19 °C Budapest
Rengeteg idősebb magyar tanulja ki ezeket a szakmákat: ettől várják, hogy teletömje a zsebüket

Rengeteg idősebb magyar tanulja ki ezeket a szakmákat: ettől várják, hogy teletömje a zsebüket

2021. szeptember 10. 11:07

Jelenleg 174 alapszakma közül válogathatnak a Szakmajegyzékből a tanulni vágyók, és  jó tudni, hogy iskolarendszerben az első két szakma megszerzése továbbra is ingyenes maradt. A Pénzcentrum annak járt utána, melyek a legnépszerűbb felnőttképzésben tanulható szakmák, és melyek azok amelyekkel egészen biztosan jól lehet majd keresni - nem csak most, de 10-20 év múlva is.

Idén 102 ezer jelentkező háromnegyedét vették fel első körben valamilyen képzésre a felsőoktatásba, és habár pótfelvételi keretében is be lehetett kerülni, mégis több ezer olyan diák lehet, akinek szeptembertől életbe lép a B-terv: azaz nem főiskolán vagy egyetemen folytatja tanulmányait, hanem másfajta képzés után kell néznie.

Nekik jó tudni, hogy 2020. szeptember 1-jétől az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ-t) a Szakmajegyzék váltotta fel. Jelenleg 174 alapszakma közül válogathatnak a Szakmajegyzékből a tanulni vágyók.

Iskolarendszerben az első két szakma megszerzése továbbra is ingyenes marad.

Emellett már és egy szakképző intézményben szervezett szakmai képzés keretében szerzett szakképesítés megszerzését is támogatja az állam. A nappali tagozatosok jogosultak diákigazolványra, családi pótlékra (annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló betölti a 20. életévét), árvasági ellátásra, egészségbiztosításra. Az esti tagozaton tanulók estis diákigazolványt igényelhetnek.

"Az új típusú képzések mellett még sok felnőttképző biztosít még becsatlakozási lehetőséget a korábbi OKJ képzésekre. Azok számára, akik továbbtanuláson gondolkodnak, érdemes még jelentkezniük felsőfokú vagy emelt szintű OKJ képzésekre, hiszen az adott szakirányon továbbtanulóknak, ha a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettség többletpontot érhet" - mondta el a Pénzcentrumnak Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu képzéskereső oldal szerkesztője, majd hozzátette,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A felnőttképzésben induló tanfolyamok általában munka és család mellett is elvégezhetők, mert az intézmények – igazodva az igényekhez – többfajta, akár intenzív, esti, hétvégi ütemezésben is indítják a képzéseiket.

A 25-45 évesek keresik ezt a lehetőséget

Az oldalon elsősorban nem a most érettségizett 18-20 évesek keresnek tanfolyamot, hanem idősebbek, inkább a 25-45 évesek. 25 év alatt ugyanis még lehetőség van ingyenes szakképzések elvégzésére, így az látszik, hogy elsősorban azt a lehetőséget keresik a tanulni vágyók.

Az informatikai, pénzügyi, elektronikai és elektrotechnikai, illetve az építőipari végzettséggel rendelkezőkre folyamatosan nagy igény van a munkaerőpiacon - így feltehetően ezekkel jól lehet majd keresni a jövőben.

Jó hír, hogy a felnőttképzésben induló képzések egy részét el lehet online is végezni:  koronavírus járvány miatt egyre több oktatási intézmény biztosít online oktatást azokon a képzéseken, melyek főleg elméleti oktatás van. A szakmai gyakorlati oktatás elvégzése azonban továbbra is személyes megjelenéshez kötött.

Jelenleg kb. 400 szakképesítés és részszakképesítés közt válogathatnak a tanulni vágyó felnőttek. Ehhez jön hozzá a 174 alapszakma. A kínálat rendkívül széles, a magánnyomozótól kezdve a testtetoválón át a szállodahajósig rengeteg szakma választható. Ugyanakkor a legnépszerűbbek továbbra is a hagyományos szakmák, pl. a vendéglátó-ipari, építőipari, kereskedelmi, szociális és egészségügyi képzések - számolt be a tapasztalatokról Szabó Andrea.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem