Senior, child and hands holding together to show family love, trust and support to help grandparent. Elderly man with a helping young kid showing kindness, community and hope for retirement

2 ijesztő tény, amivel előbb-utóbb minden magyar nyugdíjas szembesül

2024. április 12. 19:01

A nyugdíjazás jelentős életmódváltást eredményez és ezek számos kihívással járnak. Ilyenek lehetnek az elszigetelődés és a szabadidő kezelésének nehézségei, melyekre már a munka előtti időszakban érdemes felkészülni - derül ki a Business Insider cikkéből.  .

A nyugdíjazás jelentős életmódváltozást hozhat, amely számos kihívással járhat a nyugdíjasok számára. Számos ilyen nehézség lehet, de külön kiemelendő az elszigetelődés és a napirend hiányának kezelése is. James R. megosztotta tapasztalatait arról, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenéznie a nyugdíjba vonulás után. Bár online továbbra is dolgozik, elmondása szerint nehezen alkalmazkodott az új életvitelhez.

Fritz Gilbert, aki 2018-ban 55 éves korában ment nyugdíjba, hangsúlyozta a nyugdíjazás anyagi aspektusain túlmutató kihívásokat. Gilbert azt is kiemelte, hogy fontos előre tervezni és átgondolni, mivel szeretnénk foglalkozni nyugdíjas éveinkben, hogy ne érjen senkit hirtelen a váltás. 

Elszigetelődés, a nyugdíjasok nagy kihívása

A nyugdíjasokkal folytatott beszélgetések során nyilvánvalóvá váló tendencia, hogy igen könnyen elszigetelődhetnek. Miután végleg elhagyjuk a munkahelyünket, már nincs meg az a fajta bajtársiasság, ami a munkatársakkal és kollégákkal egykor megvolt, és a másokkal való találkozás már nem biztos, hogy be van építve a mindennapi életünkbe.

James R. nyugdíjas főiskolai tanár nyilatkozata szerint tudatosan képeznie kellett magát arra, hogyan éljen  társasági életet a nyugdíjas éveiben. Bár még mindig online dolgozik, a nyugdíjba vonulást kezdetben elszigetelőnek érezte.

Introvertált vagyok, és nem vagyok különösebben társasági ember. Úgy gondoltam, hogy az állandó otthoni munka tökéletes számomra. De még egy magamfajta embernek is szüksége van arra, hogy időnként egy kicsit emberek között legyen

- fejtette ki. 

Az idő feletti kontroll 

Bár az idő feletti teljes kontroll sokak számára hívószó és vágyálom, ennek is lehetnek hátulütői. Fritz Gilbert nyugdíjas elmondása szerint sok új nyugdíjas számára ez a sok felszabadult idő nagy küzdelmet jelenthet. Bármennyire is felszabadítóan hangzik ez, mentálisan küzdelmet is jelenthet azok számára. Gilbert azt javasolta, hogy gondolkozzunk ezen előre. Ennek a küzdelmes időszaknak a megelőzésére azt tanácsolta a nyugdíjas férfi, hogy 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hihetetlenül fontos, hogy már akkor gondolkodjunk ezen, amikor még van három vagy több évünk a munkából

- mondta, majd hozzátette, hogy 

kezdj el gondolkodni azon, hogy mi az, ami igazán fontos számodra, és mit szeretnél kezdeni az időddel. Mivel szeretnél foglalkozni? Hol akarja bővíteni az érdeklődési körét? Hol akarsz változást elérni a világban?

- hangsúlyozta. Ezek a beszélgetések rávilágítanak arra, hogy bár a nyugdíjas évek szabadságot és rugalmasságot kínálnak, fontos felkészülni az ezzel járó mentális és társadalmi kihívásokra is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 19. vasárnap
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem