27 °C Budapest
Senior couple sitting at the kitchen table with croissant and cups of tea, looking at digital tablet and recalculating their expenses.

Erről nem is tud rengeteg magyar kisnyugdíjas: egyszeri segélyre jogosultak, így tudják igényelni

2024. április 21. 19:59

Egyszeri segélyt igényelhetnek bizonyos alacsony jövedelmű nyugellátásokban részesülők évente egy alkalommal, ha olyan élethelyzetbe kerülnek, amely létfenntartásukat veszélyezteti. Az egyszeri segély összege nem lehet kevesebb 15 ezer forintnál, de nem haladhatja meg az 50 ezer forintot.

A Magyar Államkincstár (MÁK) honlapján található tájékoztatás szerint méltányosság alapján kérhető bizonyos nyugellátásban, ellátásban részesülők számára egy évben egyszer az egyszeri segély azok számára, akinek alacsony a jövedelme. Emellett kérhető még a nyugellátás méltányosságból történő megállapítása, a nyugellátások méltányosságból történő emelése, valamint az árvaellátás méltányosságból történő meghosszabbítása is. Ebben a cikkben most az egyszeri segély igénylésével foglalkozunk részletesen.

Ki részesülhet egyszeri segélyben?

A MÁK tájékoztatója szerint egyszeri segély az öregségi nyugdíjban, özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban vagy árvaellátásban részesülő személy részére engedélyezhető, ha olyan élethelyzetbe kerül, amely létfenntartását veszélyezteti, és a havi jövedelme nem haladja meg

  • a 100.000 forintot, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él,
  • vagy a 120.000 forintot, ha nem a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él.

Az egyszeri segélyt kérelmező személynek a kérelmében nyilatkoznia kell a havi jövedelméről is - írják.A Pénzcentrum számításai szerint a KSH friss adatai alapján 181 ezer kisnyugdíjas él az országban, akiknek nem haladja meg az öregségi nyugdíjuk a 120 ezer forintot. Közülük természetesen lehetnek sokan, akik közeli hozzátartozójukkal élnek, de 100 ezer forintot nem meghaladó nyugdíjasból is van 93 ezer 2024. januári adatok szerint, akik biztosan jogosultak erre. Vannak viszont kizáró esetek is.

Ki nem részesülhet egyszeri segélyben?

Nem engedélyezhető egyszeri segély annak a személynek, aki nem nyugdíjban, hanem más ellátásban részesül - írja a MÁK. Például nem nyújtható a Nyugdíjbiztosítási Alap terhére egyszeri segély a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában, rokkantsági járadékban, időskorúak járadékában részesülők számára. Továbbá nem nyújtható segély annak a nyugdíjasnak sem, aki

  • előzetes letartóztatásban van, szabadságvesztés büntetését tölti, vagy
  • tartós bentlakásos szociális intézményben él (ideértve az ápolást, gondozást nyújtó intézményt, a rehabilitációs intézményt, a lakóotthont), vagy
  • a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény szerinti otthont nyújtó ellátásban részesül, illetőleg javítóintézetben van elhelyezve.

Hol és hogyan nyújtható be a kérelem?

A kérelem a „Kérelem-adatlap egyszeri segély igényléséhez” elnevezésű nyomtatványon nyújtható be. A beadványban meg kell jelölni azokat a különös méltánylást érdemlő körülményeket, és csatolni kell azokat a dokumentumokat, amelyek megalapozhatják a kérelem teljesítését (pl.: egészségi állapotról, közeli hozzátartozó egészségi állapotáról, gyógyszerköltségről, közüzemi díj elmaradásról szóló igazolás stb.).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nyomtatványt hiánytalanul kitöltve és aláírással ellátva, hozzátartozói nyugellátásban (ideértve az árvaellátást is) részesülő személy esetén a Magyar Államkincstár Központhoz, egyéb esetben a kérelmező lakóhelye szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez, vagy a Magyar Államkincstár Központhoz kell benyújtani. A nyomtatvány a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervek ügyfélszolgálatain szerezhető be, vagy letölthető a Magyar Államkincstár honlapjáról, illetve a magyarorszag.hu weboldalról.

Milyen időközönként állapítható meg egyszeri segély, és mennyi lehet az összege?

Az egyszeri segély évente csak egy alkalommal állapítható meg. Összege nem lehet kevesebb 15 ezer forintnál, de nem haladhatja meg az  50 ezer forintot.

Van-e jogorvoslati lehetőség a méltányossági jogkörben hozott döntés ellen?

A döntés ellen a a lakóhely szerint illetékes, közigazgatási kollégiummal rendelkező törvényszékhez lehet keresetet benyújtani a döntés kézhezvételétől számított 30 napon belül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm