18 °C Budapest
Close up of a father helping his son with schoolwork

A rossz példa szokássá alakul: könnyen hanyaggá válhat a gyereked, ha ezekre nem figyelsz

2021. szeptember 5. 13:04

Sokszor tűnhet úgy, hogy a körülöttünk lévő emberek képtelenek felelősséget vállalni tetteikért, döntéseikért. A mai világban ez nehéz is, így a szülőket is kihívás elé állítja az, hogy hogyan legyenek felelősségteljesek és hogyan vállalják a következményeket döntéseik, tetteik után. A gyermek pedig figyel, és eltanulja a szülőktől a rossz magatartást.

Mindenki hibázik, csak úgy, mint a szülők és a gyermekek is. Ezért fontos a gyermekeknek megtanítani, hogy ez természetes. Ráadásul, ha ezt támogató környezetben tanulják meg, úgy azt is elsajátíthatják, hogy hogyan lehet a hibáinkból tanulni és fejlődni. Fontos, hogy már fiatalkorban megértessük a gyerekekkel, hogy hibáinkat felismerni, valamint felelősségetvállalni akkor is fontos, amikor senki nem vette észre, hogy hibáztunk.

Elsősorban persze, a szülők tudják a gyereket felelősségtudatossá nevelni, valamint ha a szülő is vállalja a döntések, tettek után a következményeket, úgy a gyermek is ezt a példát fogja követni- írta a Huffpost cikkjében, ahol szakértők szólaltak meg a témában.

Sheryl Ziegler pszichológus kiemelte, hogy a szülők számára nehéz dönteni arról, hogy mikortól kell a gyereket felelősségre vonni. Elmondta, hogy szerinte már egészen pici korban elkezdődhet ez a tanulás, játék közben egyszerű mondatokkal, szemléltető példákkal:

játszhatunk a kirakóssal, de utána el kell pakolnunk azt.

Bár a gyermekek hajlamosak megfeledkezni feladataikról, ami miatt a szülő összepakol helyettük, fontos, hogy ezt a lehetőséget meghagyjuk a csemeténknek. Ha korán elkezdjük a következetességre való oktatást, később egyszerűbb lesz ennek a gyakorlata is.

Ahogy a gyermek egyre idősebb, úgy lehet nagyobb felelősséget bízni rá, azonban fontos szem előtt tartani azt, hogy mindig olyan feladatot bízzunk gyermekünkre, amelyet képes ellátni maga is. Egy idősebb gyermek már be tud ágyazni, el tudja rakni a játékait, össze tudja készíteni a táskáját az iskolára, sőt a szennyesét is el tudja tenni a szennyeskosárba, és ebben a korban már jobban érti azt is, hogy vannak felelősségei, feladatai. 

A gyerekek szeretnek olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek motiválják őket, vagy úgy érezhetik közben, hogy jutalomban részesülhetnek. Ezért fontos, hogy a szülő kérdezze meg a gyermeket, hogy miben szeretne segíteni, milyen felelősséget vállalna szívesen.

- tette hozzá Cindy Graham pszichológus, aki elmondta, hogy hagyjuk, hogy a gyermek anyu vagy apu segédje legyen, vonjuk be őket a feladatainkba, teendőinkbe.

A felelősségvállalás azt is jelenti, hogy a döntéseinkért is felelősséget kell vállalni, csak úgy, mint a hibákért, ezt is fontos, hogy a gyermek még korán megtanulja. Veszekedés helyett példákkal is tudjuk ezt demonstrálni a gyermekünknek, ám fontos, hogy megértsék:

a negatív következmények ellenére mindig van lehetőség arra, hogy később ezek a feladatok jobban sikerüljenek, így érdemes újra próbálkozni.

Ne feledkezzünk meg a pozitív megerősítésről sem. Lea Lis pszichológus elmondta, hogy

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szülők gyakrabban észreveszik, ha a gyermek hibázik, míg a jó dolgokat magától értetődőnek veszik. Amennyiben a gyermekünk ügyes felelősségvállalásban, dícsérjük, hangsúlyozzuk ki, hogy ügyes, és hogy jól csinálja.

Ezáltal a gyermek megtanulja, hogy a felelősségvállalásnak nem csak negatív következményei vannak. Fontos, hogy a tanulás otthon kezdődjön. Elsősorban a szülőktől tanul a gyermek, így a szülők részéről is fontos, hogy vállalják a felelősséget hibáikért, beszéljenek róla a gyermek előtt, hiszen ez az elsődleges forrás, amiből a gyermek is tájékozódik.

A felelősségvállalás egy módja annak, hogy vállaljuk a következményeket tetteink, döntéseink után. Fontos, hogy a háztartásban a felelősségteljes nevelés folyamatos legyen, így ha a gyermeknek felállítottunk egy reggeli rutint, bizonyosodjunk meg róla, hogy ő ezt tudja követni, és folytatni

- mondta Priya Tahim, szakpszichológus. Hozzátette, hogy amennyiben látjuk, hogy a gyermekünk nem boldogul a teendőkkel, úgy ez a mi felelősségünk, nekünk kell segítenünk, beszélnünk a gyermekkel. Ha szabályokat állítunk fel, amelyeket nem kell a gyereknek követnie, úgy felelőtlenné válhat a gyerek. Az, hogy a gyermeket felelősségtudatra neveljük, később segíthet abban is, hogy jobban kommunikáljon az érzéseiről.

Maradjunk nyitottak, amikor felelősségről beszélünk gyermekeinkkel. Beszéljünk velük arról is, hogy vannak dolgok, amikre van kihatásunk, és vannak, amik tőlünk kívülálló dolgok miatt nem sikerülnek. Noel McDermott pszichoterapeuta ennek fontosságát abban látja, hogy a gyermek sokszor egocentrikusan ugyan, de úgy érzi, a rossz dolgok büntetésként történnek vele. Gyakran a saját szüleikért is felelősséget éreznek, ezért fontos a határok felállítása, és annak tisztázása,hogy kinek mi a felelőssége.

Mindezek mellett fontos, hogy önállóságra is neveljük gyermekünket. Kezdetben ugyanis jó, ha segítünk a házi feladatban, vagy összepakolni, de később fontos, hogy a gyermek egyedül végezze ezeket, és egyedül jöjjön rá arra is, hogy mikor kell ezt megcsinálni. Ha a gyermeket korán erre neveljük, úgy később is sikeresen fogja vállalni a felelősséget a hibáiért, és sikereiért egyaránt.

A gyermeknevelés gyökeresen alakult át az elmúlt időszakban, rengeteg szakanyag segítheti a fiatal szülőket abban, hogy hogyan neveljenek önálló, felelősségteljes gyerekeket. A Pénzcentrum korábbi cikkében írt arról, hogy hogyan tudjuk pénzügyi tudatosságra nevelni gyermekünket, ami szintén nagyon fontos.

A magyar lakosság kétharmada úgy látja, hogy a gyermek pénzügyi nevelése főként a szülők felelőssége, és tisztában vannak a korai pénzügyi nevelés jelentőségével is. Elsősorban azt tartják fontosnak, hogy megtanulják a gyerekek a pénz értékét, a beosztást és megtakarítás fogalmát. Szakértők szerint, ha ezeket a dolgokat megtanulják, akkor már nagyon sokat tettek a szülők azért, hogy gyermekeik tudatosan gazdálkodó felnőttekké váljanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?