20 °C Budapest
The hands of an elderly woman take out the last coins from the savings in a black wallet, the concept of poverty

Megszólalt a Pénzügyminisztérium: ez a feltétele annak, hogy megérkezzen a beígért nyugdíjemelés

2023. július 11. 22:30

A kormány januárig visszamenőleg nyugdíjkorrekciót fog végrehajtani, ha az évközi adatoknál a tervezettnél magasabbra várható az éves átlagos infláció - mondta el a Pénzügyminisztérium. A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa 3 százalékos emelést kért, ami nagyjából 160 milliárd forinttal terhelné az államkasszát.

Idén január és június között 25 százalékra rúgott átlagosan az infláció, miközben a nyugdíjakat mindössze 15 százalékkal emelték év elején. Az emelkedőárak mellett főleg élelelmre költenek a nyugdíjasok, ám ennek mértéke változó.  Gyümölcsre a legkevesebbet, emellett ruhára sem áldoznak sokat, de gyógyszerre annál inkább - derült ki az RTL híradó friss riportjából. Egy megszólaló elmondta, hogy nincsen tartaléka, mindössze 1 kiló cukra és 1 kiló lisztje, de mást nem tud felhalmozni, mivel nincs rá miből. Jelenleg havi 185ezer a medián nyugdíj, a jogosultak fele ennél többet a másik fele, pedig kevesebbet kap.

„A leginkább rászorulók azok a nyugdíjasok, akiknek a havi nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot - ők fél millióan vannak” - nyilatkozta Farkas András, a NyugdíjGuru.hu vezető elemzője. A törvény szerint novemberben jár korrekció a nyugdíjasoknak, ám tavaly előtt és tavaly nyáron is fizettek nekik, ezért is kér most plusz pénzt a kormánytól a nyuigdíjas szervezetek egyeztető tanácsa. A három százalékos emelés átlagosan havi 5550 forinttal növelné a nyugdíjakat, illetve auguszttusban egyszeri 38 850 forinttal is több érkezne, miután a nyugdíjas szervezetek januárig visszamnenőleg akarják az emelést.

A híradó kérdésére a Pénzügyminisztérium azt nyilatkozta, ha az évközi adatok alapján a tervezettnél magasabbra várható az éves átlagos infláció, a kormány januárig visszamenőkeg nyugdíjkorrekciót fog végrehajtani. A három százalékos nyugdíjemelés nagyjából 160 milliárrdal terhelné tovább az államkasszát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 20. 19:21
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem