Itt a figyelmeztetés: ezt mindenkinek tudnia kell, akinek van nyugdíjbiztosítása

2020. május 13. 14:34

Egy hét maradt hátra a 2019. évi jövedelmek bevallásának határidejéig, május 20-ig. A nyugdíjbiztosítással rendelkezőknek is ekkor kell kérvényezniük a 2019-es befizetéseik után járó 20%-os adójóváírást - figyelmeztet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége.

A NAV által elkészített adóbevallási tervezetet az ügyfélkapun keresztül, az eSZJA portálon lehet megtekinteni március 15-től, ami 2020-tól már elektronikus személyivel és telefonos azonosítóval is elérhető. Itt lehet visszaigényelni a nyugdíjbiztosítás után járó szja-t is.

Ellenőrizni, illetve a megfelelő sorokat helyesen kitölteni mindenképpen érdemes, hiszen a statisztikák szerint valamilyen ok miatt minden évben tízezrek nem veszik igénybe a nyugdíjbiztosításokba fizetett éves díj után járó 20% (évi maximum 130 000 forintos) adójóváírást. Tavalyelőtt például, amikor év végén összesen 285 ezer nyugdíjbiztosítási szerződés volt érvényben, csak 243 ezren éltek a lehetőséggel.

Az adójóváírás igénylését a biztosító által minden évben megküldött igazolás alapján kell kitölteni. Ez az igazolás tartalmazza többek között a szerződésszámot, a tárgyévben befizetett összeget, valamint a biztosító és a szerződő adatait, és azt a biztosítói számlaszámot (kötvényszámot) is, ahova a NAV az adójóváírást utalja. A megfelelő összeget a biztosító jóváírja a biztosított nyugdíjbiztosítási szerződésén.

Az adóbevallások 144-148. sorai vonatkoznak a nyugdíjbiztosítási szerződésre, ezeket kell az egyéni bevallóknak a biztosítótól kapott igazolás alapján kitölteni az adókedvezmény érvényesítéséhez. De a megfelelő sorokat mindenkinek érdemes ellenőrizni - különösen azoknak, akik más típusú nyugdíj megtakarításukhoz kapcsolódó rendelkezési lehetőségükkel is élni kívánnak, és az összesen legfeljebb 280 ezer forintot fel akarják osztani ezek között.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ügyfélkapu hiányában a 19SZJA kódszámú adóbevallási dokumentumot kell kitölteni (a NAV ajánlása szerint az ÁNYK programmal). A kitöltés ugyanúgy működik, mint ügyfélkapu esetén, itt is a 144-148. közötti sorok vonatkoznak a nyugdíjbiztosításokra. A jóváírt összeg a NAV-hoz beérkezett hibátlan adóbevallás időpontjától számított 30 naptári nap múlva, várhatóan 2020 nyarán jelenik majd meg a nyugdíjbiztosítási számlán.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint tavaly év végére 341 ezer fölé emelkedett az adókedvezményes nyugdíjbiztosítások száma Magyarországon, ami 20 százalékkal, 56 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A szerződők több mint 86 milliárd forintot fizettek be az év során. A termék népszerűsége annak is köszönhető, hogy 2014. január 1-től az szja-törvény 44/C paragrafusa értelmében a nyugdíjbiztosításokba befizetett éves díj után évi maximum 130 ezer forintig 20 százalék adójóváírás vehető igénybe. A maximális, 130 ezer forintos adókedvezmény igénybevételéhez éves szinten 650 ezer forintot kellene befizetni, amit a szerződések átlagdíja még messze nem ér el, bár évről évre emelkedik. 2019-ben meghaladta a 252 ezer forintot.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem