Vészhelyzetben a nyugdíjpénztár: de mi lesz így a kifizetésekkel?

2019. október 4. 15:02

Ideiglenes intézkedésként felügyeleti biztost rendelt ki az MNB az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztárhoz. A biztos - aki a jegybanki vizsgálat lezárultáig, de legföljebb négy hónapig végzi tevékenységét - feladata a pénztár szabályos működési feltételeinek megteremtése, s a tagok érdekében a jövőbeni szolgáltatások feltételeinek biztosítását lehetővé tevő, hosszú távú megoldás keresése.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett végzésében felügyeleti biztost rendelt ki az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztárhoz. Az ideiglenes intézkedés a nyugdíjpénztárnál jelenleg folyamatban lévő jegybanki ellenőrzés lezárásáig, de legföljebb négy hónapig marad érvényben. A felügyeleti biztosi teendőket jogszabályi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Kft. látja el, a biztos teljes jogkörrel átveszi az igazgatótanács tagjainak jogait és kötelezettségeit.

A jegybanki intézkedés oka, hogy a nyugdíjpénztárnál a működésére vonatkozó veszélyhelyzet alakult ki. Az MNB vizsgálatának eddigi adatai szerint a pénzárnál nem megfelelőek az intézmény irányítási és ellenőrzési kontrolljai, elégtelenek a pénztári működés egyes alapvető tárgyi és személyi feltételei. A jegybank emellett az ügyfélszolgálat működésével kapcsolatban is súlyos hiányosságot állapított meg, illetve jelentős informatikai biztonsági kockázatokat is azonosított.

Mindezek miatt az MNB által kirendelt felügyeleti biztos elsődleges feladata az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztár szabályos működési feltételeinek megteremtése lesz. Ezen belül kiemelten fontos a pénztár könyvelésével, nyilvántartásainak vezetésével kapcsolatos személyi összeférhetetlenség megszüntetése, és - a tagok érdekében - a jövőbeni szolgáltatások feltételeinek biztosítását lehetővé tevő, hosszú távú megoldás megtalálása.

A jegybanki intézkedés semmilyen módon nem érinti az Első Országos Iparszövetségi Nyugdíjpénztárnak a tagjaival szemben fennálló kötelezettségeit.

A pénztár taglétszáma a teljes önkéntes nyugdíjpénztári szektor mindössze mintegy 0,004 százaléka, így annak nincs hatása a piac egészét tekintve.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm