16 °C Budapest
Rengeteg idősebb magyar tanulja ki ezeket a szakmákat: ettől várják, hogy teletömje a zsebüket

Rengeteg idősebb magyar tanulja ki ezeket a szakmákat: ettől várják, hogy teletömje a zsebüket

2021. szeptember 10. 11:07

Jelenleg 174 alapszakma közül válogathatnak a Szakmajegyzékből a tanulni vágyók, és  jó tudni, hogy iskolarendszerben az első két szakma megszerzése továbbra is ingyenes maradt. A Pénzcentrum annak járt utána, melyek a legnépszerűbb felnőttképzésben tanulható szakmák, és melyek azok amelyekkel egészen biztosan jól lehet majd keresni - nem csak most, de 10-20 év múlva is.

Idén 102 ezer jelentkező háromnegyedét vették fel első körben valamilyen képzésre a felsőoktatásba, és habár pótfelvételi keretében is be lehetett kerülni, mégis több ezer olyan diák lehet, akinek szeptembertől életbe lép a B-terv: azaz nem főiskolán vagy egyetemen folytatja tanulmányait, hanem másfajta képzés után kell néznie.

Nekik jó tudni, hogy 2020. szeptember 1-jétől az Országos Képzési Jegyzéket (OKJ-t) a Szakmajegyzék váltotta fel. Jelenleg 174 alapszakma közül válogathatnak a Szakmajegyzékből a tanulni vágyók.

Iskolarendszerben az első két szakma megszerzése továbbra is ingyenes marad.

Emellett már és egy szakképző intézményben szervezett szakmai képzés keretében szerzett szakképesítés megszerzését is támogatja az állam. A nappali tagozatosok jogosultak diákigazolványra, családi pótlékra (annak a tanévnek a végéig, amelyben a tanuló betölti a 20. életévét), árvasági ellátásra, egészségbiztosításra. Az esti tagozaton tanulók estis diákigazolványt igényelhetnek.

"Az új típusú képzések mellett még sok felnőttképző biztosít még becsatlakozási lehetőséget a korábbi OKJ képzésekre. Azok számára, akik továbbtanuláson gondolkodnak, érdemes még jelentkezniük felsőfokú vagy emelt szintű OKJ képzésekre, hiszen az adott szakirányon továbbtanulóknak, ha a szakterületen oktató egyetemek és főiskolák úgy döntenek, az OKJ-s végzettség többletpontot érhet" - mondta el a Pénzcentrumnak Szabó Andrea, a TanfolyamOKJ.hu képzéskereső oldal szerkesztője, majd hozzátette,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felnőttképzésben induló tanfolyamok általában munka és család mellett is elvégezhetők, mert az intézmények – igazodva az igényekhez – többfajta, akár intenzív, esti, hétvégi ütemezésben is indítják a képzéseiket.

A 25-45 évesek keresik ezt a lehetőséget

Az oldalon elsősorban nem a most érettségizett 18-20 évesek keresnek tanfolyamot, hanem idősebbek, inkább a 25-45 évesek. 25 év alatt ugyanis még lehetőség van ingyenes szakképzések elvégzésére, így az látszik, hogy elsősorban azt a lehetőséget keresik a tanulni vágyók.

Az informatikai, pénzügyi, elektronikai és elektrotechnikai, illetve az építőipari végzettséggel rendelkezőkre folyamatosan nagy igény van a munkaerőpiacon - így feltehetően ezekkel jól lehet majd keresni a jövőben.

Jó hír, hogy a felnőttképzésben induló képzések egy részét el lehet online is végezni:  koronavírus járvány miatt egyre több oktatási intézmény biztosít online oktatást azokon a képzéseken, melyek főleg elméleti oktatás van. A szakmai gyakorlati oktatás elvégzése azonban továbbra is személyes megjelenéshez kötött.

Jelenleg kb. 400 szakképesítés és részszakképesítés közt válogathatnak a tanulni vágyó felnőttek. Ehhez jön hozzá a 174 alapszakma. A kínálat rendkívül széles, a magánnyomozótól kezdve a testtetoválón át a szállodahajósig rengeteg szakma választható. Ugyanakkor a legnépszerűbbek továbbra is a hagyományos szakmák, pl. a vendéglátó-ipari, építőipari, kereskedelmi, szociális és egészségügyi képzések - számolt be a tapasztalatokról Szabó Andrea.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 21. 14:15