07

Jelenleg 174 alapszakma közül válogathatnak a Szakmajegyzékből a tanulni vágyók, és  jó tudni, hogy iskolarendszerben az első két szakma megszerzése továbbra is ingyenes maradt. A Pénzcentrum annak járt utána, melyek a legnépszerűbb felnőttképzésben tanulható szakmák, és melyek azok amelyekkel egészen biztosan jól lehet majd keresni - nem csak most, de 10-20 év múlva is.

Idén 102 ezer jelentkező háromnegyedét vették fel első körben valamilyen képzésre a felsőoktatásba, és habár pótfelvételi keretében is be lehetett kerülni, mégis több ezer olyan diák lehet, akinek szeptembertől életbe lép a B-terv: azaz nem főiskolán vagy egyetemen folytatja tanulmányait, hanem másfajta képzés után kell néznie.

Nekik jó tudni, hogy 2020. szeptember 1-jétől az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ-t) a Szakmajegyzék váltotta fel. Jelenleg 174 alapszakma közül válogathatnak a Szakmajegyzékből a tanulni vágyók.

Iskolarendszerben az első két szakma megszerzése továbbra is ingyenes marad.

Emellett már és egy szakképző intézményben szervezett szakmai képzés keretében szerzett szakképesítés megszerzését is támogatja az állam. A nappali tagozatosok jogosultak diákigazolványra, családi pótlékra (annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló betölti a 20. életévét), árvasági ellátásra, egészségbiztosításra. Az esti tagozaton tanulók estis diákigazolványt igényelhetnek.

"Az új típusú képzések mellett még sok felnőttképző biztosít még becsatlakozási lehetőséget a korábbi OKJ képzésekre. Azok számára, akik továbbtanuláson gondolkodnak, érdemes még jelentkezniük felsőfokú vagy emelt szintű OKJ képzésekre, hiszen az adott szakirányon továbbtanulóknak, ha a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettség többletpontot érhet" - mondta el a Pénzcentrumnak Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu képzéskereső oldal szerkesztője, majd hozzátette,

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A felnőttképzésben induló tanfolyamok általában munka és család mellett is elvégezhetők, mert az intézmények – igazodva az igényekhez – többfajta, akár intenzív, esti, hétvégi ütemezésben is indítják a képzéseiket.

A 25-45 évesek keresik ezt a lehetőséget

Az oldalon elsősorban nem a most érettségizett 18-20 évesek keresnek tanfolyamot, hanem idősebbek, inkább a 25-45 évesek. 25 év alatt ugyanis még lehetőség van ingyenes szakképzések elvégzésére, így az látszik, hogy elsősorban azt a lehetőséget keresik a tanulni vágyók.

Az informatikai, pénzügyi, elektronikai és elektrotechnikai, illetve az építőipari végzettséggel rendelkezőkre folyamatosan nagy igény van a munkaerőpiacon - így feltehetően ezekkel jól lehet majd keresni a jövőben.

Jó hír, hogy a felnőttképzésben induló képzések egy részét el lehet online is végezni:  koronavírus járvány miatt egyre több oktatási intézmény biztosít online oktatást azokon a képzéseken, melyek főleg elméleti oktatás van. A szakmai gyakorlati oktatás elvégzése azonban továbbra is személyes megjelenéshez kötött.

Jelenleg kb. 400 szakképesítés és részszakképesítés közt válogathatnak a tanulni vágyó felnőttek. Ehhez jön hozzá a 174 alapszakma. A kínálat rendkívül széles, a magánnyomozótól kezdve a testtetoválón át a szállodahajósig rengeteg szakma választható. Ugyanakkor a legnépszerűbbek továbbra is a hagyományos szakmák, pl. a vendéglátó-ipari, építőipari, kereskedelmi, szociális és egészségügyi képzések - számolt be a tapasztalatokról Szabó Andrea.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17